<Resultaat 428 van 1419

>

Zondag! voor de eerste maal dit jaar heb ik mijn venster wijdopen gezet, en ik zit weer voor mijn tafelken, schrijvend en kijkend naar het pure zonnige licht daarbuiten, luisterend naar het gerucht der geruste wandelaars die sleurvoeten op straat. Er gaan zeer veel koppels voorbij, die gelukkig schijnen! ... Voelt ge, in dat prachtig lente-weder, geen aanvechtingen van sentimentjes? Ik niet, — en dat verwondert mij zelfs. Ik vind die koppels heel naïef, ik denk dat die arme zieltjes weinig noodig hebben om gelukkig te wezen, en ik beklaag de typen, die het banale, belachelijk-sentimenteele & "terre-à-terre" gesprek van hun wijfke moeten lijden. De Zondag is een dag vastgesteld om ieder's pleizier, — dien dag móet men zich vermaken, dat is de regel, alleman is op straat. Dus... blijf ík thuis zitten. Voor 't oogenblik prijs ik meer mijn cigarette dan de vrouw, — een cigarette gerold in een zeldzamen Russiscnen tabak, met een blauw en zeer fijn aroma, dat ik wat droomerig opsnuif, de oogen half toe.
Ik heb gisteren den heelen namiddag doorgebracht bij X[avier] Mellery. Wat een kerel! Het was me een buitengewoon genot met hem te spreken over Kunst! Ik heb ook Donderdag[1] gesoupeerd met Fernand Khnopff. We waren zeer engelsch & präraphaëlitachtig: we aten pudding en dronken echten whisky. Daarna tot 12 1/2 's nachts in Ter Kamerenbosch gewandeld.
Ik heb voor de Vl[aamsche School]:
  • 1) de teekening van Th[eo van] Rysselberghe.[2]
  • 2) het hoofd van een "Sphinxwijf", door F.Khn[opff] (oorspronkel[ijke] teekening).[3]
  • 3) Zeven croquis van X[avier] Mellery, waarvan hij er vijf wil laten reproduceeren. Die vijf zijn heerlijk: [2]
    • a) een kerk van Yeperen.[4]
    • b) een stukje uit 't intiem leven, een kamer met het licht der lamp over de tafel (uit zijn reeks teekeningen: La Vie des Choses)[5].
    • c,d,e) drie manstypen.[6] (alles oorspronkelijk ende onuitgegeven)
Ik schrijf dezen avond aan Buschmann om te weten wat daarmee moet gedaan worden: hij zal natuurlijk geen 7 reproducties in één nr plaatsen (en ik geloof dat er overigens nog iets is van Farasijn, nietwaar?)[7] Zou het artikel XX in twee moeten gesplitst worden? Zeg me eens heel serieus wanneer dat artikel moet gegeven worden.[8]
Khnopff acht de Vl[aamsche School] als het schoonste misschien van al de kunstbladen die er bestaan.
T'Sjoen heeft me gisteren gezegd dat i mijn artikel Meunier prachtig vond...[9] Zou het dan toch waarlijk slecht zijn? Ik begin te vreezen...
Ik heb geen nr gezonden aan Couperus: 1) omdat ik er geen meer bezit — 2) omdat ik niet wil indringend schijnen. Waar is 't nut? Couperus zou me een brief schrijven om me te bedanken, en daarmee ware alles uit. — De N[ieuwe] Gids heeft een nr ontvangen. (Kreeg Simons het laatste nr?)
Gisteren naar de Distel geweest (waar ik niet meer verscheen sedert September 91). Het was er zoo schrikkelijk, onpeilbaar ploertig[10] (T'Sjoen was niet de ploertigste!) dat V[an] Langendonck, die nu voorzitter is (!), mij bekende dat hij alles ging losmaken & voor een zekeren tijd uit de Flamingantsche wereld verdwijnen. Goed! Ik moet hem morgen vier gedichten van 12 verzen laten zien. Indien hij ze goed vindt zend ik ze u voor Vl[aamsche School]. Het is geen pittoresk machien, maar gedachtenpoezie.[11]
Buyst las gisteren een gedicht over "Gezonde Poezie". Geen aanmerkingen noodig, hè?[12]
Nu van òns gesproken. Ik besluit — Ik, m'neer! — dat ons Jaarboek zál verschijnen,[13] al moest ik alles op mij alleen nemen? (Ik bedoel den financieelen kant van de zaak, waarover [3] Buysse of V[an Langendonck] het niet eens zouden zijn, misschien). Zij moeten natuurlijk kopij leveren, — en ik herhaal: geen snipperwerk, maar een heelen cyclus gedichten of een 30 b[lad]z[ijden] proza. De vier namen die ge citeert moeten er inkomen. Maar we zullen ook medewerking vragen aan P[iet van] Assche, Franck, Sabbe, enz. Is hun werk niet buitengewoon, dan wordt het geweigerd, en daarmêe uit.
