<Resultaat 1062 van 1419

>

Karel,[1] ik schrijf direct naar Georges Dwelshauwers, en voeg er een brief bij voor Georges Eekhoud die de familie de Vigne waarschijnlijk goed kent.[2] Moest het nu niet lukken — of krijg ik (wat ik vrees), geen antwoord[3] — ware 't niet best van al dat gij, door toedoen van Hr. Delvin? — dadelijk een goede foto liet maken naar 't beeldje in 't Museum.[4] Delvin zou wel de toelating van Mevr. De Vigne krijgen, denk ik. In elk geval, k zou ongaarne met ledige handen afkomen, en ik ken niets beters dan die Béatrice, omdat Nora er zoo van houdt.
In haast. Nora stuurt straks fotos, en schrijft aan Mariette
Manuel
Komde Zondag? Ik raad Mariette ten sterke af naar 't theater te gaan.[5]
Dag Madeleentje![6]

Annotations

[1] Deze brief is slecht leesbaar. De correctheid van de transcriptie is daardoor niet gegarandeerd.
[2] De brief handelt over de zoektocht van De Bom naar een afgietsel of een foto van het beeld 'Beatrice' van Paul De Vigne. Zie brief 79 en brief 81.
[3] De Bom kreeg wel degelijk antwoord van Eekhoud, en zelfs de dag nadien al. De boodschap was weliswaar negatief: 'Je suis bien au regret de ne pouvoir vous fournir le renseignement que vous me demandez. Je ne connais absolument pas la famille De Vigne [...]' (Letterenhuis, e147, 91633/5).
[5] De toevoeging is als een postscriptum bedoeld, maar staat bovenaan, nog voor de aanhef van de brief.
[6] De Bom groet Madeleine van Hende, voor wie hij veel affectie voelde. Zie brief 81. De toevoeging staat als een postscriptum in de linkermarge van de brief.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Delvin, J(e)an (° 1853 - ✝ 1922)

Gentse schilder, directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1896-1897 volgde Karel van de Woestijne in deze academie lessen kunstgeschiedenis bij Delvin.

Dwelshauvers, Georges (° 1866 - ✝ 1937)

De broer van Jacques. Hij was opgeleid als filosoof, maar toonde grote belangstelling voor de experimentele psychologie. Het proefschrift van Dwelshauvers werd door de faculteit wijsbegeerte niet aanvaard, wat tot een grote studentenopstand en het ontslag van de rector van de ulb leidde. Als filosoof speelde hij een grote rol in de introductie van Nietzsche in het onderwijs en de literatuur in Vlaanderen. Dwelshauvers publiceerde net als zijn broer in Van Nu en Straks.

Eekhoud, Georges (° 1854 - ✝ 1927)

Franstalige Belgische journalist en schrijver van vaak zeer pessimistische, naturalistische romans.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Vigne, Paul de (° 1843 - ✝ 1901)

Gentse beeldhouwer.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.