<Resultaat 1308 van 1419

>

Karel,
Zaterdag 24 a[an]s[taande] te 2 1/2 Stadhuis Bondsvergaring Letterkundigen. Daar zal ik bij zijn.
Zondag ochtend 10 u. Ontvangst Kunstverbond; 11 u. boeken tent[oonstellin]g — Daar zorg ik voor.[1]
's Avonds raoût Stadhuis.[*] Daar zullen v[an] Deyssel etc. zijn; Streuvels ook.
Ik stel u voor te 16.24 te vertrekken uit Brussel (blok)[*] en hier in mijn arms te vallen: 17.1. Dan gaan we direct bij Dijksterhuis,[2] — die verwittigd en akkoord is voor Zon – Maan – Dins - & Woensdagen — Statieplein, 22 (4 fr. met ontbijt) — en spreken er af.
Te 9.20 komen de echtelingen Simons-Mees,[3] met als gevolg de page met den dikken kop Israël Querido, die chraag met te lui van hier wou ferproederen — hij is Simons' gast in Terminus...[4]
Met Scheltema, die telkens schrijven zal als wij de pen laten vallen, — en die smeekt om het diskoers van Frans Blij over Visscherij te mogen in proza vertalen[5] — spreek ik morgen duidelijk af. Die komt eerst Maandag op de proppen.
Met Nora gaat het heel stilletjes vooruit. Zij neemt geen geneesmiddelen, en moet vooral aansterken. Ligkuur. Ik denk dat het een neurasthenisch geval is. 'k Ga er Sano eens over raadplegen. In ieder geval: droef, en vervelend voor haar en ons allen. Maar dulden en hopen op beterschap.
Hebt ge de noodige kaarten gevraagd aan Frans van Laar, Juliaan-Dillensstr. 10, voor alle festijnen? Voor den Oorlog (Zoologie) Maandagavond heb ik 'n kaart te veel.[6] Maar herstel in ieder geval. Groeten aan allen.[7]

Annotations

[1] Op 25 augustus werden de deelnemers van het 32ste Taal- en Letterkundig Congres ontvangen in het Kunstverbond. Congresvoorzitter Pol de Mont sprak de welkomstrede uit.
[*] 'Raoût': zie brief 302, noot 4. Zie ook brief 330, noot 2.
[*] 'Blok(trein)': zie brief 277, noot 1.
[2] 'Dijksterhuis': zie brief 335, noot 2.
[3] De Bom bedoelt Leo Simons en diens echtgenote, Josine Mees.
[4] De Bom vergist zich van voornaam. Hij bedoelt Israël Querido.
[5] In zijn artikel over het Taal- en Letterkundig Congres van 29 augustus 1912 (dat een dag later in de NRC verscheen), schreef De Bom in ironische woorden over een uiteenzetting van Frans Blij over de Vlaamse visserij, die hij wilde opwaarderen.
[6] Op maandag 26 augustus 1912 werd in de concertzaal van de Antwerpse zoo Peter Benoits oratorium De oorlog opgevoerd, onder leiding van Edward Keurvels.
[7] Deze slotgroet is moeilijk leesbaar in het kopieboek van De Boms brieven, omdat hij door het paginanummer (61) van het vel papier is geschreven. De transcriptie is bijgevolg onzeker.

Register

Naam - persoon

Benoit, Peter (° 1834 - ✝ 1901)

Vlaamse componist met internationale faam. Hij was een vurig verdediger van Nederlandstalig muziekonderwijs en liet zijn Vlaamsgezindheid ook in zijn romantische muziek tot uiting komen. Hij wilde het Vlaamse volk cultureel emanciperen en probeerde dat onder meer in zijn bekende oratorium 'De Schelde' (1868). Emmanuel de Bom wijdde verscheidene artikelen aan zijn werk.

Blij, Frans

Ontvanger der zeevaartrechten te Antwerpen.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Deyssel, Lodewijk van (Ps. van Karel Lodewijk Alberdingk Thijm) (° 1864 - ✝ 1952)

Psudoniem van: Karel Lodewijk Alberdingk Thijm

Nederlands criticus en prozaschrijver die een cruciale rol speelde in De Nieuwe Gids en icoon werd van het artistieke individualisme van de Tachtigers. Na een crisis in De Nieuwe Gids richtte hij samen met Albert Verwey het Tweemaandelijksch Tijdschrift op, dat later als De XXe Eeuw werd voortgezet. In 1905 brak hij met Verwey en was hij medeoprichter en eerste voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen.

Laar, Frans van (° 1883 - ✝ 1942)

Penningmeester tijdens het 32ste Taal- en Letterkundig Congres.

Mont, Pol de (° 1857 - ✝ 1931)

Vlaams dichter, prozaschrijver, dramaturg, criticus en volkskundige. Hij studeerde in Leuven samen met Albrecht Rodenbach, met wie hij Het Pennoen (1878-1880) oprichtte. In 1904 werd hij conservator van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten, en een jaar later stond hij mee aan de wieg van het tijdschrift De Vlaamsche Gids. Als dichter en criticus vertegenwoordigt hij de Tachtigers in Vlaanderen.

Querido, Israël (° 1872 - ✝ 1932)

Joods-Nederlandse juwelier, journalist (voornamelijk bij het Algemeen Handelsblad), criticus en auteur van poëzie, theater en proza. Hij publiceerde soms onder het pseudoniem Theo Reeder.

Sano, Frits (° 1871 - ✝ 1946)

Psychiater en neuroloog. Hij was een vriend van Emmanuel de Bom.

Scheltema, Hugo Gajus (° 1874 - ✝)

Nederlandse tabakhandelaar (van de firma Scheltema en Rebel), die enkele jaren in Antwerpen heeft gewoond.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Mees, Josine (° 1863 - ✝ 1948)

Rotterdamse toneelschrijfster en echtgenote van Leo Simons.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Titel - krant/tijdschrift

Naam - instituut/vereniging