<Resultaat 1291 van 1419

>

Aan Karel v.d. Woestijne
Gaucheretstr[aat] 160. Schaarbeek

Brutale Vent, Ik krijg geen taal of teeken van U op mijn dringendste briefjes —
hoe ziek ge me ook wist[1] — en nu geeft ge boeken uit, zonder dat mij éen prachtex[emplaar] wordt gezonden.[2] Vin'ik ferdomd chemeen van je, hoor.[3]
Dag, Maryet & Paul.
Manuel

Annotations

[1] De Bom sukkelde zeker al sinds september met zware darmproblemen. Op 21 oktober 1911 werd hij door zijn broer Jef De Bom en zijn vriend Frits Sano geopereerd aan een scheurtje in de darmen. Daarmee waren de ergste ziektesymptomen verdwenen, maar De Bom ondervond toch nog een hele poos last van de spijsvertering. Daarom moest hij zich aan een streng dieet houden.
[2] Begin december 1911 verscheen Van de Woestijnes Kunst en geest in Vlaanderen. Eerste bundel opstellen.
[3] Uit de toon van dit briefje kunnen we niet helemaal opmaken of De Bom echt kwaad was of schertste. Feit is dat hij wel degelijk in Van de Woestijne teleurgesteld was. Op 19 november schreef hij aan Streuvels: 'Aan Karel v.d.W. schrijf ik nu ook niet meer: in geen jaar liet hij wat hooren. 't Wordt een lekkere "eenzame-tijd", met alleen mijn vrouw, een paar verre vrienden, wat plichten en — hoop ik, de eindelijke gelegenheid om los te komen met de pen.' Geciteerd uit Een aardig bundeltje brieven, deel 1, p. 426.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Bom, Franciscus Jozephus (Jef) de (° 1871 - ✝ 1936)

Jongste broer van Emmanuel. Geneesheer.

Sano, Frits (° 1871 - ✝ 1946)

Psychiater en neuroloog. Hij was een vriend van Emmanuel de Bom.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.