Annotations

[1] De kennismaking van Hubert Langerock met Emmanuel de Bom vond plaats op het einde van november of in het begin van december 1889. Langerock was op dat ogenblik samen met Jan Mathijs Brans secretaris van de Brusselse groep van het Taalverbond, en was naar Antwerpen gekomen om met Emmanuel de Bom, secretaris van de Antwerpse groep, een middel te beramen om de verslagen van de vergaderingen van de verschillende groepen van het Taalverbond uit te wisselen.
Ze werden het erover eens het algemeen bestuur voor te stellen een Bulletijn uit te geven, dat elke maand een zakelijk verslag zou brengen over de werkzaamheden van de verschillende doelgroepen van de vereniging, en dat uitsluitend voor de leden zou bestemd zijn. Dit "bulletijn" werd het latere Maandblad van het Taalverbond.
De Bom was onmiddellijk erg ingenomen met Langerock, die hij voor Max Rooses als volgt karakteriseerde: "Ik heb kennis gemaakt met Huibert Langerock de opsteller van Jong Vlaanderen. Daar is stellig iets van te verwachten! 't Is geen Brusselaar, wees gerust! Zij zijn misschien wel wat "Nieuwe Gidsiaansch", die jongens! Maar dat zal dra overgaan, en indien ze blijven voortwerken mogen wij interessante dingen van hen tegemoet zien". (Emmanuel de Bom aan Max Rooses, 9 december 1889, AMVC, B 708, 30939/92).
[2] De officiële voornaam van De Bom luidde Emmanuel; verder in de briefwisseling komen nog voor: Emmanuel, Mane, Karel Em(m)anuel, Em(m)anuel Karel, Karel en Charel. De naam Karel (Charel) is waarschijnlijk zijn doopnaam.
Toon volledige brief