Facsimile's
Register
Naam - persoon
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)
Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.
Deyssel, Lodewijk van (Ps. van Karel Lodewijk Alberdingk Thijm) (° 1864 - ✝ 1952)
Psudoniem van: Karel Lodewijk Alberdingk Thijm
Nederlands criticus en prozaschrijver die een cruciale rol speelde in De Nieuwe Gids en icoon werd van het artistieke individualisme van de Tachtigers. Na een crisis in De Nieuwe Gids richtte hij samen met Albert Verwey het Tweemaandelijksch Tijdschrift op, dat later als De XXe Eeuw werd voortgezet. In 1905 brak hij met Verwey en was hij medeoprichter en eerste voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen.
Groen, Pierre van der (° 1871 - ✝ 1915)
Drukker. Met Désiré de Vos herdoopte hij in 1897 de Antwerpse typografische drukkerij J.J. Folkerts en Co. (1894) tot De Vos en Van der Groen. Tussen 1900 en 1912 verzorgde het bedrijf het drukwerk van de stad Antwerpen. In 1913 wijzigde de naam van de drukkerij in D. De Vos – Van Kleef, waaraan in 1937 uitgeverij Mercurius werd toegevoegd.
Langendonck, Prosper van (° 1862 - ✝ 1920)
Medestichter van Van Nu en Straks die jarenlang als ambtenaar in Brussel heeft gewerkt. In de redactie van dat tijdschrift was hij de enige katholieke redacteur. Hij was ook ouder dan de anderen. Daardoor fungeerde hij min of meer als hun mentor. Als overgangsfiguur stimuleerde hij hun literaire vernieuwingsdrang, maar vestigde hij ook hun aandacht op het grote talent van enkele voorgangers, zoals Guido Gezelle. Hij publiceerde slechts één bundel romantische gedichten, Verzen (1900). De Bom en vooral Van de Woestijne koesterden een grote bewondering voor hem. Die bewondering nam niet af, ook niet toen Van Langendonck steeds heviger verschijnselen van (erfelijke) schizofrenie begon te vertonen.
Plantijn, Christoffel (° 1520 - ✝ 1589)
Uitgever en drukker. Geboren in de omgeving van Tours en opgegroeid in Frankrijk, vestigde hij zich omstreeks 1549 als boekbinder in Antwerpen. In 1555 vatte hij zijn activiteiten als drukker aan. De Officina Plantiniana groeide uit tot een van de belangrijkste drukkerijen van Europa.
Verwey, Albert (° 1865 - ✝ 1937)
Nederlandse dichter en essayist die in 1885 met enkele gelijkgezinden De Nieuwe Gids oprichtte. Vier jaar later verliet hij de redactie om samen met Lodewijk van Deyssel in 1894 het Tweemaandelijksch Tijdschrift voor letteren, kunst, wetenschap en politiek op te richten. Dat blad werd in 1902 omgedoopt in De xxe Eeuw, waar Verwey in 1904 uitstapte om alweer een nieuw blad op te richten, m.n. De Beweging, algemeen maandschrift voor letteren, kunst, wetenschap en staatkunde.
Titel - krant/tijdschrift
Indextermen
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBom-Aulit, Eleonora (Nora) de
Buschmann, Paul
Caxton, William
Deyssel, Lodewijk van
Durnez, Els
Groen, Pierre van der
Gutenberg, Johann
Langendonck, Prosper van
Meyere, Victor de
Morris, William
Plantijn, Christoffel
Somers, Marc
Thieme, G.J.
Verwey, Albert
Vos, Désiré de
Vos, Désiré de; Groen, Pierre van der
Woestijne, Karel van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Baarn
Naam - uitgever
HadewijchIpenbuur en Van Seldam (Amsterdam)
Madou-Cop, J.B.
Titel - boek
Latemse memoires. Herinneringen van Mevrouw Karel Van de WoestijneTitel - gedicht
AdamHerfstdeun
Lied
Titel - krant/tijdschrift
Beweging, DeOntwaking
Vlaanderen