<Resultaat 1004 van 1419

>

Waarde Secretaris van de Redactie.[1]
Terug-gekeerd naar mijn Laethemsche oasis (ik ben dichterlijk) waar me lokken de genuchten van den arbeid en waar borrelen de fonteinen van Wayenberghe's bier,[2] vond ik er de vruchten uwer pen: d.i. uw post-kaart.[3]
Weet-de wat? Ik zal Zaturdag morgen om kwart voor tien uur, vroeg uit mijne Laethemsche oasis vertrokken zijnde, in de bibliotheek mijne intrede doen, met de hoop, die zoet is, er u te vinden met de la Montagne, die zoet is. Blijft-de 's noens dan bij mij thuis een broksken eten? Antwoord, vermits ik een vraagteeken zet.
En wij bespreken dan de aangelegenheden. Bergmans zal wel willen.[4]
Waarmede ik verblijf
Uw verklevende
Karel van de woestyne
Kent ge Bergmans? Hij is een schoon man.[5]

Annotations

[1] De Bom nam het secretariaat van het Tijdschrift voor Boek- en Biliotheekwezen voor zijn rekening.
[2] Wayenberghe: wellicht een plaatselijke brouwer of herbergier (niet teruggevonden).
[4] Paul Bergmans moest toestemming geven om zijn studie te vertalen. Zie brief 17, noot 2.
[5] Deze zin staat in de linkermarge. Omdat het moeilijk te bepalen is waar hij moet komen, wordt hij hier als postscriptum opgevat.

Register

Naam - persoon

Bergmans, Paul (° 1868 - ✝ 1935)

Kort na de eeuwwisseling was hij tweede onderbibliothecaris van de Gentse universiteitsbibliotheek. In 1919 werd hij er hoofdbibliothecaris. Bergmans, doctor in de wijsbegeerte en de letteren en kandidaat in de rechten, was ook decennialang betrokken bij de uitgave van de Biographie Nationale en was een tijdje secretaris van de Cercle Artistique et Littéraire in Gent.

Montagne, Victor dela (° 1854 - ✝ 1915)

Bibliofiel, dichter en vriend van Emmanuel de Bom, die in 1907 zijn twee dichtbundels heeft heruitgegeven. Medestichter van het Tijdschrift voor Boek- en bibliotheekwezen. Hij vervulde verscheidene functies binnen het Ministerie van Justitie, waarvan hij uiteindelijk directeur werd.