<Resultaat 1334 van 1419

>

LAE[KE]N 1C 1[9] XII 1913 15-16
Aan
Nora en Manuël de Bom
Huis ten Heuvel
te
Calmpthout
prov[incie] Antwerpen
CA[LMPTHOUT] 20 XII 1913
 
Beste Vrienden,
Uwe uitnoodiging is, komend van de eigen hand van Nora, ons eene groote vreugde geweest. Zij bewijst den toestand van Uwe gezondheid, en daar zijn wij zeer blijde meê. Maar ze aanvaarden — uwe uitnoodiging — is een ander paar mouwen....[1]
Ge moet weten, als ieder jaar vertrekt Mariette met Paul, en ditmaal ook met hare, geheel herstelde, zuster,[2] op 24 December naar Gent, waar zij blijft tot 2 of 3 Januari, bij hare negentigjarige grootmoeder. Dat is eene traditie waar heel de familie voor zoover doenlijk aan gehoorzaamt — al de vrouwen en kinderen namelijk — en waar Mariette ditmaal des te minder van afwijken kan dat, na ingewonnen inlichtingen uit Gent (van daar dit vertraagde schrijven), de oude vrouw erg begint te sukkelen en ditmaal meer dan anders naar hare kinderen, kleinkinderen en overkleinkinderen verlangt.
Ik doe aan dat familiefeestje niet meê, omdat ik een slecht karakter en geen tijd heb. En mijne schoonmoeder ook niet, misschien wel om dezelfde redenen. Ik blijf dus met haar alleen te Laeken,[3] — waar ik haar niet durf overleveren, voor vierentwintig uren, aan de absolute eenzaamheid van een tweeden kerstdag, die bij haar zulke pijnlijke herinneringen oproepen kan, als daar zijn Onnoozelen Kindermoord, et autres sociétés savantes.[4]
Wij zullen dus dat roasbeefke samen moeten opeten,.... verre helaas van den feestdisch op het vriendelijke dorpje Calmpthout (kent gij het, lezer?)
Het spijt ons, geloof mij, van ganscher harte. Dat Gentsche reisje lokt Mariette maar matig aan: feitelijk gaat zij daar ruim een week ziekenverpleegster spelen in een muffe weeïge kamer. Terwijl gij evengoed als ik weet — dit als bewijs dat ik op tweeden Kerstdag beter op de bedreigde heide zou zitten dan in de Koninklijke residentie — de zenuwprikkelende uitwerking van schoonmoederlijke verzuchtingen.... Maar, gelijk Alfred de Vigny zegt: "C'était écrit"; waar Goethe aan toevoegde.... gij weet wel wat.[5]
Verexcuseert ons, deshalve.
En onze gezondheid? vraagt gij verder. Hewel, bij Mariette is zij voortreffelijk. Paul stelt het uitnemend. En ik zit thuis met tandpijn, vanwege de kou.
Waarmede wij u van harte saluweeren.
Uw
Mariette en Karel.

Annotations

[1] De Bom heeft de Van de Woestijnes blijkbaar uitgenodigd om tijdens de feestdagenperiode naar Kalmthout te komen. De brief is niet bewaard.
[4] 'Onnoozelen Kindermoord': zie brief 224, noot 23. 'Autres sociétés savantes': andere wetenschappelijke genootschappen.
[5] De slotstrofe uit het gedicht 'Les Destinées' van Alfred de Vigny luidt: 'Notre mot éternel est-il: C'ETAIT ÉCRIT? / SUR LE LIVRE DE DIEU, dit l'Orient esclave; / Et l'Occident répond: SUR LE LIVRE DU CHRIST.' Wat Goethe daarmee te maken heeft, is niet duidelijk.

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Goethe, Johann Wolfgang (° 1749 - ✝ 1832)

Duitse dichter, toneel- en romanschrijver, filosoof, (natuur-)wetenschapper en staatsman. Zijn invloed op de Duitse en Europese literatuur valt nauwelijks te overschatten.

Hende, Madeleine van

Zus van Mariette en dus een schoonzus van Karel van de Woestijne. Ze trouwde in 1921 met Maurice Roelants.

Vigny, Alfred de (° 1797 - ✝ 1863)

Franse dichter, toneel- en prozaschrijver.

Woestijne, Paul van de (° 1905 - ✝ 1963)

Zoon van Karel van de Woestijne, die na zijn proefschrift als specialist in middeleeuws Latijn aan de universiteit van Gent verbonden was.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.