<Resultaat 1382 van 1419

>

GENT 2C GA[ND] 2C 5 V 1927 16-17
Afz[ender]: "La Frondaie"
Zwijnaarde-Gent
Dringend
Aan den Heer
Emmanuel de Bom
Huize ten Heuvel
te
Calmpthout
bij Antwerpen.
 
Mijn beste Manuel,
Het ligt geheel buiten de lijn van mijne levensopvatting dat ik meê zal gaan naar Noord-Nederland.[1] Ik zal schrijven aan de Meester, maar het is waarlijk te warm om hem in mijne armen te gaan drukken. Er is trouwens een afstand tusschen mijn fortuin en dat van Carnegie;[2] vijftien gulden, dat is meer dan twee honderd frank, en met die som moet ik een maand lang mijn huishouden beredderen.
Intusschen (vergeef dit egoïsme: in gewone tijden ligt het óók buiten de lijn van mijne levensopvatting, maar: het rundvleesch kost vijf en twintig frank het kilogram, en mijne dischgenooten walgen voor integraal vegetarisme), intusschen hoop ik het beste van uwe tusschenkomst in het Blindevinkenpark.[3] Bid, smeek, doe desnoods een knieval en reciteer een toepasselijk sonnet, maar: vermurw het hart des heeren Simons. Hij kent mijn kritisch werk: het werd nog onlangs geloofd in een boek dat te Bantoeng (Nederl. Indië) werd uitgegeven.[4] Wat ik voorloopig verlang — en niets meer — is: principiëel ingaan op mijn voorstel. Zoodra ik dat heb, zwart of wit en omgekeerd, maak ik de, nota bene getikte, copy klaar, die in de eerste dagen van Juni naar voormeld Park afreist. Omvang: 250 blz., ongeveer. Ben ik zakelijk of niet? Neem dan een voorbeeld aan mij!
Eigenlijk spijt het mij dat ik niet meê kan naar de Hollandsche Driezustersteden. Maar....
En doe onze beste complimenten aan Nora en de Hollandsche vrienden!
Uw trouwe
Karel
Addenda:
  • º Spreek mij nooit meer van Beethoven vóór het jaar 2027.[5]
  • 2º Het is in den zomer van 1905 dat wij samen naar Holland zijn gegaan. Mijne eerste artikelen in de Boterhamsche C[ouran]t zijn van Juni 1906. Cela ne nous rajeunit point![*]

Annotations

[1] De Bom zou een bezoek brengen aan zijn vriend Leo Simons, om dan vervolgens (op 10 mei) samen met zijn echtgenote naar Italië door te reizen. Daar wilde hij voornamelijk musea bezoeken, terwijl Nora hoopte dat de verandering van lucht haar gezondheid ten goede zou komen. De Bom zou er in Sorrento ook zijn literaire idool Maxim Gorki ontmoeten (zie brief 411, noot 2).
[2] Van de Woestijne bedoelt Andrew Carnegie, de schatrijke eigenaar van het op dat moment grootste staalbedrijf ter wereld. De reden waarom hij hier vernoemd wordt, is wellicht dat Carnegie, die zich ook als filantroop profileerde, in het begin van de eeuw een aanzienlijke som geld had afgestaan om in Den Haag (waar Leo Simons woonde) het Vredespaleis te laten bouwen. Zie ook brief 351, noot 8.
[3] Van de Woestijne vervormt het adres van Leo Simons, die in het Prinsevinkenpark in Den Haag woonde (nr. 42).
[4] Deze bewering valt moeilijk te verifiëren. Wellicht maakt Van de Woestijne gewoon een grap, om zijn bekendheid te overdrijven of juist te relativeren.
[*] 'Cela ne nous rajeunit point': dat maakt er ons bepaald niet jonger op.

Register

Naam - persoon

Beethoven, Ludwig van (° 1770 - ✝ 1827)

Duitse componist, die door Van de Woestijne erg werd bewonderd.

Bom-Aulit, Eleonora (Nora) de (° 1879 - ✝ 1955)

Na een kortstondige relatie met Lode Ontrop huwde ze op 24 augustus 1901 met Emmanuel de Bom. Door haar permanent wankele gezondheid en de hoge mate waarin ze beïnvloed was door de (waan-)ideeën van 'waterdokter' Alwyn van Son, bleef het huwelijk echter 'in alle betekenissen van het woord onvruchtbaar'.

Carnegie, Andrew (° 1835 - ✝ 1919)

Schots-Amerikaanse ondernemer, bedrijfsleider van de Carnegie Steel Company in Pittsburgh. Toen hij in 1900 zijn bedrijf verkocht, was hij schatrijk. Hij besloot zijn geld te spenderen aan allerlei vormen van liefdadigheid, en stichtte onder meer een (groot) aantal openbare bibliotheken in Amerika en Europa.

Gorki, Maxim (° 1868 - ✝ 1938)

Pseudoniem van de Russische roman- en toneelschrijver Aleksej Maksimovitsj Pesjkov. Opgeklommen uit een erg lage maatschappelijke rang van de Russische samenleving, werd hij een van de meest vooraanstaande literaire persoonlijkheden van zijn land.

Meester, Johan de (° 1860 - ✝ 1931)

Prozaschrijver en journalist. Tussen 1886 en 1891 was hij vanuit Parijs correspondent voor het Handelsblad, om vervolgens tot 1927 als criticus te werken voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het proza van De Meester (o.m. Een huwelijk, 1890 – Zeven vertellingen, 1899 – Louise van Breedevoort, 1903 en Geertje, 1905) is vaak neerslachtig van toon.

Simons, Leo (° 1862 - ✝ 1932)

Joodse Nederlander die werkte als theatercriticus en redacteur van het weekblad Hollandia (1889-1903). Oprichter van de 'Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur', beter bekend als de Wereldbibliotheek (1905). Hij gaf aan vele Vlaamse schrijvers de kans om in zijn fonds te publiceren en was zeer goed bevriend met De Bom. Zie onder meer de studie Oog voor Vlaanderen. Leo Simons en de Vlaamse ontvoogdingsstrijd van Willem van den Steene (Gent, KANTL, 2001).

Titel - krant/tijdschrift