<Resultaat 342 van 1419

>

Houwe,
Vertel me toch eens hoe ver nu de geschiedenis met Clara staat.[1]
Dat is nog zoo slecht niet afgeloopen. Nu zult ge — ik hoop het, ten minste — van haar niet meer hooren. 1892 begint dus goed. Ik zou wel willen de brieven zien die we binnen éen jaar zullen schrijven. Wat zal er met al ons plannen geworden zijn? Zullen we ieder een boek uitgegeven hebben? Zullen we in de Gids zitten? Zal "de Vlaamsche School" ons ideaal tijdschrift geworden zijn?[2]
Ik heb dezen morgen de eerste aflevering ontvangen.[2] Dat is héél góed, onder materieel opzicht, — en uw artikel is uitmuntend.[3] Ge weet dat ik nooit een vleier geweest ben. Ik geniet nog uw studie.
Het artikel Cornette heb ik nog niet gelezen... natuurlijk![4]
Dat alles begint zeer goed. Voor de doorspuiing van den Antwerpschen Augiasstal zult ge niet alléen werken. Ik lees daareven in l'Art moderne dat de "Zomernachtsdroom" een succes was, dat men zal "l'Arlésienne" & "Peer Gijnt" (!) opvoeren, dat Laroche den "Volksvijand" zal spelen...[5] Bravo!
Zal Laroche een goede Otto Stockmann[6] zijn???
A propos, Jaak & Georg Dwelshauvers vragen of zij een plaats kunnen hebben voor dien avond, gratis pro deo. Anders kunnen ze niet komen, want het gebrek aan knoppen laat hun maar den uil open...
Zeg me wanneer de vertooning zal plaats grijpen, & ik zal hier propaganda maken (in de couranten).
[2]
Ik ben donderdag l[aatstleden][7] bij Meunier geweest in Leuven. Hij zal me zijn portret en een photo afsturen, en zou wel een oorspronkelijke teekening van hem willen geven (lijk v[on] Uhde deed). Maar hij heeft weinig tijd:[8] hij werkt nu voor de tentoonstelling der XX (Februari).[9] Hij zal me binnen twee of drie dagen schrijven of hij de teekening kan leveren[10] (in ieder geval, het portret en twee reproducties) (nog altijd 'lijk voor v[on] Uhde).
Indien mijn artikel voor een maand verschoven wordt zou hij waarschijnlijk zijn teekening geven. Ik zou het ook wenschen, want ik heb voor 't oogenblik zeer veel werk voor de Hoogeschool, en tot nu toe is er niets geschreven dan de vier bladzijden waarmee ik klaar was als ik naar Antwerpen kwam, en een vijfde b[lad]z[ijde] die 'k gisteren gelegd heb.
Ik zou u in ieder geval mijn artikel niet kunnen zenden vóór Zaterdag.[11]
Ik ben éen uur bij Meunier gebleven. Het is een type; en zoo een eerbied voor zijn kunst! dat verheft u de ziel. Hij is nu zestig jaar. "Maar ik verjong sedert tien jaar, zei hij: mijn kunst is mij een tweede leven."
Indien studie Meunier verschoven wordt, (antwoord p[er omgaande]) zend ik u vóór Donderdag:[12]
  • 1° Tentoonstelling van "Voorwaarts"[13]
  • 2° Tentoonstelling van "Meesterschetsen"[14] (Esquisses & ebauches de maître).
  • 3° Tentoonstelling de Braekeleer[15] (heeft men daarvan nog niet gesproken, in de Vl[aamsche] School?)
(Gij zult nog wel iets geven, en Zors zal ook eenige kol[ommen] vullen)[16]
Indien dat alles geen vier kolommen beslaat, dan geef ik nog iets op den hoop toe als bladvulling.
Schrijf me rap hierover.
Ik stuur u de artikels van den Flamingant, ter inzage. Weerzenden, zulle![17]
[3]
Ik dacht eerst te antwoorden, en de brief voor de Smet lag zelfs gereed. Maar ik geloof dat we nog beter zouden doen met te "laten zeggen" en "stil voort te doen". Als we antwoorden schijnen we misschien nog heel pretentieus. Protesteeren? Een manifestatie? Acht gij het noodig? Ik zou enkel een nota laten verschijnen van zeven of acht regels.[18]
Poot van Gust

