Facsimile's
Register
Naam - persoon
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)
Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.
Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)
Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.
Ridder, André de (° 1888 - ✝ 1961)
Auteur van een aantal literaire prozawerken, waaronder historische romans en enkele letterkundige studies, onder meer over Stijn Streuvels en Hugo Verriest. Medestichter en redacteur van De boomgaard. Hij werd op latere leeftijd ook hoogleraar economie (statistiek) in Gent.
Stanley, Henry Morton (° 1841 - ✝ 1904)
Journalist en ontdekkingsreiziger. Hij deed belangrijk onderzoek als 'ontdekker' van cen- traal en oostelijk Afrika. In dienst van Leopold II's 'Association Internationale Africaine' voer hij op de Congo. Hij nam de zuidelijke oever van die rivier in bezit en legde zo de grondslag voor Kongo-Vrijstaat.
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
GerandelPoncelet
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBom-Aulit, Eleonora (Nora) de
Furst, Walter
Févrial (Le Feurial)
Gessler, Hermann
Goyert, Georg
Homeros
Hugo, Victor
Langendonck, Prosper van
Livingstone, David
Melchtal, Arnold vom
Piave, Francesco Maria
Ridder, André de
Schiller, Friedrich (von)
Smits, Kathryn
Stanley, Henry Morton
Stauffacher, Werner
Streuvels, Stijn
Timmermans, Willy
Verdi, Giuseppe
Vermeylen, August
Woestijne, Karel van de
Woestijne, Paul van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Naam - plaats
AntwerpenArnhem
Gent
Göteborg
Hamburg
Helgoland
Kapellen
Kopenhagen
Lübeck
München
Oslo
Parijs
Stockholm
Ujiji
Naam - uitgever
Champion, Ed.Cohen
Müller (München)
Opdebeek, Lodewijk
Pelckmans
Titel - boek
Aardig bundeltje brieven, Een. Stijn Streuvels en Emmanuel de Bom. De briefwisseling van de jaren 1900-1914Anthologie des écrivains flamands contemporains
Flandern. Ein Novellenbuch
Ilias
In Afrika's donkere wildernissen. Tochten, ontdekkingen en ontmoetingen: opsporing van, en terugkeer met Emin Pacha
Wrakken
Titel - krant/tijdschrift
New York TimesTitel - opera
RigolettoTitel - toneelstuk
Le Roi s'amuseWilhelm Tell