Is een bijeenkomst nu wel noodig? Ik acht dat C[yriel Buysse] & Pr[osper van Langendonck] niet moeten gederangeerd worden eer wij alles hebben vastgesteld. De kosten heb ik op benaderende wijze berekend naar het "Almanach des Etudiants"[14] maar ik zal den prijs vragen (met alle details) aan Guyot, en aan een zekeren Godenne, die in Mechelen drukt (hij drukt Le Mouvement Littéraire voor 30 fr. per nr, wat voor niet is) [Tusschen haakjes: indien we ons blad uitgeven, zùu dat dus maar 720 fr. kosten bij dien kerel, voor 16 b[ladzijden], per maand, zoo schoon gedrukt als l'Art moderne zelfde formaat].
Ieder nu een werk uitgeven is te veel geriskeerd, we zouden er waarschijnlijk geld aan verliezen. Dáárom juist moeten we "de handen ineen slaan" en ons laten kennen door een collectief boek. Eens dat het boek verschenen is ontstaat er waarschijnl[ijk] een polemiek, en dan komen we voor de pin met ons blad. (Weeral iets tusschen haakjes: in dat blad zullen er moeten teekeningen verschijnen, voor 192 redens die 'k u later zal uiteenleggen).
"Onder één vlag" bevalt me niet veel. Een heele boel kerels zouden denken dat we met ons 4... een school willen maken. Laat de vlaggen maar steken. De titel zullen wij wel van zelf vinden. Hij moet in 't geheel niet pretentieus zijn, maar toch aanduiden dat er buitengewone dingen achter zitten.
Ik kom nu naar Antwerpen niet, daar er toch geen groote besluiten te nemen zijn! Een andere reden: ik heb nog maar de 2/3 van mijn schuld betaald, en ik wil dat eerst allemaal achter den rug hebben.
[4]
Indien dat schoon weer blijft duren kom ik misschien eens te voet naar Antwerpen!
"Drada" heb ik niet gelezen.[15] Kunt ge mij dat leenen?
Geen nieuws van Léo.
Gelooft ge dat een reis in Holland groote voordeelen zou hebben? Konden we twee of drie weken doorbrengen in Amsterdam!!... Maar het leven kost daar heel duur.
Waarschijnl[ijk] zal ik naar Spanje gaan. Ik had u in den tijd eenige inlichtingen gevraagd die 'k nog altijd afwacht... OEconomiekste wijze om per boot van Antwerpen naar Lisboa (Lisbonne) te varen??[16]
Kan ik het boek van V[an] Steenweghio niet krijgen?[17]
Vrijdag, eerste vertooning van l'Intruse.[18]. Maeterlinck was zenuwachtig, alleman was zenuwachtig. De zaal vol, al de "snotneuzen" waren daar. Negatieve ovatie toen Frederix en Cattier binnenkomen. Het "uilenkot" stormig.
Het stuk begint in een ontrustende duisternis en stilzwijgendheid. Maar het wordt tamelijk slecht gespeeld. Men begint te lachen in de logies, de meerderheid protesteert tegen het giegelen der dames. Het stuk schijnt lang, lang... en ik beken dat het niet goed opgevoerd kan worden, het is niet sceniek. De logies beginnen zich te vervelen, en nu hoort men ook gelach in 't parket. Stemmen vallen van boven: "A la porte, les imbéciles! — Silence! tas d'avachis! —" [x]Toen het doek valt, colossale ovatie, de acteurs worden viermaal op 't tooneel gesleurd. De prinsen der critiek chuteeren. Verhaeren en Gilkin huilen, ik twist met Jane Berty (die actrice die door Dw[elshauvers] cabotine werd genoemd), Fernand Brouez (dir[ecteur] van La Soc[iété Nouvelle] vecht bijna met Renory van de Réforme (l'oiseau qui vient de France): — "vous êtes de la claque, vous? — En voulez-vous, des claques?" Kortom, een heel pleizierige avond.
[5]
Met mijn gedichten zult ge dat van V[an Langendonck] & dat van de Smet ontvangen. De Litanieën[19] verschijnen in Z.V. met drie andere gedichten in denzelfden trant.
Je
G[ust]
(Zoeken we geen uitgever in Holland voor ons boek. Tijd verloren. Dat machien moet van hier uitgaan.)

