Annotations

[1] Het valt niet met zekerheid te achterhalen naar welk overlijden Van de Woestijne verwijst. Wellicht gaat het hier echter niet om een familielid van het echtpaar De Bom, maar over hun hond. Aanwijzingen daarvoor zijn de schijnbaar ironische ondertoon van deze passage — vooral de tussenzin 'ik hoop het voor u' krijgt in deze hypothese een komische betekenis — en het feit dat Van de Woestijne De Bom enkele maanden later (in brief 127) gelukwenst met de nieuwe hond, Puck.
[2] Op 5 februari 1905 was de vereniging Kunst van Heden (l' Art Contemporain) opgericht. De Bom was 'werkend lid' van het 'uitvoerend comité' van die vereniging, waarvan Carlito G. Grisar de voorzitter was. Kunst van Heden was op zoek naar sponsoring en probeerde daarom 'beschermende leden' aan te trekken.
[3] Van 14 mei tot 15 juni liep in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen de eerste tentoonstelling van de vereniging Kunst van Heden. Er waren etsen, tekeningen, schilderijen en 'cartons' (voorontwerpen) van Henri Leys en Henri de Braekeleer te zien.
[4] Van de Woestijne bedoelt met de 'phalang[e] artistique' waarschijnlijk het niet-financiële aspect van de vereniging Kunst van Heden, en looft dus de inhoudelijke plannen ervan.
[*] 'Er is moyen': de mogelijkheden zijn er. 'Zulde': hoor.
[5] 'Zondag': tijdens het Hendrik Waelput Festival in Gent, op zondag 2 april. Zie brief 115, noot 3.
[6] 'Courante Nouvellen': de term slaat niet op een specifieke krant, maar op de oorspronkelijke (16de eeuwse) algemene benaming voor kranten. Van de Woestijne leest dus geen kranten.
[*] 'Hertelappen': hartedieven.
[7] Uit hun onderlinge correspondentie blijkt inderdaad dat de vriendschap tussen Van de Woestijne en Ontrop op het einde van 1904 zonder aanwijsbare reden was verwaterd. Eind juni 1905 probeert Van de Woestijne per brief de draad weer op te nemen. Ontrop antwoordde hem ook, maar het werd tussen hen nooit meer zoals voorheen.
[8] Bij deze brief zat een programmaverklaring van die 'Vrije Vlaamse Studentekring', die opgericht was in 1904. De eerste zinnen vatten het document samen: 'Met één woord kunnen we 't zeggen, ons doel: zelfstandigheid! Bewust zijn is onze wil, bewust worden, de uitslag van ons werk.' Welke voordracht Van de Woestijne voor het genootschap heeft gehouden, is niet bekend.
[9] Het briefie is niet bewaard.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Braekeleer, Henri de (° 1840 - ✝ 1888)

Antwerpse schilder en etser.

Leys, Henri (eig. Hendrik) (° 1815 - ✝ 1869)

Antwerpse schilder, van wie het werk sterk was beïnvloed door dat van de Vlaamse Primitieven en de meesters uit de Duitse Renaissance.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Woestijne, Maurice van de (° 1885 - ✝ 1943)

Jongste broer van Karel van de Woestijne.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Naam - instituut/vereniging