<Resultaat 630 van 1419

>

Vriend de Bom!
Al het goede in 93!!!!! Ik ben een vijand van schrijven geworden, ne m'en veux pas d'avoir tardé si longtemps. — d.w.z. met je te schrijven — Tot mijn spijt trof ik je de laatste keer in Antw[erpen] niet aan. Ik zal er waarschijnlijk wel niet dikwijls meer komen — want the chief attraction,[1] ontbreekt nu. Waarom het af is? Peut-être, le temps, c['est à dire] l'oubli, het vervreemden, enfin ik denk er niet gaarne aan. Het is altijd onaangenaam aan vervlogen illusies te denken Sic transit.[2] etc. Het is onaangenaam misgetast te hebben. — Vergankelijkheid weest gevloekt.
Wat nu?
travailler.
ik zal niets anders doen[.] Dat ten minste blijft, dat geeft kracht. Tout est vanité, en toch doet men mede, ja men heeft er pleizier in, men stelt belang in dit in dat, men wil dat doel bereiken, men hoopt, maar vooral men werkt — Enfin ik heb mijn doel voor oogen. Kunnen is zoö te willen dat men kan. (Multatuli) — Zal ik altijd willen? Ik heb een zus een schat van een zus die mij begrijpt. wij denken en voelen een. Als ik aan haar denk voel ik mij niet zoo alleen als ik soms wel gedaan heb. — En Gij, hoe maakt gij het? Gaat gij met veel menschen om? Babbelt ge veel? Vertel mij 't een en ander van u-zelf wanneer ge mij schrijft. Ik kan van avond niet veel schrijven. Een ander keer meer. Ik wilde dat gij hier waart. Ik heb hier nog geen vriendschap gemaakt. Er is wel Gorter[3] een oude kennis van vóór 6 of 7 jaren maar hij is wat oppervlakkig. met hem heb ik nog 't meeste vriendschap. Ik heb een portret geschilderd van den componist Heynze.[4] ik heb er tot nu toe een familiesucces mee behaald en zou het portret gaarne eens exposeeren bij Buffa[.][5] Iets wat mij nog altijd ontbreekt is geld. en gaarne zou ik het hebben om onafhankelijk te zijn l'argent c'est l'indépendance, en om het laatste zoek ik het eerste.
[2]
doe mijn groeten aan de kennissen en geloof mij steeds
Uwen vriend
Frans Deutm[ann] jr
Keizersgracht, Amsterdam, —

Annotations

[2] Sic transit gloria mundi: zo vergaat de wereldse roem.
[3] Arnold Marc Gorter.
[4] Gustav Adolph Heinze, Nederlands componist (genaturaliseerde Duitser), die sinds 1890 op rust was in Muiderberg. Het portret wordt niet vermeld in H. van Hall, 'Deutmann Fr.', in: H. van Hall, Portretten van Nederlandse Beeldende Kunstenaars. Repertorium (Amsterdam, Smets en Zeitlingen, 1963, p. 76-77.
[5] Deutmann bedoelt: tentoonstellen in de kunsthandel Frans Buffa en Zonen, in de Kalverstraat 39 in Amsterdam.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Deutmann, Frans (° Zwolle, 1867-03-27 - ✝ Blaricum, 1915-07-18)

Schilder van portretten, figuurstukken en boereninterieurs. Broer van Herman Deutmann. Was vier jaar lang leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (onder K.Verlat). Genoot zijn verdere opleiding in Parijs en Londen. Werkte lange tijd in Laren (Noord-Holland), waar hij zich toelegde op boereninterieurs en landelijke taferelen. Behoorde in het begin van de jaren negentig met A.Briët en E.de Bom tot een kring van bevriende kunstenaars die geregeld samenkwamen in het Café des Artistes in de Hofstraat te Antwerpen. Zie verder Th.-B.

Orter, Arnold Marc (° Ambt-Almelo, 1866-12-03 - ✝ Amsterdam, 1933-09-16)

Schilder.

Heinze, Gustav Adolph (° Leipzig, 1820-10-01 - ✝ Muiderberg (Amsterdam), 1904-02-20)

Scheepers, Malvina (° Antwerpen, 1870-11-02 - °)

Kunstschilderes.

Uitbaatster van het schilderscafé in de Hofstraat 4 te Antwerpen. Haar vader, aannemer, was ook eigenaar van een café op de Begijnenvest. Ze huwde met de schilder Frederik Simpson Coburn (°Melbourne 18/03/1871) en werd met hem bij collegiaal besluit geschrapt uit de registers van Antwerpen op 17/06/1927, nadat bleek dat beiden zonder opgave van bestemming de stad hadden verlaten.

Naam - instituut/vereniging

Buffa & Zonen, Firma Frans (° 1798 - ✝ 1949)

Kunst- en prenthandel te Amsterdam.

Omstreeks 1760 begonnen Italiaanse kunstverkopers, de Buffa's (als zovele andere families in het vak afkomstig uit het Zuid-Tiroolse Pieve-Tesino), een zaak in het voormalig logement 'De Keizerskroon' in de Kalverstraat te Amsterdam. Toen die uitbreiding eiste, kochten Franciscus Buffa, Vincentius Langhellini en Balthazar Brunello in 1798 het pand in de Kalverstraat 39, hoek Gapersteeg. Er werden bijbelse platen en bidprentjes verkocht, waarmee de broers Buffa ook het land afreisden.

Een van beiden, Frans (die in 1820 weer naar zijn geboortestreek trok) legde met zijn beide zonen Jan en Bastien de grondslag voor de firma Frans Buffa & Zonen. In 1836 ging de handel over op de Franse penduleverkoper Beguin en de Italiaan Caramelli. De eerste werd opgevolgd door zijn zoon en in 1872 door dhr. Tessaro. Inmiddels was men ook gestart met het uitgeven van kunstreprodukties met of zonder tekst (o.a. Hollandsche meesters in Engelsche verzamelingen, 1893). Op de plaats van het oude pand werd een nieuw huis, met tentoonstellingszaal gebouwd. Rond 1900 werd een filiaal geopend in het Noordeinde te Den Haag. De zaak, die toen geleid werd door de heren Slagmulder en Zürcher, is blijkbaar in 1949 opgedoekt. Een belangrijke catalogus van de firma, samengesteld door Th. van Hoytema, verscheen november-december 1896.