Register
Naam - persoon
Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)
Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.
Brusse, M.J. (° 1873 - ✝ 1941)
Nederlandse schrijver die vanaf september 1894 voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef en vanaf 1903 'Onder de menschen' publiceerde, een 'human interest'-rubriek avant-la-lettre. Hij oogstte grote roem met een indringend journalistiek feuilleton over een knaapje dat na diefstal met het gerecht in aanraking kwam. Het feuilleton werd in boekvorm gepubliceerd onder de titel Boefje. Naar het leven verteld (1903). Het boek kende een gigantisch succes, ook na een bewerking voor toneel.
Franck, Louis (° 1868 - ✝ 1937)
Na een academisch ambt en een baan als advocaat begon hij in 1906 een bloeiende politieke carrière als liberale volksvertegenwoordiger voor Antwerpen. Franck voerde de verdediging van Emmanuel de Bom in 1895, nadat hij Nederlands had gesproken tijdens de zondagsoefeningen van de burgerwacht. Zijn vurige pleidooi leidde tot de vernederlandsing van de burgerwacht.
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Titel - krant/tijdschrift
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Museum Plantin-MoretusVereeniging van Nederlandsche Letterkundigen
Vereeniging van Vlaamsche Letterkundigen (VVL)
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBom-Aulit, Eleonora (Nora) de
Brusse, M.J.
Franck, Louis
Rooses, Max
Smits, Kathryn
Streuvels, Stijn
Trooz, Jules de
Vermeylen, August
Woestijne, Karel van de
Woestijne, Paul van de
Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de
Naam - plaats
AmsterdamBrussel
Kapellen
Naam - uitgever
PelckmansTitel - artikel
Voor een Vlaamsche HogeschoolTitel - boek
Aardig bundeltje brieven, Een. Stijn Streuvels en Emmanuel de Bom. De briefwisseling van de jaren 1900-1914Titel - evenement
Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres (29ste)Titel - krant/tijdschrift
Nieuwe Rotterdamsche CourantVlaanderen