<Resultaat 1305 van 1419

>

BRUSSEL 1 BRUXELLES 1 4 VIII 1912 11-12
Aan Manuel de Bom
directeur de Conscience
Huis ten Heuvel
Calmpthout
(prov[incie] Antwerpen)
CALMPTHOUT 5 VIII 1912 5-6
 
Mon cher amietje,
Als gij mij nogmaals "expéditeur" durft noemen, geef ik mijn ontslag, zulde! Ik ben "commis de 2e classe", en zal het bewijzen als het noodig is![1] En Albert is mijne vriend niet, anders niet dan mijne gebuur, en ik ben hem al gepresenteerd geweest, en ik vraag mij af of het dan nog de moeite is om mijn nieuwe jaquette aan te schieten en naar Antwerpen te komen, op 15 dezer...[2] Of moet ik meê helpen verslagen? Een woordje, sioeplee.[*]
Wanneer is nu dat congres? En "maken" wij daar iets van?[3] Voór zes jaar was dat wel aardig, niettegenstaande de naweeën.[4] Ik stel u voor, onze taak van uit een hooger standpunt te beschouwen, als koordedanser b.v., of... als Paulonius Fredericq, die meer en meer zijn best doet om mijn boezemvijand te worden. In allen gevalle maak ik hem zwart...[5]
Mariette en ik hopen dat Nora het kan vinden met de nieuwe meid. Wij hebben er nu eene, een goeie, maar wat-wilt-gij-meneer?: ze drinkt! En zoo heeft ieder huis zijn kruis.
Ik zou het mij niet zoo druk maken om dien dooden Conscience, o Manuël.[6] Als wij er te veel gerucht rond maken, gaan de Fransch-belgische schrijvers hem herlezen, en.... dat moeten wij kost wat kost vermijden. Het ware een doorslaand argument voor de bestuurlijke scheiding... Vader Hoste[7] laat aan ieder die het zien wil een ledig apothekersfleschje zien, dat langs boven goed verzegeld is. "Conscience's laatsten assem zit erin", zegt hij.... Zieje, ik zeg u dat maar, met het oog op uw museum.[8]
Waarmede wij u, nebst Nora, saluweeren.
Koirle.
P.S. Heeft Segers de paraplu afgestaan?[9]

Annotations

[*] 'Sioeplee' (s'il vous plaît): alstublieft.
[4] Van de Woestijne bedoelt enerzijds de misnoegdheid van de NRC in verband met de hoge onkosten van haar twee correspondenten en anderzijds de reacties van de congresleden Cool en Schepers. Zie brief 198 en brief 204.
[5] Paul Fredericq werd als Professor Paulonius opgevoerd in 'Terugkeer', een van de twee bewaarde hoofdstukken uit Van de Woestijnes niet voltooide roman De ontgoochelde gast. Uit de beschrijving van Paulonius blijkt inderdaad weinig respect voor Fredericq. Zie ook brief 334, noot 7.
[6] De Conscience-tentoonstelling van 1912 was de basis voor de collectie van het huidige Letterenhuis. De Bom was nauw betrokken bij het tot stand komen van zowel de tentoonstelling als het verzamelen van de collectie. Zie brief 331, noot 3.
[7] Van de Woestijne bedoelt de liberale flamingant Julius Hoste senior. In 1881 had Hoste voor zijn zeer goede vriend Hendrik Conscience een grote huldeviering op stapel gezet.
[8] Alles vanaf het woord 'museum' (dat op het huidige Letterenhuis betrekking heeft) staat in de linkermarge van de brief, omdat er onderaan geen plaats meer was.
[9] De paraplu van Conscience is niet bewaard. Uit de correspondentie tussen De Bom en Stijn Streuvels blijkt dat het om Gustaaf Segers gaat. Of Segers inderdaad de paraplu van Conscience bezat, en hoe hij daaraan was gekomen, is onbekend.

Register

Naam - persoon

Albert I (° 1875 - ✝ 1934)

Koning der Belgen van 23 december 1909 tot 17 februari 1934.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Conscience, Hendrik (° 1812 - ✝ 1883)

Vlaamse prozaschrijver van wie vaak wordt beweerd dat hij 'zijn volk leerde lezen'. De Leeuw van Vlaenderen (1838) wordt veelal als zijn meesterwerk beschouwd.

Fredericq, Paul (° 1850 - ✝ 1920)

Hoogleraar Nederlandse literatuur en nationale geschiedenis aan de Gentse universiteit. Hij staat bekend als de 'officiële ideoloog' van het liberale flamingantisme. In 1876 bekeerde hij zich tot het protestantisme. In 1883 werd hij hoofdredacteur van Het Volksbelang, en tussen 1887 en 1920 was hij voorzitter van de Gentse afdeling van het Willemsfonds. In die hoedanigheid richtte hij vijf volksbibliotheken op. Hij was familie van Cyriel Buysse en de gezusters Loveling.

Schepers, Johan Bernard (° 1865 - ✝ 1937)

Schrijver, dichter en spelling-vereenvoudiger die de Friese zaak behartigde en ook heel wat in het Fries geschreven heeft. Het pseudoniem waaronder hij soms publiceerde, Johan de Vries, is ook in die context te interpreteren.

Segers, Gustaaf (° 1848 - ✝ 1930)

Vlaamsgezinde leraar en letterkundige uit Hoogstraten.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift