<Resultaat 1045 van 1419

>

Dees is om u te laten weten
dat — nog een dag of twee gesleten
hier aan de boorden van "das Meer" —,
ik dan terug naar Gent toe keer;
en dus op zeventienden dezer
ik nauw,[*] o gij de Bomsche lezer!
ik nauw terug zal zijn in Gent.
En doe aan Streuvels compelment.

En de reste kan ik op rijm niet zeggen: 't is te warm.
Ik heb u dus willen zeggen, o Manuël, dat ge me Dinsdag in Antwerpen niet verwachten moogt, daar ik hier eerst Dinsdag morgen wegga.[1] 't Spijt me, maar ik kan er niet aan doen!
En goed dat 't hier is!
Mijn Mariette doet u en uw Nora hare beste complimenten. Moet ik er bijvoegen dat ik er de mijne bijdoe, en van ganscher harte?
Zoowaar ik leef, uw Koirel.
Bien dormir[2]

Annotations

[*] 'Nauw' betekent hier (en ook in de volgende regel van het gedicht): nauwelijks, nog maar net.
[1] De dinsdag waarvan wordt gesproken, was 16 augustus 1904. Blijkbaar gebeurde de reis van Blankenberge naar Sint-Amandsberg in twee dagen.
[2] Deze toevoeging staat in feite bovenaan op de brief maar is als slotgroet of postscriptum bedoeld.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)

Pseudoniem van: Frank Lateur.

Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.