<Resultaat 1417 van 1419

>

Beste Nora en beste Manuel.
Dank, o!...... 'Manuel voor het burger "meesterlijke" artikel in de courant[.] 't was heel lief en vriendelijk van u,[1] dank ook voor uw goed bezoek en uwe twee kaarten, maar de laatste verstaan we niet[2][.] ik heb het potje niet kunnen op sturen, omdat ik geen kistje had, maar Nora krijgt het, einde dezer week, verontschuldig mij beste Nora, om dat ik u zoo lang liet achter wachten[3][.] Hoe is met u beiden beste vrienden[?] Karel is wederom, wat ziek ontsteld aan zijne maag, maar vandaag is het nu beter, hij neemt weer, voor eene maand, het régime van melk en groenten, ik hoop dat hij spoedig weer gansch in orde is, — maar ik laat Karel spreken.
— Ik was gisteren naar bed moeten terug keeren, daar ik me lang niet lekker gevoelde, en liet dus 't hierboven staande van Mariette tot op heden onaangeroerd...
Van morgen vroeg: eene verrassing die me nu juist niet genezen kwam: een brief van Nijgh, die me schrijft dat ik van de feesten van Brugge alleen het Gulden Vlies zal te bespreken hebben, en dat gij al 't overige doet.[4] Dat verwonderde mij te meer dat op 22en April Nijgh me schreef:
"Wij mogen er zeker op rekenen, dat gij ons als het zoo ver is een paar brieven schrijft over de opening van Brugge als zeehaven. Men biedt zich bij ons aan, om daarover te schrijven, wij zouden echter het liefst van u daarover verslag krijgen. Wilt gij ons met een enkel woord melden, dat wij op u kunnen rekenen".[5]
Dat was uitdrukkelijk genoeg! — En nu, koelkens genoeg:
"Gij wilt er wel nota van nemen, dat onze Correspondent te Antwerpen zal verslag geven van de feesten te Brugge, terwijl wij van u verwachten een verslag van de Gulden Vlies tentoonstelling."[6]
Wat mag dat beduiden? Weet gij iets meer daarvan? En is daar misschien spraak van geweest als gij onlangs in Rotterdam waart?
Ge ziet van hier hoe ik van morgen door zoo'n nieuwsje getroffen werd; — en dat op een oogenblik dat alle emotie mij zoo'n kwaad kan doen...
Krijg ik een woordeken daarover?
Van harte, uw beider
Karel

Annotations

[1] Het is onduidelijk welk artikel bedoeld wordt.
[2] De briefkaarten van De Bom zijn niet bewaard.
[3] Er is geen enkele aanwijzing over wat er in het potje zat. Misschien wilde zij Nora een medicijn of een lekkernij bezorgen.
[4] Er was enige onduidelijkheid tussen De Bom, Van de Woestijne en Hendrik Nijgh (uitgever van de NRC), over wie nu verslag zou uitbrengen over de 'Exposition de la Toison d’Or et de l'Art Néerlandais sous les Ducs de Bourgogne à Bruges', die op 30 juni 1907 in Brugge van start ging. Naast de tentoonstelling over het Gulden Vlies vonden er in Brugge nog verscheidene festiviteiten plaats, onder meer naar aanleiding van de nationale feestdag, zoals een steekspel en een stoet.
Op 28 juni schreef Nijgh aan Van de Woestijne: 'Door de drukte ook al wegens de ziekte van onzen Hoofdredacteur, was my ontgaan, dat wy u hadden verzocht van de feesten te Brugge verslag te geven. Dit als excuus. Wees gy nu zoo goed, om te zorgen voor de tentoonstelling, het steekspel en den historischen Stoet, dan zullen wy den Heer de Bom noodigen voor het overige te zorgen'. Van de Woestijne heeft in de NRC vijf bijdragen over de tentoonstelling gepubliceerd (op 3, 6, 24, 25 en 31 juli 1907) en één over het steekspel (op 26 juli 1907). De Bom beperkte zich tot een beschouwing over de 'Inwijding van Brugge-zeehaven' (25 juli 1907).
[5] De brief is niet teruggevonden.
[6] De brief is niet teruggevonden.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Nijgh, Henricus (° 1873 - ✝ 1948)

Directeur van de NRC vanaf oktober 1908.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.

Zaaijer, Johannes Azn (° 1844 - ✝ 1925)

Hoofdredacteur van de NRC vanaf november 1892. Van 1886 tot en met 1892 was hij als liberale politicus lid geweest van de Tweede Kamer.

Titel - krant/tijdschrift