<Resultaat 1093 van 1419

>

KAREL VAN DE WOESTYNE aan
de echtelingen de Bom: heil en gezondheid!
Beste Vrienden, 't is om u te berichten dat Mariette Zondag voor het eerst uit haar bed komt.[1] Is dat niet het bewijs dat ze genezen is?
Des zult ge ze eens komen bekijken, nietwaar? — En wanneer zal dat wezen? Mariette is zeer ongeduldig.
Wij hopen dat Nora haren neus teenemaal is teruggekomen tot den normalen toestand.[2] Mijn oog ook. Maar 't is waar: daar en weet ge niet van: mijn linker­oog is zeer erg ontstoken geweest. Maar 't is nu gedaan. En wij hopen dat het Merxemsche Brabant niet voor die uit Roeremonde zal moeten zwichten.[3] Vivan ons!
Manuël: ik heb uw stichtelijk proza over de Libre Esthétiek geproefd en genoten. En ik zal er niet heen gaan. Amen.[4]
Is er werkelijk kopij te kort voor Vlaanderen? Ik heb verzen te keur gekregen. Een kloek ding van Lambrechts, baryton, te Lier,[5] en een interessant gedicht van Eeckels. Ik ben met dezen nu in correspondentie.[6] Kent gij hem, o Antwerpenaar?
— Maar ik heb u nog niet verteld dat ik met van Dishoeck overeen ben gekomen voor de uitgave, dit jaar nog, van twee boeken: mijne verzen, en dan "Dubbelzinnige verhalen."[7] Een kaal koopje, want van Dishoeck is een exploiteur gelijk alle andere uitgevers. Enfin, als ne mensch niet verder kan!... Maar 't zal er toch nog al goed uit zien, al moet ik er voor vechten.
Polleke
wordt zo dik als een molleke.
't is wel niet overtollig,
maar toch mollig.

Voilà.
En 't is al 't nieuws dat we hebben. Wanneer nu eens iets van u?
Nen goeiën dag met allebei onze handen
van uw
Mariette en Karel

Annotations

[1] 'Zondag' was 5 maart 1905.
[2] Aangezien de brieven van De Bom uit deze periode niet bewaard zijn, is het niet duidelijk welke aandoening Nora aan haar neus had.
[3] 'Die uit Roeremonde' slaat op de meid die door het echtpaar De Bom aan de deur was gezet (zie brief 59 en brief 60). Kennelijk hadden ze nu iemand uit Merksem aangenomen.
[4] Emmanuel de Bom publiceerde op 24 februari 'La Libre Esthétique te Brussel', een bespreking van het twaalfde jaarlijkse salon in de hoofdstad, in de Nieuwe Rotterdamsche Courant.
[5] Om welk gedicht van Lambrecht Lambrechts het ook gaat, het is niet in Vlaanderen gepubliceerd. Lambrechts had in het tweede nummer van de eerste jaargang (februari 1903) twee gedichten laten verschijnen (p. 82-83); de volgende keer dat hem dat lukte was pas in november 1907 (p. 495-496).
[6] Constant Eeckels publiceerde geregeld gedichten in Vlaanderen. In maart 1905 werden er drie 'Verzen' opgenomen: 'De vloed', 'De Schelde' en 'Herwording'. Het valt niet te achterhalen over welk van zijn gedichten Van de Woestijne het hier heeft, want ook in juli, augustus en december verschenen er gedichten van Eeckels in Vlaanderen, en er is ook weinig correspondentie tussen Van de Woestijne en Eeckels bewaard. Opmerkelijk is wel dat Van de Woestijne in januari 1906 in Vlaanderen een 'Kleine ode aan Constant Eeckels' publiceerde.
[7] Op 7 maart 1905 schreef Van de Woestijne aan C.A.J. Van Dishoeck dat hij instemde met diens voorstel voor het contract in verband met de publicatie van Verzen en Dubbelzinnige verhalen, dat later van naam wijzigde en Janus met het dubbele voor-hoofd werd. Een afbeelding van dat contract is opgenomen in 'Altijd maar bijeenblijven'. Brieven aan C.A.J. Van Dishoeck, 1903-1907, p. 38.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Dishoeck, Cornelis Anthony Jacobus van (° 1863 - ✝ 1931)

Nederlandse uitgever die niet alleen het tijdschrift Vlaanderen, maar ook tien boeken van Van de Woestijne heeft uitgegeven. Ze maakten in augustus 1899 kennis met elkaar tijdens het 25ste Taal- en Letterkundig Congres. Hun correspondentie werd in 1997 door Leo Jansen en Jan Robert uitgegeven onder de titel 'Altijd maar bijeenblijven'. Brieven aan C.A.J. van Dishoeck, 1903-1929.

Eeckels, Constant (° 1879 - ✝ 1955)

Antwerpse dichter en kunstcriticus. Oprichter en redacteur van het tijdschrift Vlaamsche arbeid.

Lambrechts, Lambrecht (° 1865 - ✝ 1932)

Vlaamse dichter, prozaschrijver, folklorist, toneelschrijver, musicoloog en zanger.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Titel - krant/tijdschrift