H[uis ten Heuvel]
H[uis ten Heuvel]
Register
Naam - persoon
Schamelhout, Gustaaf (° 1869 - ✝ 1944)
Arts en longspecialist. In het letterkundige genootschap De Distel was hij in contact gekomen met de (toekomstige) stichters van Van Nu en Straks. Tijdens de 'Nieuwe Reeks'- periode (1896-1901) van dat tijdschrift nam hij het secretariaat en het financiële beheer op zich.
Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)
Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).
Streuvels, Stijn (° 1871 - ✝ 1969)
Pseudoniem van: Frank Lateur.
Bakker van opleiding, maar als prozaschrijver bekend geworden in tijdschriften als Van Nu en Straks, De Gids en De Nieuwe Gids. Hij was een vriend van Van de Woestijne en (vooral) van De Bom. Samen met hen stichtte hij het tijdschrift Vlaanderen (1903-1907). De vlaschaard (1907) en De teleurgang van den waterhoek (1927) zijn twee van zijn bekendste romans.
Teirlinck, Herman (° 1879 - ✝ 1967)
Auteur van romans, poëzie en theater. Heeft zowel aan Van Nu en Straks, Vlaanderen als aan het Nieuw Vlaams Tijdschrift meegewerkt, waardoor hij als het ware een halve eeuw de literatuur en de geest van de Van Nu en Straks'ers heeft voortgezet. Samen met Van de Woestijne publiceerde hij in 1928 de brievenroman De leemen torens.
Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)
Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Algemeen Nederlandsch VerbondHuis ten Heuvel
Museum Plantin-Moretus
Stadsbibliotheek Antwerpen
Universiteit Gent
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deClercq, René de
Denucé, Jan
Hegenscheidt, Alfred
Melis, Hubert
Schamelhout, Gustaaf
Simons, Leo
Streuvels, Stijn
Teirlinck, Herman
Toussaint van Boelaere, Fernand V.
Vermeylen, August
Woestijne, Karel van de
Naam - plaats
AntwerpenKalmthout
Titel - evenement
Guldensporenviering 1917Modern Kunstcongres
Titel - krant/tijdschrift
Dietsche StemmenStroom, De
Van Nu en Straks
Vlaamsch Leven