<Resultaat 1026 van 1419

>

Karel,
Waar woont ergens Jul[ius] de Praetere? Zou hij niet exposeeren op de Tent[oonstelling van het] Moderne Boek (1875 - ...)?[1] Hij is een der weinige Vlamingen die op dit gebied iets deden. Ziet gij hem? Stuur hem den bijg[aande] foeileelijke omzendbrief & verklaring. Alles is kosteloos voor hem, ver- en terugzending. — Hoe ver staat je artikel, o beste, niet — als ik — ironist betiteld, door den mooien dasse- of stroppedrager?[2]
MANE

Annotations

[1] De tentoonstelling 'Het moderne boek', die mede door De Bom werd georganiseerd, vond plaats tussen 15 juli en 15 oktober 1904 in het Antwerpse Museum Plantin-Moretus. Julius de Praetere exposeerde er exemplaren van zijn uitgaven van Guido Gezelles Kerkhofblommen en Stijn Streuvels' debuut Lenteleven. De meeste aandacht ging uit naar het werk van William Morris, van wie 1067 objecten werden tentoongesteld. Zie Els Durnez en Marc Somers: Latemse memoires. Herinneringen van Mevrouw Karel Van de Woestijne en Julius De Praetere, Hadewijch, Antwerpen-Baarn, 1995, p. 26 en Emmanuel de Bom, De tentoonstelling van het moderne boek in het museum Plantin-Moretus te Antwerpen, Antwerpen, De Nederlandsche Boekhandel, 1904.
[2] Met 'de stroppedrager' wordt Adolf Herckenrath bedoeld. Het valt niet te achterhalen waar Van de Woestijne door hem een 'ironist' is genoemd, maar in 1909 zou Van de Woestijne zichzelf wel zo bestempelen tijdens een interview met André De Ridder: 'Ik lach zeer gaarne, weet ge, en lach vooral gaarne met de menschen; ik ben in den grond een ironist...' (A. De Ridder, Onze schrijvers geschetst in hun leven en werken. Tweede bundel, Hollandia, Baarn, p. 87). Herckenrath wordt hier een 'stroppendrager' genoemd omdat hij in Gent woonde (zie brief 26, noot 6), maar ook om de reden die in brief 35, noot 2 is vermeld.

Register

Naam - persoon

Gezelle, Guido (° 1830 - ✝ 1899)

Priester-dichter, West-Vlaamse taalparticularist. De groep rond Van Nu en Straks bewonderde hem als dichter en heeft bijgedragen tot de grote interesse die er tot vandaag nog voor zijn werk bestaat.

Herckenrath, Adolf (° 1879 - ✝ 1958)

Dichter, toneelschrijver, boekhandelaar en drukker. Hij was een klasgenoot van Van de Woestijne, en vooral tijdens hun jeugd waren ze goed bevriend. Van de Woestijnes Laethemsche brieven over de lente zijn aan hem gericht.

Morris, William (° 1834 - ✝ 1896)

Britse drukker, typograaf, ontwerper, socialistische politicus en schrijver. In de laatste jaren van zijn leven maakte hij met de Kelmscott Press in Hammersmith furore als boekdrukker.

Praetere, Julius de (° 1879 - ✝ 1947)

Typograaf, schilder en sierkunstenaar. Hij behoorde tot de eerste groep kunstenaars die zich in Latem vestigden, waar hij op zijn handpers eerste drukken van Guido Gezelle, Karel van de Woestijne, Stijn Streuvels en Herman Teirlinck vervaardigde. Van 1905 tot 1912 was hij directeur van de kunstnijverheidsschool in Zürich, van 1915 tot 1917 vervulde hij die functie in de hogere kunstnijverheidsschool van Basel.

Ridder, André de (° 1888 - ✝ 1961)

Auteur van een aantal literaire prozawerken, waaronder historische romans en enkele letterkundige studies, onder meer over Stijn Streuvels en Hugo Verriest. Medestichter en redacteur van De boomgaard. Hij werd op latere leeftijd ook hoogleraar economie (statistiek) in Gent.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Naam - instituut/vereniging