<Resultaat 1365 van 1419

>

OOSTENDE 2 OSTENDE 2 18 III 1924 16-17
Exp[éditeur]: 25, Hofstraat, Oostende.
aan den Heer
Emmanuel de Bom
Huize ten heuvel,
te
Calmpthout
pr[ovincie] Antwerpen.
 
Mijn besluit is genomen, beste Manuel: ik zal Zondag niet naar Antwerpen gaan.[1] Eene der grootste redenen is mijn tegenwoordige gezondheidstoestand: in de laatste dagen is hij verre van schitterend. En dan blijft de reden bestaan die gij kent: ik weet dat ik daar enkelen welkom zou zijn; mijne aanwezigheid zou anderen daarentegen niet aangenaam zijn.[2] Zulke atmospheer van dubbelzinnigheid is mij onduldbaar; ik zal mij dan ook maar liefst onthouden: mijne echte vrienden hoop ik van zomer tóch te zien, hetzij hier, hetzij elders.
Dring dus niet aan, en geloof dat wij blijven, van huis tot huis,
Uwe verkleefde
Mariette & Karel

Annotations

[2] Van de Woestijne bedoelt waarschijnlijk vooral August Vermeylen. Over hun vertroebelde relatie, zie brief 377, noot 5. Zie ook brief 379, noot 2.

Register

Naam - persoon

Vermeylen, August (° 1872 - ✝ 1945)

Aanvankelijk sterk anarchistisch geïnspireerde en non-conformistische schrijver die het vooral moest hebben van zijn essays. Tot zijn voornaamste bijdragen aan Van Nu en Straks (waarvan hij in een aantal opzichten de geestelijke leider was) behoren behalve zijn literaire kronieken ook zijn opstellen Kritiek der Vlaamsche Beweging en Kunst in de vrije gemeenschap. Van de Woestijne had een ambigue relatie met hem. Hij noemde Vermeylen in een brief aan Lode Ontrop een 'groot dilettant, die zich veel vergist maar toch steeds verstandelijk-interessant blijft'. Vermeylen wordt vaak verweten dat hij zich na de eeuwwisseling steeds meer conformeerde. Na de Eerste Wereldoorlog koos hij voor een carrière in de politiek en werd hij een boegbeeld van de socialisten.

Woestijne-Van Hende, Maria (Mariette) van de (° 1884 - ✝ 1968)

Echtgenote van Karel van de Woestijne. Ze trouwden op 13 februari 1904 en kregen samen een zoon (Paul) en een dochter (Lily). Dochter van een echtpaar dat in het centrum van Gent een zaak had waar spiegels werden gemaakt en verkocht.