Annotations

[1] Een groot deel van deze brief is zeer slecht leesbaar. De correctheid van de transcriptie is daardoor niet gegarandeerd.
[2] De Bom bedoelt brief 80.
[3] De Bom bedoelt brief 79.
[4] De Bom bedoelt Jan Willem Enschedé, die op 2 oktober 1904 in Antwerpen een voordracht over 'Logica in de boekdrukkunst' zou geven. 'Stoîssie': statie, station.
[6] De Bom lijkt hier in bedekte termen een kinderwens uit te spreken, die versterkt is door de zwangerschap van Mariette van Hende. De exacte interpretatie van deze passage is echter onzeker.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Enschedé, Jan Willem (° 1865 - ✝ 1926)

Boekhistoricus, musicoloog, stadsbibliothecaris van Haarlem en archivaris. Hij was goed bevriend met De Bom. Vanaf de tweede jaargang (1904) was hij redacteur van het Tijdschrift voor Boek- en Bibliotheekwezen. Daarnaast publiceerde hij ook geregeld artikelen in de invloedrijke Drukkersjaarboeken van drukkerij Ipenbuur en Van Seldam, die geleid werd door zijn zwager Berend Modderman.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.