Annotations

[*] 'Begord': Zie brief 174, noot 3.
[2] Wellicht bedoelt Van de Woestijne Sully Prudhomme.
[3] 'Leopold': koning Leopold II.
[4] Het is niet echt duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Wellicht waren er in Antwerpen problemen met verzakkende kaaimuren.
[*] 'Koze': neef.
[5] In Shakespeares Hamlet (I,3) geeft Polonius goede raad aan Laertes, die naar Parijs vertrekt. De citaten uit die scène die hier het meest toepasselijke zijn, zijn deze twee: '[...] Give thy thoughts no tongue / Nor any unproportion'd thought his act' en 'Give every man thine ear, but few thy voice: / Take each man's censure, but reserve thy judgment'. De voornaamste raad komt op het einde van Polonius' speech: 'his above all, — to thine own self be true; / And it must follow, as the night the day, / Thou canst not then be false to any man'. Oorspronkelijk stond er in de brief 'Hamlet' in plaats van Laertes. De Bom heeft de correctie zelf gemaakt met potlood, wat enigszins vreemd is, aangezien de brief bewaard is in een kopieboek, waarin normaal geen correcties voorkomen.
[6] Ernest Dwelshauvers.
[7] La damnation de Faust (1846) is een opera van de Franse componist Hector Berlioz (1803-1869), die het werk zelf een 'légende dramatique' noemde.
[*] 'Au courant': op de hoogte.
[9] Doordat correspondenten van de krant (i.c. de NRC) hun bijdragen vrijwel nooit met hun naam ondertekenden, is het onduidelijk over wie het hier gaat.
[10] Zie [9].
[11] De Bom bedoelt Johannes Albertus Franciscus Orbaan.
[*] 'Motus': zie brief 150, noot 4.
[*] 'Philippica': lange (straf-)rede.
[13] Johan de Meester.
[12] Le Petit Bleu en Le Journal de Bruxelles waren Brusselse dagbladen.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Dwelshauvers, Ernest (° 1834 - ✝ 1914)

Vader van Georges en Jacques (Mesnil). Hij werkte als stadssecretaris van Brussel.

Dwelshauvers, Georges (° 1866 - ✝ 1937)

De broer van Jacques. Hij was opgeleid als filosoof, maar toonde grote belangstelling voor de experimentele psychologie. Het proefschrift van Dwelshauvers werd door de faculteit wijsbegeerte niet aanvaard, wat tot een grote studentenopstand en het ontslag van de rector van de ulb leidde. Als filosoof speelde hij een grote rol in de introductie van Nietzsche in het onderwijs en de literatuur in Vlaanderen. Dwelshauvers publiceerde net als zijn broer in Van Nu en Straks.

Gluck, Christoph Willibald (° 1714 - ✝ 1787)

Duitse operacomponist. Schreef onder meer Orfeo ed Euridice (1762).

Gossart, Dhr.

Medewerker in de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel.

Leopold II (° 1835 - ✝ 1909)

De tweede koning der Belgen. Hij regeerde van 1865 tot het jaar van zijn overlijden.

Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)

Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.

Orbaan, Johannes Albertus Franciscus (° 1874 - ✝ 1933)

Nederlandse kunsthistoricus die als correspondent voor de NRC in Italië werkzaam was.

Shakespeare, William (° 1564 - ✝ 1616)

Wellicht de bekendste dichter en toneelschrijver uit de literatuurgeschiedenis.

Prudhomme (° 1839 - ✝ 1907)

Pseudoniem van: René François Armand Prudhomme

Franse dichter die een van de leidende figuren van de 'Parnassiens' was. Won in 1901 de eerste Nobelprijs voor literatuur.

Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)

Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Zaaijer, Johannes Azn (° 1844 - ✝ 1925)

Hoofdredacteur van de NRC vanaf november 1892. Van 1886 tot en met 1892 was hij als liberale politicus lid geweest van de Tweede Kamer.

Titel - krant/tijdschrift