Annotations

[1] Deze voordracht vond plaats op 12 november om 20u30 in het 'Antwerpsch koffiehuis' in de Van Straelenstraat in Antwerpen, onder de titel: 'Notas op het leven en op de werken van Henrik Ibsen'. De lezing was ingericht door de Cercle d'Etudes Sociales. Zie de Koophandel van Antwerpen van 11 nov. 1892. Het blad meldt dat er later een tweede lezing zou volgen over Ibsens sociaaldrama's. (Zie ook brief 195). De tweede lezing, niet aangekondigd in De Koophandel van Antwerpen, vond plaats op zaterdag 3 december. Zie de Journal des Etudiants de l'Université de Bruxelles, IV, 45, (5 dec. 1892), p 2. De tekst van de twee lezingen werd verwerkt in: Emmanuel de Bom, Henrik Ibsen en zijn werk (Gent, Ad. Hoste — Amsterdam, Van Holkema & Warendorf, 1893).
[2] Niet teruggevonden.
[3] Georges Dwelshauvers publiceerde daarover twee werken. Het eerste uit begin 1892, (zie brief 58, noot 4) heeft als titel: Les méthodes de l'idealisme scientifique; la Révolution philosoque du XIXe siècle — la Réforme de la Psychologie. Het tweede verscheen op het einde van 1892 en was zijn doctoraatsthesis: Georges Dwelshauvers, Les Principes de l' Idéalisme Scientifique au point de vue psychologique, historique & logique. Thèse présentée à l'Université libre de Bruxelles, pour l'obtention du Doctorat spécial en Philosophie. (Mechelen, L. & A. Godenne, Imprimeurs-Editeurs, Rue Notre-Dame, 101, 1892) (Hier in potlood bijgevoegd: 'le 3 déc. 92'). Het exemplaar in het AMVC bevat — behalve de datering in potlood van het doctoraat — ook nog de in inkt geschreven opdracht: "A Mane De Bom en souvenir de son ami Georges Dwelshauvers".

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Titel - krant/tijdschrift

Journal Des Etudiants De L'universite De Bruxelles (° 1889 - ✝ –, 1906)

Tijdschrift.

Kreeg na een fusie met L'Etudiant libéral in 1906 de titel L'Echo des étudiants (bald dat in 1914 werd opgeheven). Was rond 1894 socialistisch geïnspireerd.

Koophandel Van Antwerpen, De. Dagblad Voor Politiek, Nijverheid, Kunst En Landbouw Van Antwerpen (° 1863 - ✝ 1897)

'Dagblad voor Politiek, Nijverheid, Kunst en Landbouw van Antwerpen'. Doctrinair-liberaal dagblad.

Naam - instituut/vereniging

Cercle Des Etudes Sociales (°)

Antwerpse vereniging.

Vergaderde eerst in het Café des Mille Colonnes, en later in het Antwerpsch Koffiehuis. Geen verdere informatie. Wel was aan de ULB ook een Cercle d'Etudes Sociales actief (geassocieerd met de Fédération Libérale).