<Resultaat 1014 van 1419

>

Waar-de-Bom,
Van uw vriendelijke kaart onthou ik eerst en vooral dat ik u spoedig ontmoet in Gent: ge kunt mij geen aangenamer nieuws vermelden;[1]
Tweedens: dat mijn boekske nogal aantrok heeft.[2] Want ik moet u zeggen dat ik er alléen over las: een feuilleton van Baekelmans,[3] het schoon stuk van Ontrop in "de Dietsche Matante"[4] en het heerlijk critisch werk van Paul Fredericq in het Gentsch "Volksbelang".[5] Verder hoorde ik dat Kloos er niet al te veel slecht over zei in zijn "Nieuwe(n) Pruts"...[6] Verscheen er nog méer over, o Bibliothecaris? Ik hou me voor mededeeling, minstens voor aankondiging, aanbevolen, want mijn uitgever, nietwaar, dat is een smeerlap die me niets laat weten. Kent ge hem? Hij heet Veen, maar deelt niet de minste warmte meê...
En nu; de "Vlaamsche Oogst" van Herckenrath, onmachtige, te Gent... Het schijnt dat het werk in druk is, en verschijnen moet einde Februari.[7] Wat van u nu eigenlijk verschijnt? Zie, ik weet niet eens wat van míj opgenomen wordt,[8] en ik veeg er vierkant mijn botten aan, voor zoover dat mogelijk is...[*] Voor verdere inlichtingen: Ad[olf] Herckenrath, Eendrachtstraat (dáarom maakt hij bloemlezingen), 44, te Gent.
En nu kunt-de zien dat ge gauw naar Gent komt, zulle! Want ge hebt niet veel tijd meer: ik trouw op 13 Februari, en dan ga ik op St Amandsberg wonen,[9] nevens 't Groot Begijnhof waar we eens samen naartoe geweest zijn. Herinnert ge u nog?
Uw
Karel van de woestyne

Annotations

[1] De kaart is niet bewaard.
[2] Karel van de Woestijne, Eerste verzen zijnde: Het vader-huis, Gent, Handpers De Praetere / Veen, Amsterdam, 1903.
[3] Lode Baekelmans, 'Het Vader-huis', in: De Telegraaf, 28 november 1903.
[4] Lode Ontrop, 'Over Karel van de Woestijne's eersten verzenbundel "Het Vaderhuis"', in: Dietsche Warande & Belfort, 4 (1904) 1, p. 63-69.
[5] Paul Fredericq, 'Boekbeschouwing', in: Het Volksbelang, jrg. 49, nr. 37 (5 december 1903), p. 3. Van de Woestijne noemt de recensie ironisch 'heerlijk critisch', maar eigenlijk was het oordeel van Fredericq zeer negatief. Hij had zelden 'vreemder, onsamenhangender en ziekelijker poëzie' gelezen, en stoorde zich aan de vormgeving van De Praetere, die volgens hem de gedichten ontsierde 'door eene nietsbeduidende, pretentieuse vignet, welke tot vervelens toe een dozijn keeren wordt herhaald in den loop van den dunnen quarto-bundel (Prijs: vijf frank). Is 't voor eene wedding?'
[6] Willem Kloos, 'Literaire kroniek', in: De Nieuwe Gids, jrg. 19 (nr. 9/5) (januari 1904), p. 298-303.
[7] Vlaamsche oogst; zie brief 11, noot 1.
[*] 'Zijn botten aan iets vegen': iets aan zijn laars lappen ('botten': laarzen).
[9] Van de Woestijne zou met zijn vrouw Mariette van Hende inderdaad naar de Prins Albertstraat 52 in Sint-Amandsberg verhuizen.

Register

Naam - persoon

Fredericq, Paul (° 1850 - ✝ 1920)

Hoogleraar Nederlandse literatuur en nationale geschiedenis aan de Gentse universiteit. Hij staat bekend als de 'officiële ideoloog' van het liberale flamingantisme. In 1876 bekeerde hij zich tot het protestantisme. In 1883 werd hij hoofdredacteur van Het Volksbelang, en tussen 1887 en 1920 was hij voorzitter van de Gentse afdeling van het Willemsfonds. In die hoedanigheid richtte hij vijf volksbibliotheken op. Hij was familie van Cyriel Buysse en de gezusters Loveling.

Herckenrath, Adolf (° 1879 - ✝ 1958)

Dichter, toneelschrijver, boekhandelaar en drukker. Hij was een klasgenoot van Van de Woestijne, en vooral tijdens hun jeugd waren ze goed bevriend. Van de Woestijnes Laethemsche brieven over de lente zijn aan hem gericht.

Kloos, Willem (° 1859 - ✝ 1938)

Invloedrijke Nederlandse dichter en criticus. Medeoprichter van de literaire vereniging Flanor (1881). Medestichter en redactiesecretaris van De Nieuwe Gids (1885), waarin hij enkele klassiek geworden sonnetten publiceerde.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Praetere, Julius de (° 1879 - ✝ 1947)

Typograaf, schilder en sierkunstenaar. Hij behoorde tot de eerste groep kunstenaars die zich in Latem vestigden, waar hij op zijn handpers eerste drukken van Guido Gezelle, Karel van de Woestijne, Stijn Streuvels en Herman Teirlinck vervaardigde. Van 1905 tot 1912 was hij directeur van de kunstnijverheidsschool in Zürich, van 1915 tot 1917 vervulde hij die functie in de hogere kunstnijverheidsschool van Basel.

Veen, Lambertus Jacobus (° 1863 - ✝ 1919)

Amsterdamse uitgever. Uitgeverij L.J. Veen werd in 1887 opgericht en bestaat nog altijd. Veen is onder meer bekend gebleven als uitgever van het werk van Louis Couperus.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift