Facsimile's
Register
Naam - persoon
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)
Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.
Buysse, Cyriel (° 1859 - ✝ 1932)
Vlaamse romanschrijver van wie het werk gedeeltelijk in de naturalistische (en later realistische) traditie is geschreven. Virginie Loveling was zijn tante. Hij woonde afwisselend in Afsnee en Den Haag. In 1893 behoorde hij tot de stichters van Van Nu en Straks, en in 1903 richtte hij samen met Louis Couperus en Willem van Nouhuys het maandblad Groot Nederland op, dat hij tot zijn dood zou blijven redigeren.
Joris, Edward (° 1876 - ✝ 1957)
Vlaamsgezinde, socialistische boekhandelaar uit Antwerpen die bekend werd toen hij in 1905 in Turkije in de gevangenis belandde en ter dood veroordeeld werd wegens vermeende medeplichtigheid aan de (mislukte) aanslag op sultan Abdul Hamid door Armeniërs. Emmanuel de Bom leidde de drukkingsgroep die de executie van deze anarchist heeft kunnen verhinderen.
Stijns, Reimond (° 1850 - ✝ 1905)
Vlaamse schrijver van poëzie, drama en proza. In de periode 1877-1884 werkte hij samen met zijn zwager, Isidoor Teirlinck (1851-1934), vader van Herman. Zijn werk wordt gekenmerkt door antiklerikale, sociale en politieke kritiek. De samenwerking met Teirlinck werd bekroond met de tweedelige sociale roman Arm Vlaanderen (1883-1884), die handelde over de schoolstrijd. Stijns publiceerde kort voor zijn dood nog zijn bekendste roman, Hard labeur (1904).
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)
Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Woestijne, Gustave van de (° 1881 - ✝ 1947)
Van zijn drie broers had Karel van de Woestijne met Gustave het beste contact, al was het maar omdat ze beiden artistieke aspiraties hadden. Na hun jeugdjaren in Gent vestigden ze zich in 1900 in Sint-Martens-Latem en werden ze spilfiguren van de eerste groep Latemse kunstenaars. Gustave groeide uit tot een van de bekendste Vlaamse schilders van de twintigste eeuw.
Titel - krant/tijdschrift
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Keizershof (Antwerpen)Wereldbibliotheek (Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur)
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBom-Aulit, Eleonora (Nora) de
Buysse, Cyriel
Joris, Edward
Laey, Omer Karel de
Lorand, Georges
Riemsdijck, Adriaan Willem Gerrit van
Rutten, Felix
Saedeleer, Valerius de
Stijns, Reimond
Streuvels, Stijn
Teirlinck, Herman
Vermeylen, August
Verriest, Hugo
Woestijne, Gustave van de
Woestijne, Karel van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Naam - plaats
AntwerpenKapellen
Sint-Martens-Latem
Titel - artikel
Leven en kunst. Vlaamsch levenLofrede bij het lijk van Reimond Stijns
Verzen van Karel van de Woestijne
Titel - evenement
Meeting Edward Joris Antwerpen 1905Titel - gedicht
Flandria illustrata. De hinderlageTitel - krant/tijdschrift
Dietsche Warande (en Belfort)Vlaanderen