Facsimile's
Register
Naam - persoon
Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)
Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.
Mont, Pol de (° 1857 - ✝ 1931)
Vlaams dichter, prozaschrijver, dramaturg, criticus en volkskundige. Hij studeerde in Leuven samen met Albrecht Rodenbach, met wie hij Het Pennoen (1878-1880) oprichtte. In 1904 werd hij conservator van het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten, en een jaar later stond hij mee aan de wieg van het tijdschrift De Vlaamsche Gids. Als dichter en criticus vertegenwoordigt hij de Tachtigers in Vlaanderen.
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)
Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Parnasse, LeNaam - persoon
Bom, Emmanuel deBurvenich, Frederik
Coppée, François
Hamelius, Paul
Maupassant, Guy de
Meester, Johan de
Mont, Pol de
Oest, (vrouw van Gerard) van
Oest, Gerard van
Overloop, Jef van
Streuvels, Stijn
Teirlinck, Herman
Vermeylen, August
Woestijne, Karel van de
Woestijne, Maurice van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Naam - plaats
GentLinkebeek
Sint-Martens-Latem
Ukkel
Titel - artikel
Kroniek. Particularisme? [I]Overzicht: L. Einstein: The relation of literature to history
Titel - boek
Boom-gaard der vogelen en der vruchten, DeTitel - gedicht
EpithalaamJongste sater, De
Stille gesprekken
Verzen. Ernstige liederen I-III
Voorspelling, De