Facsimile's
Register
Naam - persoon
Rot, Adriaan (° Zaandam, 1861-02-06 - ✝ Amsterdam, 1927-07-21)
Typograaf.
Werkte vanaf 1882 in Amsterdam. In dat jaar trad hij toe tot de Sociaal Democratische Bond (van F. Domela Nieuwenhuis); in 1891, 1893 en 1894 was hij voorzitter van de Centrale Raad. Sinds 1883 ook lid van de Algemeen Nederlandsche Typografenbond, waarin hij eveneens verschillende bestuursfuncties bekleedde. Rot stond een strikte vakbondspolitiek voor en wist zijn politieke (kandidaat voor gemeente en kamer in 1890 resp. 1891) en vakbondsfuncties goed te scheiden. Na de typografenstaking (1894) was hij met enkele medetypografen (ontslagenen of uitgestotenen) betrokken bij de oprichting (1895) van het niet-partijgebonden, socialistische Het volksdagblad. Rot was ook enige tijd lid van de Socialistenbond (1894-1900) met anarchiserende strekking.
Titel - krant/tijdschrift
Amsterdammer, De (° 1877 - ✝ 1907)
Weekblad.
Tussen 1880 en 1907 stond het o.l.v. de predikant J. de Koo. Het was een zaterdagavondblad met vooral politieke artikelen in grote letters en het overige van de inhoud in een zeer kleine letter. De toneelverslagen werden er o.a. besproken door Frank van der Goes; de boekbesprekingen lagen nogal aan de anekdotische kant. De rubrieken letterkunde en schilderkunst werden verzorgd door R.A. Kollewijn en J. Veth. Einde 1882 werd er naast het weekblad een dagblad uitgegeven, in dezelfde vooruitstrevend-vrijzinnige geest. Dit dagblad, in de wandeling De nieuwe Amsterdammer geheten, bestond tot 1895.
Oprechte Haarlemsche Courant, De (° 1847 - ✝ 1941)
Nederlands dagblad met zeer oude traditie. Werd in 1656 gesticht door Abraham Casteleyn als Weeckelijke Courante van Europa. Werd twee jaar later Haarlemsche Courant, waaraan in 1664 het woord Opregte werd toegevoegd. Pas vanaf de 19de eeuw (1847) verscheen het als dagblad. Omstreeks 1890 behoorde het tot de meest gelezen kranten van Nederland, grotendeels omwille van de rubriek familieadvertenties, wat de krant ook de naam "dameskrant" opleverde. Smolt in 1941 samen met Haarlems dagblad onder de naam Haarlemsche courant.
Sociaal Weekblad (° 1887 - ✝ –, 1911)
Nederlands tijdschrift.
De eerste drie redacteurs tussen 1887 en oktober 1900 waren achtereenvolgens Kerdijk, Pekelharing en Treub. Het blad trachtte de vrijzinnig-demokratische denkbeelden op sociaal-economisch gebied te verspreiden en door regelmatige en stelselmatige voorlichting de publieke opinie "te winnen voor de opvatting dat naast aanmoediging en steun der vrije maatschappelijke krachten ook door directe staatsinmenging in het economisch en maatschappelijk leven tot wegneming van misstanden een ruime plaats moest worden ingenomen". Diezelfde opvatting werd - door meestal dezelfde mensen - ook verdedigd binnen een politieke formatie: de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de staatkundige organisatie van de "radikaal" liberale geestesstroming in Nederland, die tot een afsplitsingsproces van de liberale partij had geleid. De groep - Kerdijk trad in 1901 uit de leiding van de Liberale Unie nadat daar op 26 januari 1901 een urgentiemotie voor grondwetsherziening met het oog op algemeen kiesrecht, was verworpen. Deze hervormingsgezinden richtten op 17 maart 1901 de VDB op, waarin de reeds in 1892 gestichte en als linkervleugel van het liberalisme te beschouwen Radikale Bond, onder leiding van M.W.F. Treub, opging. De VDB bepleitte algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, en een krachtige sociale wetgeving. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de Bond door de Duitsers opgegeven. In 1946 ging een deel van de VDB op in de Partij van de Arbeid, een ander in de Partij van de Vrijheid. Zie ook WP (s.v. Liberale Partij (1. Nederland) en s.v. Vrijzinnig-Democratische Bond).
Naam - instituut/vereniging
Als Ik Kan (° 1883 - ✝ 1950)
Antwerpse kunstkring.
Werd opgericht door een aantal jonge kunstenaars, die via groepstentoonstellingen hun werk een ruimere bekendheid wilden geven. Stichters waren F. Hanno, P. de Wit, F. Adriaenssen, Ch. Bolland, L. Brunin, E. Chappel, J. Rosier, H. Rul en H. van de Velde. Onder het voorzitterschap (vanaf 1 januari 1890) van H.Luyten, die ook het grote groepsportret Een zitting van de kunstkring Als ik kan 1885 schilderde, traden nog enkele talentrijke jongeren toe (onder wie K. Mertens, R. Baseleer, E. Larock en V. Hageman). De manifestaties van de kring werden o.m. door VS, het leidinggevende kunsttijdschrift uit die tijd, met welgemeende belangstelling gevolgd. Rond de eeuwwisseling echter verloor de groep zijn élan en verschoof naar de achtergrond van het artistieke leven, om rond 1950 te verdwijnen.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Als Ik KanAMVC Letterenhuis
Constantia
Distel, De
Sociaal-Democratische Bond
Zal Wel Gaan, 't
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deDomela Nieuwenhuis, Ferdinand
Mackay, John Henry
Nijs, Francis
Rot, Adriaan
Simons, Leo
Smet, Alfred de
Stirner, Max
Warendorf, Simon
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Titel - artikel
25ste Tentoonstelling van Als Ik KanHollander die de flaminganten versmaadt, Een. Antwoord van den heer L.Simons Mz. aan den heer Alfred de Smet
Sociaal Democratische Bond
Taalstrijd hier en elders, De
Titel - boek
Aanteekeningen XIIBesproken plaatsen
Titel - evenement
25ste Tentoonstelling Als Ik KanSocialistisch Congres 1891
Titel - krant/tijdschrift
Amsterdammer, DeFlamingant, De
Nederlandsche Dicht- en Kunsthalle
Oprechte Haarlemsche Courant
Sociaal Weekblad
Vlaamsche School, De