<Resultaat 522 van 1419

>

"Ten anker",[1] Knocke s[ur]Mer.[2]

Suis-je assez en retard, estimé collègue, pour vous remercier de toutes marques de sympathie dont j'ai été l'objet de votre part depuis notre exposition de La Haye.[3] R[oland] Holst m'a transcrit la jolie, très jolie phrase que vous consacrez à mes paysages dans le nieuwe gids [4] — ce diable de dernier numéro, auquel le commis[5] de l'art mòderne consacre probablement toutes ses vacances puisqu'il ne m'est pas encore parvenu.
Toorop — lors de ma conférence au Kunstkring[6] me lut un si sympathique billet de vous.
Merci pour tous ces bons sentiments.
J'ai écrit récemment à Toorop et à Holst pour qu'ils daignent vous prévenir de la demande que j'ai à vous faire en mon nom et au nom des collaborateurs d'une nouvelle Revue flamande[7] dont — me réservant la partie ornementale — je partagerai la direction avec G[ust] Vermeylen.
Nous rêvons d'un périodique flamand, enfin! dignement vêtu comme il convient de frontispices, lettres ornées, culs de lampe, fleurons etc et en plus, désirerais-je passer en revue — en des planches hors texte — la série de peintres d'avant[-]garde néerlandais et flamands. Puis-je vous réserver une de ces planches — pour le moment qui vous conviendra le mieux? Si les amis que j'ai suppliés de plaider près de vous en notre faveur ont accompli leur promesse, cette demande ne vous paraîtra pas trop brutale et m'excuserez-vous.
Puis-je espérer un mot de réponse?
en toute spéciale estime
henry v[an de] Velde.

Annotations

[2] De gemeente heet nu officieel Knokke-Heist.
[3] De tentoonstelling van kunstenaars van de Association pour l'Art en de XX in de Haagsche Kunstkring, die plaatsvond van 15 juli tot 14 augustus 1892. Zie Zie brief 112, noot 1 (a).
[4] Jan Veth, 'Nieuwe Belgen en Franschen in den Haag', in: De Nieuwe Gids, VII, 6de afl. (1 aug. 1892), p. 449-453. De passage over Van de Velde (p. 451) luidt als volgt: 'Twee harmonieus-gepointilleerde landschappen van Henry van de Velde: huizen met een leeg vlak weg erbij, doen als porcelein blank uitgestreken met de vloeiendheid van zuivere waterverftinten gaaf in de poederige dofheid van pastel. Exkies, teer, heel wijd, heel ijl, zijn zij in hun simpelheid doorkringend van een blanke brooze jonge poëzie.'
[5] Er werd niet achterhaald om welke bediende het hier gaat, noch om welke reden Van de Velde dit nummer nog niet ontvangen had.
[6] De voordracht van Henry van de Velde, Le Paysan en peinture in de Haagsche Kunstkring vond plaats op zaterdag 23 juli 1892. Althans volgens L' Art Moderne, XII, 30 (24 juli 1892), p. 239. In de 'Petite Chronique' staat: 'A l'Exposition du Kunstkring de la Haye, qui obtient un vif succès, M. Henry van de Velde a fait hier une conférence sur le Paysan en peinture.'
Deze datum stemt niet overeen met de vermelding in andere bronnen. In een artikel van J.M. Joosten, 'Henry van de Velde en Nederland 1892-1902. De Belgische Art Nouveau en de Nederlandse Nieuwe Kunst', in: Cahiers Henry van de Velde, nr. 12-13 (1974) treffen we schrijft Joosten: 'Het hoogtepunt van de tentoonstelling vormde de voordracht "Le Paysan en peinture" die Van de Velde hield op maandagmiddag 25 juli in de zalen van de Haagsche Kunstkring'. Hij citeert daarbij aansluitend twee dagbladcommentaren uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 29 juli 1892, die als datum 'Maandagnamiddag' [25 juli] vermeldt, en uit Het Dagblad voor Zuid-Holland en 's Gravenhage van 27 juli.
Daaruit citeert hij: 'De leden van den "Haagschen Kunstkring" .... hebben gisteren kennis gemaakt met een jong beeldend kunstenaar uit Calmthout....'. 'Gisteren' moet dan 26 juli zijn, tenzij het artikel op 26 juli gedateerd is. De Portefeuille, XIV, 17 (23 juli 1892), p. 170, kondigde aan dat Henry van de Velde op maandag 25 juli om 3 uur in de bovenzalen van de Haagsche Kunstkring een voordracht zou houden "met betrekking tot de thans daarzijnde schilderijen". Blijkbaar werd de voordracht maandag gehouden. De recensent van l'Art Moderne heeft zelf verraden dat hij niet is gaan luisteren naar Van de Velde; zijn bespreking is niet alleen geschreven, maar zelfs al gepubliceerd nog voor de voordracht plaatshad. Zie ook brief 112, noot 1 (d).
[7] Van Nu en Straks.