Annotations

[1] Maandelijks Diner Magny. Donderdag 31 maart 1892.
[2] 'Portret van Mej. S.', opgenomen bij: Vermeylen, 'De XX te Brussel', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 73.
[3] Opgenomen bij: G. Outis, 'M. Maurits Bekaert', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 80.
[4] Opgenomen bij: G. Outis, 'M. Maurits Bekaert', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 81.
[5] Opgenomen bij: Pol de Mont, 'De "Nederlandsche Etsclub" te Antwerpen', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 85.
[6] Hiervan zijn er slechts twee opgenomen, nl. bij: Pol de Mont, 'Floris Crabeels', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 76 en p. 77.
[7] Er is een tekening van Edgard Farasijn, naar zijn schilderij 'Eene Idylle', opgenomen in de vorige aflevering van De Vlaamsche School (nr. V (1892), p. 63).
[8] Opgenomen in de vijfde aflevering (mei).
[9] Opgenomen in de derde aflevering.
[10] Dat is niet op te maken uit het verslag van de vergadering. Het handschrift van die vergadering is in het bezit van het AMVC (D531/D, zonder nr., 1892, folio 14).
[11] Er zijn geen gedichten van Vermeylen verschenen in deze jaargang van De Vlaamsche School.
[12] Het verslag van de vergadering van 2 april van De Distel (zie [10]) luidt: 'Buyst, lezing van een gedicht getiteld: Gezonde strekking; besproken door Brans, Kesler en Van Langendonck.' Er staan geen verdere opmerkingen bij.
[13] Zie ook brief 70. Het plan is niet verwezenlijkt.
[14] Uitgave van de studenten van de Brusselse universiteit.
[15] R.L. Doornkapper, 'Drada en mijn dorpje. Liederen' (Gent, J. Vuylsteke, 1892).
[16] Waarschijnlijk heeft Vermeylen dat ooit mondeling gevraagd. Het komt althans niet voor in zijn vorige brieven aan De Bom. In zijn brief van 19 mei (brief 100) zal Vermeylen hem danken voor de inlichtingen.
[17] Frans van Steenweghen, In Spanje (Lier, Joseph van In & Cie, [1889]).
[18] Vrijdag 1 april. Zie 'L'Intruse', in: L' Art Moderne, XII, 14 (3 april 1892), p. 105-106. Vermeylen deelde in zijn brief aan Emmanuel de Bom van 29 maart (brief 70) reeds mee dat hij zou gaan kijken. Op 30 maart ging het in Den Haag in de Koninklijke Schouwburg in Nederlandse première. Het werd opgevoerd onder de titel De Indringer (vert. Lodewijk van Deyssel) door het gezelschap van de 'Salon des Variétés'. Zie De Portefeuille, XIII, 50 (12 maart 1892), p. 1254.
[19] August Vermeylen, 'Te Brugge, Litanieën', in: Zingende Vogels, II, 2de stuk (1891), p. 88-89. De andere gedichten waren: 'I Klokken in 't avondgrauw' (p. 87-88); 'III Zaterdagavond' (p. 89); 'IV Onmacht' (p. 89-90). Het is niet duidelijk om welk gedicht van Van Langendonck het hier gaat.

