Facsimile's
Register
Naam - persoon
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)
Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.
Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)
Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Fonteine, DeHotel de Meeuwe (Oostduinkerke)
Kelmscott Press
Museum Mayer van den Bergh
Naam - persoon
Bernsteen, SimonBom, Emmanuel de
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de
Bonnier, Albert
Bruegel, Pieter
Buschmann, Paul
Coleridge, Samuel Taylor
Farasijn, Edgard
Ibsen, Henrik
Keats, John
Mayer van den Bergh, Fritz
Mayer van den Bergh, Henriëtte
Morris, William
Ontrop, Lode
Shelley, Percy Bysshe
Streuvels, Stijn
Vermeylen, August
Woestijne, Karel van de
Woestijne, Paul van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Zachrisson, Waldemar
Naam - plaats
AntwerpenGent
Oostduinkerke
Sint-Amandsberg
Titel - artikel
Beeld en woordEenige dichters
In Memoriam (Paul Buschmann)
Utställningen i Plantinmuseet
Titel - boek
Boom-gaard der vogelen en der vruchten, DeEerste verzen zijnde: Het vader-huis
The Works of Geoffrey Chaucer
Titel - evenement
Tentoonstelling van het Moderne BoekTitel - gedicht
Gij zult me niet meer kennenVerzen aan de terug-keerende
Titel - krant/tijdschrift
Bocktryckeri-kalenderVlaanderen