<Resultaat 249 van 1419

>

Heb ik tot nu gewacht om u te antwoorden, Mane, dan is 't enkel omdat ik wist dat mijn brief u wat verdrieten zou. Vrees niet dat ik mijn jawoord intrekke: we zùllen op reis gaan. Maar... wat den weg betreft, zullen we moeilijk 't akkoord zijn.
Wat? Mane, wil-je zwanzen ? Je heb me daar een reisplannetje ontworpen!....
Ik heb 120 fr. te verkwisten. Goed. Daar ge maar op 100 fr. kunt beschikken kort ik mijn reis voor 2 of 3 dagen in: eerste opoffering. Maar dan wilt ge mij een reis doen herbeginnen die 'k reeds gedaan heb (alleen Andernach en Laacher See heb ik niet gezien), ge wilt me — voor de tweede maal — het banaalste deel van het Rijndal doen rondloopen (Cobl[enz] naar Keulen). Maar hier val ik op een comble: we zouden drie (3) dagen door brengen in Keulen!!!! Den 18 Aug[ustus] 's middags komen we daar, en we vertrekken den 20 Aug[ustus] 's avonds! En als ik Keulen voor de eerste maal zag, was dit reeds een ontgoocheling!
Drie dagen in Keulen! En waarom? Waarom? herhaal ik met de armen in de lucht, en op meêlijdenden toon; enkel omdat Mane op Cl[ara] wil zitten!!
Kerel, zoudt ge naar den Rijn met mij trekken alleen om dat wijf te poepen? Zijt ge er nu nog niet van los? Hebt ge haar in Antwerpen geen laatste Lebewohl! toegeroepen? Tien à twaalf maal hebt ge met haar "ùnbedingt abgebrochen", tien à twaalf maal hebt ge erkend dat ge voor elkâar niet gemaakt waart, en nu loopt ge nog altijd met een stuk keting aan den nek? En waaraan zal dat dienen, met haar nog eens te slapen, vermits ge na dien laatsten poepslag toch alle hoop zult moeten verliezen en Clara niet meer zien?
[2]
Ik weet dat ge ze bemind hebt, en dat waarschijnlijk "uw hart bloedt" lijk men in de gedichten zegt. Maar potverdomme, steek dan uw vuist in uw wonde, heb genoeg hoogmoed om ze aan iedereen niet te toonen, en pronk niet met uw zwakheid en uw lafhartigheid.
Ik zeg u dat misschien al te brutaal (ik weet toch dat ge op mij niet zult boos worden, Mane) omdat we, over die reis naar Keulen, niet zouden éen week lang twisten in zeurig-sentimenteele brieven.
Ik wil met u op reis omdat ge de eenige vriend zijt met wien ik een week of twee verlang door te brengen (Dwelsh[auvers] is geen jongen om mêe op reis te gaan). Maar ge begrijpt toch dat ik met 100 fr. wat nieuws wil zien. En ge herinnert u wel, wat ge mij geschreven hebt: die reis moet een keerpunt in ons leven zijn, ze moet een nieuw leven beginnen, een leven van werken en strijden, enz. Ach Mane!!
En ook van wat anders gesproken, weet ge dat, indien we den 15 Aug[ustus] vertrekken, ons biljetten voor den pleiziertrein niet geldig zijn op stoombooten. We moeten alles per trein afloopen! Schrikkelijk! Bewîenelaaik! (Of wel tweemaal den weg van Bingen naar Köln betalen). En dan zien we noch Mainz,[1] noch Wiesbaden, noch Frankfurt, noch Heidelberg! enz.
Ziehier mijn reisplan, en vergelijk: (N[ota Bene] — Ik mag niet weg vóor den 17 Aug[ustus], want dien dag eerst komen mijn broeder en mijn zuster van den Rijn weer, en mijn moeder mag ik niet alleen thuis laten)
    • Zondag 16 Aug[ustus]
    • Maandag 17
    • Far-niente in Brussel
  • Dinsdag 18 — Per trein naar Trier. 's Avonds trein tot Cochem (aan de Moezel) (1 1/2 u.)
  • Woensdag 19 — Per boot van Cochem naar Coblentz.[2] 's Avonds, trein naar Andernach.
  • Donderdag 20 — Langs Brohl naar den Laacher See. Weerkomen langs N[oor]d Mendig. Per boot naar Bingen (met stilstand aan den Stolzenfels of St Gaar.[3])
  • [3]
  • Vrijdag 21In een bootje naar Assmannshausen. Niederwald, Germania. In een stoomboot van Rüdesheim naar Mainz. Stad bezoeken. Slapen.
  • Zaterdag 22 — Wiesbaden bezoeken. 's Middags naar Francfurt.
  • Zondag 23 — Naar Heidelberg. Den heelen dag daar blijven.
  • Maandag 24 — Naar Carlsruhe, waar we twee uren blijven, en dan naar Baden-Baden. Prachtige wandelingen.
  • Dinsdag 25 — 's Middags naar Straatsburg.
  • Woensdag 26 — Aankomst in Brussel, 's avonds.
Dus 11 dagen. Wat de kosten betreft, telt de eerste en de laatste dag maar voor één (we dragen eten meê en zitten een halven dag en meer in den trein). Dus 8 x 5 M[ark] = 50 fr. De reiskaartjes voor héel de reis (trein en stoomboot) kosten 35 fr. (!) in derde klas. Dus 85 fr. Blijft 15 fr. voor de invallende ideeën. We hebben ook niet noodig een ganschen dag in Straatsburg te blijven, en mogen dus ergens onder-weg blijven hangen.
Wat denkt ge hier over ? "Compare, si tu veux, & choisis, si tu l'oses!"[4]
Ik wacht naar spoedig antwoord. Allo, Mane, 'n(e) ferme pol, zulle!
[[In plaats van een handtekening van Vermeylen staat het achterste deel van een varkentje getekend.]]
N[ota Bene] — Ik had nog iets vergeten:
Donderdag 27 — Far-niente in Brussel

Annotations

[1] Waarschijnlijk bedoelde Vermeylen Metz.
[2] Eigenlijk Koblenz (of Coblenz).
[3] Sankt-Goar.
[4] Parafrase van "Devine, si tu peux, et choisis, si tu l'oses", uit Pierre Corneille, Héraclius (1647), act IV, scène IV.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.