Annotations

[1] De Bom had aan Vermeylen gevraagd naar Clara te schrijven om van haar zijn brieven terug te krijgen. Ze verbleef op dat ogenblik in Keulen. Zie brief 209 (1891), o.m. ook noot 1 en noot 2 bij die brief. Clara zal in de loop van 1892 nog regelmatig ter sprake komen in de brieven.
[2] Over de plannen van August Vermeylen en Emmanuel de Bom in verband met De Vlaamsche School: zie brief 216 (1891), 217 (1891) en brief 137, noot 1bis.
[21] Bedoeld wordt: de eerste aflevering van De Vlaamsche School, nr. V, (1892).
[3] Emmanuel de Bom, 'XXVe tentoonstelling Als Ik Kan', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 1-13.
[4] Arthur Cornette, 'Schoonheidszin, Levenswijsheid en Kunstgeschiedenis', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 14-15.
[5] 'Le drame lyrique à Anvers. Correspondance particulière de l'Art Moderne', in: L' Art Moderne, XII, 2 (10 jan. 1892), p. 13.
[6] Hoofdpersonage in Een vijand des volks.
[7] Donderdag 7 januari 1892.
[9] Deze tentoonstelling liep van 6 februari tot 6 maart 1892. Zie L' Art Moderne, XII, 5 (31 jan. 1892), p. 39 en XII, 10 (06 maart 1892) p. 79.
[11] Zaterdag 16 januari 1892.
[12] Donderdag 14 januari 1892.
[13] August Vermeylen, 'Voorwaarts (Ve tentoonstelling)', in: De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 28.
[14] August Vermeylen, 'Meester-schets-ten-toonstelling', in: 'Kroniek', De Vlaamsche School, nr. V (1892), p. 34 (niet ondertekend).
[15] August Vermeylen, 'Henri de Braekeleer (Tentoonstelling van den "Cercle Artistique", Brussel)', in: De Vlaamsche School nr. (1892), p. 27-28.
[16] Joris de Bom, broer van Emmanuel, schreef in De Vlaamsche School vooral over muziek.
[17] I.v.m. de artikelen van Alfred de Smet en Leo Simons over flamingantisme, zie ook brief 2, noot 9, noot 10 en noot 11. Zie ook brief 3, noot 9, noot 10 en noot 11.
[18] Niet gebeurd.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bom, Georgius Franciscus De (gen. Joris) (° Antwerpen, 1866-06-03 - ✝ Antwerpen, 1926-11-10)

Broer van Emmanuel. Onderwijzer, componist en dirigent.

Gehuwd met Louisa Theresia Joris op 11/08/1892.

Braekeleer, Henry De (° Antwerpen, 1840-06-11 - ✝ Antwerpen, 1883-07-20)

Schilder en etser.

Cornette Sr., Arthur (° Brugge, 1852-03-27 - ✝ Antwerpen, 1907-03-09)

Leraar en politicus.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Laroche, Hubert (ook La Roche) (° Antwerpen, 1864-07-21 - ✝ Antwerpen, 1928-12-16)

Acteur.

Meunier, Constantin Emile (° Etterbeek, 1831-04-12 - ✝ Elsene, 1905-04-04)

Beeldhouwer, schilder en graficus.

Vader van Karl Meunier.

Smet, Alfred De (° Hoeke, 1853-01-08 - ✝ Ukkel, 1918-04-23)

Dichter en polemist.

Uhde, Fritz Von (° Wolkenburg (Saksen), 1848 - ✝ München, 1911)

Schilder.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Art Moderne, L' (° 1881 - ✝ 1914)

Brussels artistiek weekblad.

Werd, zoals ook La jeune Belgique, bij Wwe Monnom gedrukt. Opgericht door de advocaat Edmond Picard, die toen werd beschouwd als de geestelijke leider van de Brusselse progressieve jongeren. Samen met Octave Maus, de bezieler van de kunstenaarskring Les XX (1884 - 1893), verdedigde hij in l'Art moderne o.m. het impressionisme en het wagnerisme. Het tijdschrift kan in zekere zin beschouwd worden als een voorbode van Van Nu en Straks: vooral Picards uitspraak dat kunst filosofische gedachte, synthese en leven is, wijst in die richting. Medewerkers waren o.a. C.Lemonnier, E.Verhaeren (die ook in de redactie zat), G. Eekhoud, E. De Molder (later schoonzoon van Fél.Rops) en H. van de Velde.

Flamingant, De (° 1889 - ✝ 1893)

Vrijzinnig Brussels weekblad.

Gids, De (° 1837 - °)

Cultureel en sociaal tijdschrift.

Vlaamsche School, De (° 1855 - ✝ 1901)

Tijdschrift voor kunsten, wetenschappen, letteren, oudheidkunde en kunstnijverheid.

Naam - instituut/vereniging

Vingt, Les (° 1884 - ✝ 1894)

Brusselse avant-gardistische kunstkring.

Voorwaarts (° 1888 - °)

Brusselse kunstenaarskring.

Leden waren o.m. Laermans, Gilsoul en Leigh. Hadden geen programmatische binding. Aan hun jaarlijkse tentoonstellingen namen ook nietleden deel. Verder geen informatie.