Register

Naam - persoon

Assche, Piet Van (° Burcht, 1867-12-16 - ✝ Antwerpen, 1950-02-05)

Schrijver en journalist.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Brans, Jan Mathijs (° As, 1853-10-02 - ✝ Eppegem, 1940-03-13)

Leraar en letterkundige.

Buschmann Sr., Paul (° Antwerpen, 1816-01-01 - ✝ Antwerpen, 1909-11-20)

Drukker-uitgever.

Lid van de Liberale Vlaamsche Bond, waarvan hij afgevaardigde was in de Provincieraad. Nam van 1870 af samen met zijn broer Gustave de leiding waar van de drukkerij-uitgeverij van zijn vader J.-E. Buschmann († 1853). Gaf o.m. VS uit, dat hij na de dood van D.van Spilbeeck (1877) tot 1896 samen met P.de Mont ook leidde; ook de tweede reeks van Van Nu en Straks (1896 - 1901) nadat hij reeds in 1892 het prospectus voor de eerste reeks had gedrukt, werd door zijn persen verzorgd. Zijn uitgaven, vaak met bibliofiele waarde, bezorgden hem de faam op het einde van de 19de eeuw van Antwerpen een middelpunt van drukkunst te hebben gemaakt.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Buyst, Leonard (° Lokeren, 1847-05-10 - ✝ Koekelberg, 1918-12-20)

Schrijver en werktuigkundige.

Woonde eerst in Parijs, daarna in Rijsel, waar hij verbonden was aan de Franse spoorwegmaatschappij. Kwam in 1874 terug naar België waar H. Conscience hem in Brussel een betrekking in het Wiertzmuseum bezorgde, waarvan hij echter spoedig, ook op aanraden van Conscience, weer afzag. Werd beambte bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (dienst Nederlandse Taal- en letterkunde), waar hij het tot diensthoofd bracht. Lid van De Veldbloem en in 1881 een der stichtende leden van De Distel, waarvan hij jarenlang secretaris was. Militant lid van de Vlaamsche Volkspartij. Schreef gevoelerige gedichten, die de spotlust opwekten van de Van Nu en Straksers, en een paar verhalen in populaire trant.

Cattier, Pierre-armand (° Charleville (thans Charleville-Mézières, Ardennes), 1830-02-20 - ✝ Brussel, 1892-06-05)

Beeldhouwer.

Was ook kunstcriticus bij de Brusselse krant La Gazette.

Duflou, Guillaume (° Gent, 1869-02-11 - ✝ Brussel, 1939-09-03)

Leraar en hoogleraar.

Behaalde in 1891 het doctoraat Germaanse Filologie aan de RUG. Gaf een tijd les aan een Atheneum en werd daarna hoogleraar aan de ULB, sectie Germaanse Filologie, waar hij in 1924 de kursus van A.Vermeylen overnam.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Farasyn, Edgard (° Antwerpen, 1858-08-14 - ✝ Antwerpen, 1938-03-22)

Schilder.

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Frederix, Gustave (° Luik, 1834-05-20 - ✝ Brussel, 1894-08-25)

Criticus en journalist.