Register

Naam - persoon

Roland Holst, Richard Nikolaũs (° Amsterdam, 1868-12-04 - ✝ Bloemendaal, 1938-12-31)

Schilder, tekenaar, lithograaf, etser, houtsnijder, glazenier en schrijver.

Toorop, Jan (° Purworedjo (Java), 1858-12-20 - ✝ Den Haag, 1928-03-03)

Schilder, tekenaar, graficus, aquarellist en ontwerper.

Velde, Henry Clemens Van De (° Antwerpen, 1863-04-02 - ✝ Zürich, 1957-10-25)

Architect, schilder, sierkunstenaar en essayist. Medeoprichter van Van Nu en Straks. In 1894 gehuwd met Maria Sèthe.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Veth, Jan Pieter (° Dordrecht, 1864-05-19 - ✝ Amsterdam, 1925-08-01)

Schilder.

Titel - krant/tijdschrift

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Nieuwe Rotterdamsche Courant (° 1844 - °)

Liberaal dagblad, na fusie in 1970 NRC-HANDELSBLAD.

Portefeuille, De (° 1879 - ✝ 1894)

Letterkundig weekblad dat tot 1880 in Arnhem verscheen, en nadien in Amsterdam. In 1894 droeg het als ondertitel Weekblad voor tooneel en letteren; stond toen onder de redactie van T.H. de Beer.

Naam - instituut/vereniging

Association Pour L'art, L' (° 1892 - ✝ 1893)

Antwerpse artistieke vereniging.

Trachtte in opvolging van L'Art Indépendant het streven van de Brusselse groep Les XX om de contemporaine kunstuitingen ingang te doen vinden, buiten de hoofdstad verder te zetten. Het inrichtend comité bestond uit Ch. Dumercy, M. Elskamp, G.Morren, G. Serigiers, H. van de Velde en, gedurende enkele maanden slechts, V. Compijn.

Er werden twee tentoonstellingen georganiseerd (één in 1892 en één in 1893), waar geheel in de geest van Les XX zowel kunst als kunstnijverheid (gleizen potten, tapijtontwerpen, plakkaten enz.) werd getoond. Tot de deelnemers aan de tentoonstellingen behoorden o.m. Th.van Rysselberghe, A. Bloch, G. Seurat, V. van Gogh, J. Toorop, W. Crane en H. van de Velde. Ook van de Japanner Hiroshighé werd werk geëxposeerd. Behalve tentoonstellingen richtte de Association, eens te meer zoals Les XX, ook voordrachten en concerten in.

Haags(ch)e Kunstkring (° 1891 - °)

Nederlandse kunstenaarsvereniging.

In mei 1891 in de geest van het Wagneriaans ideaal opgericht met de bedoeling de beoefenaars van de diverse takken van de kunst bij elkaar te brengen om op die manier bij te dragen tot een onderlinge verrijking en misschien zelfs tot een eenwording van alle kunst. Net zoals bij de Van Nu en Straksbeweging was "Synthese" het kernbegrip waarrond de hele activiteit van de kring opgebouwd werd. De kring stond open voor alle modernismen, zowel in de plastische kunst als in de letterkunde (de eerste Nederlandse Dadabijeenkomst had in januari 1923 in de kunstkring plaats), de toonkunst, de architectuur, de toegepaste kunsten, de film, het toneel en de dans, en trachtte deze ook te stimuleren. Daarnaast werd de traditie niet verwaarloosd en het bevruchtend samengaan van traditie en vernieuwing bleef door de jaren heen kenschetsend voor de kring. De afdeling Fraaie Letteren ging eveneens in 1891 van start onder het voorzitterschap van M.Emants, die erg in de smaak vallende kunstavonden inrichtte, waaraan alle afdelingen hun medewerking verleenden. Vooral onder impuls van J.Toorop, die lid was van de Brusselse avant-gardegroep Les XX, werden in de loop van de jaren negentig enkele bijzonder interessante voordrachtavonden op het getouw gezet, o.m. in 1892 toen niet alleen P.Verlaine maar ook Le Sar Péladan als spreker op het programma stond. De kring, die door de jaren heen steeds een belangrijke artistiek trefpunt bleef, bestaat nog steeds.

Vingt, Les (° 1884 - ✝ 1894)

Brusselse avant-gardistische kunstkring.