<Resultaat 1064 van 1419

>

Beste Manuël. Georges Eekhoud is zeker de "right man": hij zal de spoedigste oplossing kunnen geven.[1] Van morgen ga ik overigens bij Delvin voor alle zekerheid, al weet ik dat men geen photos mag nemen in 't Museum[2] zonder toelating van hooger hand en daarbij die van Mevr. de Vigne. En wanneer komt zulke toelating toe? Dat is de zaak!... Enfin, ik doe natuurlijk mijn best. Ik ken de photograaf die gewoonlijk de dingen uit het Museum doet.[3] Ik zal er ook eens om inlichtingen bijgaan, van middag. Dring gij intusschen te Brussel aan, — en laat ons hopen dat eén van ons in tijds slage...
Neen, Manuël, we zullen Zondag niet komen,[4] al is het 't verlangen niet dat ontbreekt, bij de een als bij de andere!... Maar de gespannen week die we achter den rug hebben — gelukkig is de kleine buiten gevaar,[5] al verlaat ze natuurlijk de kamer niet — heeft Mariëtte nogal vermoeid. Heden avond keeren wij definitief naar ons St Amandsberghsche huizeken terug,[6] en daar moet ze uitrusten. Gelukig dat ze sterke zenuwen heeft!...
Gisteren tóch naar Taptoe ('t beróemde "Zapfenstreich" van Luitenant Bayerlein):[7] rotheid der rotheden; echte luitenant-literatuur...
— Ik schreef u in allerijl: ik heb een 50 rekeningen te schrijven vandaag! En er zijn gedichten die me intusschen niet loslaten!
G'en besteekt dus Nora slechts Zondag, tezelfder tijd dan Fitoor delamen Tanje?[8] Reken tegen dien dag op mij voor dat gedicht!
Intusschen sluit ik deze gejeime[*] correspondentie met de pen, maar niet met het [afbeelding]
[[???]] délégué
Uw Karel

Annotations

[1] Van de Woestijne bedoelt dat Eekhoud hen zal kunnen helpen aan een afbeelding of afgietsel van het beeld 'Beatrice' van De Vigne. Zie brief 79, brief 81, brief 82, brief 83 en brief 84. Dat bleek echter niet zo te zijn (zie brief 83, noot 3).
[2] Het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
[3] Wie Van de Woestijne precies bedoelt, is niet duidelijk.
[5] Zie brief 80. Met 'de kleine' wordt Madeleine van Hende bedoeld.
[7] Van de Woestijne bedoelt Franz Adam Beyerleins toneelstuk Zapfenstreich. Drama in vier Aufzügen. Waar het stuk precies werd opgevoerd, is niet teruggevonden. Het drama had een sterke anti-militaristische inslag. Daarom was het in Duitsland op verscheidene plaatsen voor soldaten zelfs verboden om het stuk te gaan bekijken. De tekst werd uitgegeven bij het Deutsches Verlagshaus, Berlijn, z.j. [ca. 1903]).
[8] 'Fitoor delamen Tanje': Victor dela Montagne.
[*] 'Gejeime': geheime.

Register

Naam - persoon

Beyerlein, Franz Adam (° 1871 - ✝ 1949)

Duitse toneel- en romanschrijver, die ook als vertaler werkte.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Delvin, J(e)an (° 1853 - ✝ 1922)

Gentse schilder, directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1896-1897 volgde Karel van de Woestijne in deze academie lessen kunstgeschiedenis bij Delvin.

Eekhoud, Georges (° 1854 - ✝ 1927)

Franstalige Belgische journalist en schrijver van vaak zeer pessimistische, naturalistische romans.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Vigne, Paul de (° 1843 - ✝ 1901)

Gentse beeldhouwer.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.