Richtte een feuilleton op in L'Indépendance belge, waarvan hij redacteur was. Medewerker aan La Tribune, L'Echo du Parlement, Temps, Journal des Débats. Lid van de Koninklijke Academie. Schreef een gedetailleerd verslag over het Banquet des Misérables dat in 1862 aan Hugo door diens uitgevers werd aangeboden. Bewonderde het Franse geestesleven (Balzac, Gautier, Guizot, Taine) en keek minachtend neer op de Frans-Belgische cultuur. Publiceerde (niet in de handel) Trente ans de critique (Paris, 1900; 2 vol. op 200 ex.).

Gilkin, Iwan (° Brussel, 1858-01-07 - ✝ Brussel, 1924-09-28)

Schrijver.

Godenne, Léopold Charles Emile (° Mechelen, 1850-03-19 - ✝ Mechelen, 1922-08-20)

Drukker.

Richtte met zijn broer de firma L. & A.Godenne op, aan de Onze Lieve Vrouwstraat 101 te Mechelen. Drukte vanaf januari 1892 La Revue Rouge en van 08/02/1892 tot eind 1893 Le Mouvement Littéraire.

Guyot, (désiré Victor) Eugène (emile)

Leuven 18/07/1820 - Brussel 16/02/1875

Drukker.

Nam omstreeks 1852 de leiding over van de firma Adolphe Wahlen & Co, die in 1856 definitief zijn naam kreeg (op dat ogenblik telde de drukkerij 80 werknemers). Was leverancier van de Senaat, het Brabants provinciebestuur en het Brussels stadsbestuur. Drukte ook lange tijd de postgids, het spoorboekje e.a. officiële drukwerken. Verder verzorgde hij, voor export, het drukken van Spaanse en Portugese werken (in 1870 werd op dat stuk een totaal van 400.000 vol. bereikt). Na zijn dood nam zijn zoon Frederic Victor Gustave (° Brussel 1852) de zaak over, maar die werd in de registers van Brussel geschrapt in 1878. Ze bestond echter zeker tot 1914 (uitgave van de Moniteur des Administrations Communales); ze was gevestigd aan de Pachecostraat 12 in

Brussel. Bronnen: AMVC, G 979. Histoire du livre et de l'imprimerie en Belgique des origines à nos jours t.VI Bruxelles, Musée du livre, 1934, 152. Vermeersch (Repertorium).

Kesler, Johan (° Delft, 1854-04-20 - ✝ St.Gillis (Brussel), 1924-10-07)

Onderwijzer. Redacteur van het jongerentijdschrift Land en volk. Medewerker van Flandria, Het Vlaamsch in het onderwijs. De toekomst en De volksschool. Gaf met A.Sluys leerboekjes uit voor het onderwijs in de tweede taal. Actief lid van De Distel.

Khnopff, Fernand (° Grembergen, 1858-09-12 - ✝ Brussel, 1921-11-12)

Schilder, graficus en beeldhouwer.

Langendonck, Prosper Antoine Joseph Van (° Brussel, 1862-03-15 - ✝ Brussel, 1920-11-07)

Schrijver en ambtenaar. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Op 23/12/1899 gehuwd met Adèle Wouters.

Mellery, Xavier (° Laken, 1845-08-09 - ✝ Laken, 1921-02-04)

Schilder, tekenaar en illustrator.

Meunier, Constantin Emile (° Etterbeek, 1831-04-12 - ✝ Elsene, 1905-04-04)

Beeldhouwer, schilder en graficus.

Vader van Karl Meunier.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Renory, Georges (°)

Journalist.

Toneelrecensent van La Réforme (en La Gazette). Geen verdere informatie gevonden.

Rijsselberghe, Theo Van (° Gent, 1862-11-23 - ✝ Saint Clair (Z.-Fr.), 1926-12-13)

Schilder.

Sabbe, Maurits (° Brugge, 1873-02-09 - ✝ Antwerpen, 1938-02-12)

Leraar, schrijver en historicus.

Zoon van Julius Sabbe.

