<Resultaat 259 van 1419

>

Houwe!
Dat is braaf! Zeg me dus om welk uur ik u vrijdag a[anstaande] mag verwachten (zoo vroeg mogelijk)
Bestudeer geen Bädeker. Bädeker is een varken.
Vergeet de aanbevelingen van mijn voorlaatsten brief niet (wat ge hoeft mêe te nemen, enz.) Ik zal u nog eens schrijven woensdag. Goed?
Ik zweer u dat ik u vóór dien dag niet zal schrijven. Ik begin te raden wat die geheimzinnige zaak is!! Ik heb zelf lust u het postmandaat maar zondag of maandag te sturen. Maar enfin! ge zijt toch een brave jongen, en ik ben toegevend. Pleeg niet te veel beestigheên, zulle! Ik geloof niet dat ik in de wolken van den Pilatus uw mysterie zal "savoureeren". En zie, ge zult misschien nog beter doen, wat dit betreft, nooit de sluizen van uw geweten open te zetten vóor mij...
Ik denk maar aan onze reis. Of we zullen blij zijn! en Kirsch drinken! en in de avondschemering lekkere pijpen rooken aan den oever der meeren! 's Morgens zeer vroeg de bergen op, en in de wolken het kärelenlied doen klinken![1] We zullen praten over ons leven der laatste maanden, en over Kunst, en over ons plannen (een mensch is nooit gelukkiger dan wanneer hij plannen opbouwt). We zullen de Engelsche cactussen heel-en-al doen uitdroogen van verbittering, en we zullen van tijd tot tijd eens zeer schandalig zijn! Kortom, we zullen 8 dagen lang vrij zijn, en midden in welke natuur! En (al regende het stront) we zullen arm aan arm acht dagen lang volop gelukkig zijn! We zullen..... we zullen nog.... enz. enz.
[2]
En leven wij!! Dag Maantje
Gust, of het geestdriftig verken
P[ost Scriptum] — Ge moet u doen betalen voor vertaling Volksvijand. Die "Cirkspringers" zijn al te practisch

Annotations

[1] Waarschijnlijk wordt hier het Kerelslied van Julius de Geyter en Florimond van Duyse bedoeld. Zie ook brief 13, noot 4.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Duyse, Florimond Van (° Gent, 1843-08-04 - ✝ Gent, 1910-05-18)

Musicoloog en componist.

Zoon van Prudens van Duyse.

Geyter, Julius De (° Lede, 1830-05-25 - ✝ Antwerpen, 1905-02-18)

Letterkundige en politicus.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Naam - instituut/vereniging

Cirkschouwburg 1891 - 1900 (° Antwerpse toneel- en feestzaal, gevestigd aan de Jezusstraat, die verhuurd werd voor dansavonden, circusvoorstellingen of toneel. Verscheidene malen werd te Antwerpen gepoogd naast de officiële Nederlandsche Schouwburg een tweede Schouwburg met een eigen groep op te richten. De eerste poging dateert van, - ✝ ', 0084 - ✝ , toen W. Lemmens in het Théâtre des Variétés erin slaagde, ondanks het uitblijven van geldelijke steun, een jaar lang een tweede Nederlandstalig gezelschap beroepsacteurs op de planken te houden. De volgende pogingen gingen door in de Cirkschouwburg, en wel in, 1886 - ✝ ', 0087 - ✝ o.l.v. Fr.Bouwmeester, die van de Cirk een familieschouwburg wilde maken, en in, 1888 - ✝ ', 0089 - ✝ o.l.v. H.van Kuyk. Beide pogingen mislukten door het gebrek aan comfort in de zaal, In, 1891 - ✝ werd de Cirkschouwburg herbouwd, nadat drie spelers van de Nederlandsche Schouwburg (nl. H.Laroche, Fr.Bouwmeester en B.Ruysbroeck) zich uit ongenoegen met de nieuwe directie uit dit gezelschap hadden teruggetrokken en een eigen privé-onderneming op het getouw wilden zetten. De nieuwe Cirkschouwburg, die opgesmukt werd door een aantal jonge Antwerpse schilders en beeldhouwers en het nieuwe gezelschap, waartoe behalve Ruysbroeck en Laroche (Fr.Bouwmeester had zich niet aan de plannen gehouden en zich in Nederland laten engageren) nog H.van Kuyk, Pr. de Wit en Julie Cuypers behoorden, wekten het enthoesiasme op van E.de Bom, die goed bevriend was met Laroche en die met A.Vermeylen, J.Mesnil en E.Coremans de initiatiefnemers wilden bewerken om van de Cirk een avant-garde-schouwburg te maken waar Ibsen, Maeterlinck, Sudermann, Tolstoj en Strindberg zouden gespeeld worden. Uiteindelijk werd alleen Ibsens Volksvijand (in de vertaling van E.de Bom) weerhouden, maar ook deze opvoering strandde jammerlijk omdat de acteurs na enkele repitities het stuk niet verder aandurfden. De Cirkschouwburg, o.l.v. H.Verstraeten, werd dus weer een gewone familieschouwburg waar naast "betere" stukken zoals Gringoire van Th.de Banville. en De maire van Antwerpen van Fr.Gittens meestal spektakelstukken en melodrama's gebracht werden, en eenmaal, in het voorjaar van, - ✝ , bij wijze van uitschieter, het gezelschap Junkermann te gast was, dat Hoog- en Nederduitse stukken opvoerde, o.m. van Frits Reuter. De ploeg van H.Verstraeten speelde maar één enkel toneelseizoen: einde, 1892 - ✝ keerden de meeste acteurs naar de voorheen zo versmade Nederlandsche Schouwburg terug. De Cirkschouwburg werd opnieuw voor de meest uiteenlopende activiteiten opengesteld: bals, goochelavonden, circusvoorstellingen en, in, - ✝ althans, voor opvoeringen van franstalige operetten. Het gebouw brandde af in,)