<Resultaat 262 van 1419

>

CÖLN (RHEIN) 11-8-91 10-11 N.
dringend
Hr. Gust Vermeylen
Pachécostr. 81
Brüssel
Belgien
BRUXELLES 1 12 AOUT 1891 11-M
 
[1] in een hotel van 1M[ark] 50 mit Frühstück, prompte Bediennung.
Houwe Kerel,
Mijn telegram hebt gij, hoop ik, op dit oogenblik al bekomen[2] en — beantwoord? Ik heb u een verschrikkelijken roman uit te leggen. Maar beloof me dat ge niet te boos zijn zult? Heden maar een paar woorden. Zoodra ik terug in Antw[erpen] ben en uitgeslapen neem ik den trein naar Brussel om u uitvoerig alles te vertellen. Wat intusschen van onze reis worden zal, weet ik tot nu toe niet. Honderd frank kàn ik niet bezitten, tenzij er omstandigheden moesten voorkomen, waarop ik nu niet durf rekenen. Dus.
De waarheid, mijnheer! Ik nam Zaterdag middag den trein naar Keulen en stak 15 Mark en een paar fr. in den zak. Ik dacht daar een paar dagen te blijven. Men zegde mij in de statie te Antw[erpen] dat ik recht had met dat ticket ten minste tot Dinsdag avond. Als ik nu heden vertrekken wil met den trein van 6 u. zegt men me dat er geen trein is voor morgen middag 12 uur. En de trein kost 8 M[ar]k en half. Mijn biljet is niet meer geldig en Cl[ara] heeft voor den oogenblik zooveel geld niet om me te leenen. Ze heeft me reeds eenige marken geleend. Dat alles duidelijker als ik te Brussel ben.
[2]
Wat bleef over? U te telegrafeeren om per omgaande 25 fr. te sturen. Naar huis kan ik natuurlijk niet schrijven. Men denkt dat ik bij u ben in Brussel! Schrijf dus in 't geheel niet naar Antwerpen.
Als ge nu maar begrepen hebt dat ik naar uw antwoord snak, en op 't aangewezen adres 't gevraagde gezonden hebt! Ik kan niet meer uit Keulen weg en 'k zit hier met een laatste 2-mark stuk! Cl[ara] kan me misschien nog éen nacht het hotel betalen, maar verder zullen haar middelen toch ook niet reiken. Wat ga ik echter met thuis doen? Ik zou moeten een kaart schrijven en 'k bezit geen enkel enveloppe meer. Och dat ze naar den drommel loopen!
Lieve kerel, ik hoop dat ge me begrepen hebt.
Ik ben treurig om het ongeval. Voor de rest heb ik me niet te erg verveeld, alleen wat moêgemaakt. In ieder geval kan ik verscheidene dagen in Brussel blijven, wij kunnen dáár beredeneeren wat ons te doen blijft. Ik zie u van híer een kolossale godferdoemme uitbraken, maar Gust! mijn houwe jongen, er helpt hier geen godferdoemen — hier is 't noodlot!
Als je maar begrepen hebt dat ik snak, SNAK, hoor-je naar antwoord.
Als ge nog geen geld gezonden hebt zend het dan per Drad (drat ?) [per telegraphe]. 't Schijnt dat dit kan. Maar per omgaande. 't Geldt hier leven of dood.
Uw Mane
Zend aan adres
Fr[äulein] Gaesch
5 Mauritiuswall 2e Et[a]g[e]
Köln
express of telegram

Annotations

[1] Dinsdag 11 augustus 1891.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.