Simons, Leo Mz (° Den Haag, 1862-08-01 - ✝ Rotterdam, 1932-06-11)

Auteur, uitgever (Wereldbibliotheek) en Vondelkenner.

Smet, Alfred De (° Hoeke, 1853-01-08 - ✝ Ukkel, 1918-04-23)

Dichter en polemist.

Steenweghen, Frans Michiel Van (° Antwerpen, 1850-07-03 - ✝ Antwerpen, 1928-02-21)

Beëdigd vertaler Engels en Spaans bij de rechtbank van Antwerpen, leraar Engels aan het Koninklijk Atheneum aldaar en schrijver. Lid van het Taalverbond. Publiceerde o.m. In Spanje. Reisschetsen (1889) en Recuerdos de los Flandros (1891). Stelde ook een handleiding Engels voor gevorderde studenten samen.

T'sjoen, Emiel Hendrik (eig. Hendrik Frederik) (° Schorisse, 1857-01-31 - ✝ St.-Gillis (Brussel), 1909-06-01)

Eigenlijk: Hendrik Frederik T'Sjoen.

Onderwijzer en schrijver.

Broer van Floris T'Sjoen.

Verhaeren, Emile (° Sint-Amands, 1855-05-21 - ✝ Rouen, 1916-11-27)

Dichter.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Mouvement Litteraire, Le (° 1892 - ✝ 1894)

Tweemaandelijks litterair tijdschrift te Brussel.

Op 08/02/1892 opgericht door F. Roussel, R. Nyst en L. Donnay, en gedrukt bij Godenne te Mechelen. Het laatste nummer verscheen op 08/01/1894.

Portefeuille, De (° 1879 - ✝ 1894)

Letterkundig weekblad dat tot 1880 in Arnhem verscheen, en nadien in Amsterdam. In 1894 droeg het als ondertitel Weekblad voor tooneel en letteren; stond toen onder de redactie van T.H. de Beer.

Reforme, La (° 1884 - ✝ 1907)

Brussels dagblad, orgaan van de liberaal-democraten (progressisten). Op 17/02/1884 opgericht door o.m. P.Janson, E.Feron en E.Robert. Politiek directeurs waren achtereenvolgens Emile Feron, Champal en Hector Chainaye. Hoofdredacteurs waren achtereenvolgens Albert Ghilain en Georges Corand. Er werd aan meegewerkt door o.m. G.Eekhoud, M. Waller en anderen van La Jeune Belgique.

Societe Nouvelle, La (° 1884 - ✝ 1897 - ✝ ;, 1907 - ✝ 1915)

Internationaal tijdschrift voor sociologie, kunsten, wetenschappen en letteren dat te Brussel en Parijs verscheen.

Van 1897 tot 1907 verscheen het onder de titel l'Humanité nouvelle. Dit progressief tijdschrift dat gesticht en geleid werd door F.Brouez, fungeerde als gangmaker voor de opkomende sociologie in België en besteedde heel wat aandacht aan binnen- en buitenlandse anarchistische en socialistische stromingen. Had vele correspondenten. Voor België werkten o.a. mee G. en J.Dwelshauvers, G.Eekhoud en E.Picard.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Tijdschrift dat bestond uit "oorspronkelijke bijdragen van hedendaagsche dichters, verzameld door Pol de Mont" en dat verscheen in 1891 - 1892 (4 nummers) en 1895 - 1896 (eveneens 4 nummers). Het tijdschrift waarin o.a. bijdragen van A. Peaux, J. Winkler Prins, J. Adriaensen, P. Anri, J. de Geyter, H. Swarth, P. van Langendonck, A. Vermeylen, L. Buyst, C. Buysse, E. de Bom, L. Opdebeek verschenen, werd gedrukt te Hasselt bij drukkerij Winand Klock.

Naam - instituut/vereniging

Distel, De (° 1881 - ✝ 1908)

Kunst- en letterkundig genootschap.

