<Resultaat 1377 van 1419

>

[GENT] 2C GAND 2C 2 IV 1927 18-19
Afz[ender]: "la Frondaie"
Zwijnaarde-Gent
Aan den heer
Emm. de Bom
hoofdbibliothecaris van de
Stadsbibliotheek
Conscienceplein
te
Antwerpen
 
"La Frondaie"

Beste Manuël.
Geen Aprilvisch: een bloedig-ernstige zakenbrief.
Om met de deur in huis te vallen: bezit gij persoonlijk, of, bij gebreke van uwentwege, bezit de Stadsbibliotheek van Antwerpen de volledige collectie van het Letterkundig Bijblad der Nieuwe Rotterdamsche Courant? Zou ik, in dit laatste geval, bedoelde doch volledige collectie voor een dag of veertien in bruikleen kunnen krijgen, desnoods viâ de Universiteitsbibliotheek te Gent?
Vergeef mij deze onbescheiden vragen, waar ik trouwens al de verantwoordelijkheid van op mij neem. Ziehier overigens wat ze verklaart en, naar ik hoop, wettigt. Ik wil weer maar eens een boek uitgeven, en liefst zoo spoedig mogelijk. Dat boek zou heel goed den titel kunnen dragen van: "Opstellen over schilders en schrijvers". (Misschien zal die titel heel anders klinken; maar zooals hij is verlost hij van allerlei verdere verklaringen, want gij zult zonder twijfel wel snappen wat ik er meê bedoel).[1]
Nu zijn er ettelijke stukjes van mij die in voornoemd bijblad werden opgenomen, en die een aardig figuur zouden slaan, mijns erachtens, in gemelden bundel. Begrijpt gij nu de diepere gronden mijner bede?
Ik wacht op Uw antwoord om te schrijven aan Leo Simons. Hij geeft wel Muls uit![2] — Of zijt gij nog altijd de man van de Vlaamsche afdeeling der Wereldbiliotheek? Dan richt ik mij maar onmiddellijk en van nu af aan tot U: maak mij maar condities, maar liefst in Hollandsch geld.
Nu zou ik nog wel informeeren naar Nora's en uwe gezonheid, maar het wordt vreeselijk donker, zoodat ik het uitstellen moet. Trouwens hebben, nauwelijks acht dagen geleden, Louis Ontrop en zijn huisvrouw ons hieromtrent gerustgesteld: ik twijfel dan ook alles behalve aan uw beider fleurigheid.
Waarmede wij u hier gevieren
groeten staan toe te zwieren.
Uw
Karel van de Woestyne

Annotations

[1] Deze plannen van Van de Woestijne zullen uitmonden in de tweedelige publicatie De schroeflijn (1928). De titel die Van de Woestijne hier vermeldt, vinden we min of meer terug in de ondertitels van de twee delen van dat boek: 'Opstellen over plastische Kunst' (I) en 'Opstellen over literaire Kunst' (II). Van de Woestijne probeert het boek hier aan de Wereldbiliotheek te slijten, maar het zal uiteindelijk bij Standaard worden uitgegeven.
[2] De enige publicatie van Jozef Muls in het fonds van Leo Simons was Het rijk der stilte. De kunst en de oorlog (1920).

Register

Naam - persoon

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Muls, Jozef (° 1882 - ✝ 1961)

Antwerpse dichter, criticus, kunsthistoricus en essayist. Tussen 1905 en 1930 redigeerde hij het katholiek geïnspireerde tijdschrift Vlaamsche Arbeid.

Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)

Dichter en musicus. Gedurende enkele jaren – kort voor de eeuwwisseling tot enkele jaren daarna – was hij de intiemste vriend van Van de Woestijne. Hij werd omstreeks 1903 in die rol 'vervangen' door Emmanuel de Bom. De neerslag van zijn vriendschapsrelatie met Van de Woestijne is bewaard in de editie Brieven aan Lode Ontrop. Uitgegeven met een inleiding en aantekeningen voorzien door Anne Marie Musschoot, Gent, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1985. Over die correspondentie schreef Albert Westerlinck het boek De eerste rijpe jaren van Karel van de Woestijne, beschouwingen rond zijn brieven aan Louis Ontrop (1896-1909), Orbis, Beveren, 1982. Ontrop had in 1899 een zeer kortstondige relatie met Nora Aulit, die later met Emmanuel de Bom zou trouwen.

Ontrop-Breugelmans, Marie (° 1876 - ✝ 1949)

Echtgenote van Lode Ontrop, met wie ze de liefde voor muziek deelde. Ze trouwden in Antwerpen op 30 april 1904. Voor hun huwelijk was Breugelmans al zangeres in een kwartet dat door haar latere echtgenoot werd begeleid, nadien werden ze ook collega's van elkaar: in 1907 werd Breugelmans benoemd als zanglerares aan het conservatorium van Antwerpen, waar ook Ontrop lesgaf.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Titel - krant/tijdschrift