Koninklijke Schouwburg Den Haag (° 1804 - °)

Werd door een comité van welstellende Hagenaars ingericht in het voormalig paleis van prinses Carolina en prins Karel Christiaan dat door Pieter de Swart werd ontworpen en tot 26 maart 1802 dienst deed als kazerne. Na verbouwing door J.van Duyfhuis werd op 30 april 1804 gestart met een opvoering van Voltaire's Semiramis. De hele negentiende eeuw waren er twee gezelschappen: het Franse, dat opera's en balletten bracht, en het Hollandse dat tragedies, comedies en vooral melodrama's speelde. Na langdurige conflicten over salariëring en subsidiëring nam de Vereniging Het Nederlandsch Toneel de bespeling over, wat de artistieke kwaliteit sterk ten goede kwam. In 1888 werd een opvoering van La Tosca van Sardou, met Sarah Bernhardt, verboden om 'morele redenen'. Van 1901 tot 1913 werd de Haagse gemeentepolitiek beheerst door de vraag of een nieuw theatergebouw moest worden opgericht (de zgn. 'Schouwburgquaestie'). Men besloot tenslotte tot verbouwing van het bestaande pand, waarin de Koninklijke Schouwburg thans nog gevestigd is.

Salon Des Varietes

Schouwburg in de Amstelstraat te Amsterdam. Bestond van 1844 tot 1903.

Vingt, Les (° 1884 - ✝ 1894)

Brusselse avant-gardistische kunstkring.

Indextermen

Naam - instituut/vereniging

AMVC Letterenhuis
Distel, De
Koninklijke Schouwburg Den Haag
Salon des Variétés
Université Libre de Bruxelles
XX, Les

Naam - persoon

?, Leo
Assche, Piet van
Berti, Jane
Bom, Emmanuel de
Brans, Jan Mathijs
Brouez, Fernand
Buschmann, Paul (sr.)
Buysse, Cyriel
Buyst, Leonard
Cattier, Pierre-Armand
Couperus, Louis
Deyssel, Lodewijk van
Doornkapper, R.L.
Duflou, Guillaume
Dwelshauvers, Jacques
Farasijn, Edgard
Franck, Louis
Frederix, Gustave
Gilkin, Iwan
Godenne, Léopold
Guyot, Eugène
Kesler, Johan
Khnopff, Fernand
Langendonck, Prosper van
Maeterlinck, Maurice
Mellery, Xavier
Meunier, Constantin
Mont, Pol de
Renory, Georges
Rysselberghe, Theo van
Sabbe, Maurits
Simons, Leo
Smet, Alfred de
Steenweghen, Frans Michiel van
T'Sjoen, Emiel Hendrik
Verhaeren, Emile
Vermeylen, August

Naam - plaats

Amsterdam
Antwerpen
Brussel
Den Haag
Gent
Ieper
Lier
Lissabon
Mechelen

Naam - uitgever

In, Joseph en Cie van
Vuylsteke, J.

Titel - artikel

Constantin Meunier
Intrus, L'
M. Maurits Bekaert
XX te Brussel, De

Titel - boek

Almanach des Etudiants. Almanach de l'Université Libre de Bruxelles
Drada en mijn dorpje
In Spanje

Titel - cyclus/reeks

Vie des Choses, La

Titel - evenement

Diner Magny Maart 1892
L'Intruse première
Vergadering De Distel April 1892

Titel - gedicht

Floris Crabeels
Gezonde strekking
Klokken in 't avondgrauw
Nederlandsche etsclub te Antwerpen, De
Onmacht
Te Brugge
Zaterdagavond

Titel - krant/tijdschrift

Art moderne, L'
Mouvement Littéraire, Le
Nieuwe Gids, De
Portefeuille, De
Réforme, La
Société Nouvelle, La
Vlaamsche School, De
Zingende Vogels

Titel - plastisch werk

Idylle, Eene
Portret van Mej. S.
Sphinx, De

Titel - toneelstuk

Intrus, L'