- — Ge hebt me doen koken van afgunst met uw prachtigen Hooft en Vondel,[14] als gij eens in de gelegenheid zijt ist in die goest voor mij te koopen, zoudt ge mij enorm veel plezier doen.
- — ben heel aan U als er iets is...
- — Gezelle's "Rijmsnoer"[15] (een prachtig boek) is op 40 blz. na, afgedrukt. —
- — Hierbij een Artikel[16] — (ge weet wel van wie) over hem, die 't lezen weerd is — zoo spoedig mogelik terug a.u.b. — ik houd eraan de verz[ameling] niet te schenden.
Facsimile's
Register
Naam - persoon
de Bom, Emmanuel (° 1868 - ✝ 1953)
Bibliothecaris in Antwerpen, prozaschrijver en journalist. Tussen hem en Streuvels ontspinde zich vanaf medio 1896 een hartelijke en levenslange vriendschap. De briefwisseling tussen hen beiden was vooral in de eerste jaren heel intensief, en werpt een belangrijk licht op Streuvels' evolutie als schrijver. Gebaseerd op deze correspondentie heeft Kathryn Smits een duiding van Streuvels' aanvangswerk gegeven in: Een nieuwe kijk op de jonge Streuvels (1993). Later verscheen dan nog Kathryn Smits, 'Een aardig bundeltje brieven'. De briefwisseling van de jaren 1900-1914 (Kapellen, Pelckmans, 2005).
De correspondentie tussen De Bom en Karel van de Woestijne, die ook erg goed bevriend waren, is eveneens uitgegeven. Zie Bert Van Raemdonck, Niks geniaal vandaag. De briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom (Kapellen, Pelckmans, 2010).
Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)
Componist, muziekpedagoog, criticus, essayist en dichter. Ontrop en De Bom hadden elkaar leren kennen via Karel van de Woestijne, die rond de eeuwisseling zeer goed met Ontrop bevriend was. Daarvan getuigt o.m. hun erg intense correspondentie, die werd uitgegeven als: Karel van de Woestijne, Brieven aan Lode Ontrop, uitgegeven met een inleiding en aantekeningen door Anne Marie Musschoot (Gent, KANTL, 1985). Later verwaterde de vriendschap enigszins en lijkt Emmanuel de Bom de rol van Ontrop als intieme boezemvriend van Van de Woestijne als het ware te hebben ingenomen. Er bleven echter contacten tussen Ontrop en Van de Woestijne bestaan.
de Meyere, Victor (° 1873 - ✝ 1938)
Dichter, romanschrijver en volkskundige. Hij debuteerde als dichter in Van Nu en Straks (reeks 1, nr. 2) en introduceerde in dat tijdschrift ook andere jonge auteurs, zoals Karel van de Woestijne. Zelf was hij 'ontdekt' door Emmanuel de Bom, die later met een schimpende opmerking over zijn poëzie ook weer de aanleiding zou zijn van zijn vertrek uit Van Nu en Straks. Uit zijn verhalen, novellen en romans blijkt zijn grote belangstelling voor volkskunde. De Meyere speelde een grote rol als geestelijke mentor van de generatie die na Van Nu en Straks aan het woord kwam.
(Jules) de Praetere, Julius (° 1879 - ✝ 1847)
Schilder en drukker uit Gent. Karel van de Woestijne, die een van zijn vroegste kritische opstellen aan hem had gewijd ('George Minne en Jules de Praetere', in: De Vlaamsche school, nieuwe reeks, jg. 10, nr. 10, oktober 1897, p. 291-297), had hem in 1897 bij Streuvels geïntroduceerd.
Het eerste boek dat De Praetere versierde en op handpers drukte, was Lenteleven (1899), het eerste werk van Stijn Streuvels dat in boekvorm werd uitgegeven. Later drukte hij nog Verzen van Herman Teirlinck (1900), Lucifer van Vondel (1902), Natuur van René de Clercq (1902), Kerkhofblommen van Guido Gezelle (1902) en Het vader-huis van Karel van de Woestijne (1903).
Door de bijzonder verzorgde druk, de keuze van het papier, het lettertype en de versiering, behoorden deze uitgaven tot het beste dat toen in Vlaanderen en Nederland verscheen. De Praetere, die in 1900 samen met Karel en Gustave van de Woestijne in Sint-Martens-Latem ging wonen, slaagde er echter niet in om van de opbrengst van zijn drukkerij te leven. In 1903 vertrok hij naar het buitenland om leeropdrachten in Duitsland en Zwitserland te vervullen. In 1915 werd hij directeur van de Hogere Kunstnijverheidsschool in Bazel.
Mesnil (ps. van (Jean) Jacques Dwelshauvers), Jacques (° 1872 - ✝ 1940)
Auteur, kunstcriticus en essayist. Nadat hij in 1897 zijn geneeskundige studies in Bologna had stopgezet, wijdde hij zich geheel aan de studie van de plastische kunsten. Hij was een kenner van de Renaissance en het quattrocento en een overtuigde anarchist, die voor een uitvoerige en systematische uiteenzetting over het anarchisme in Van Nu en Straks zorgde. Zijn teksten werden (net als die van zijn oudere broer, de filosoof en hoogleraar Georges Dwelshauvers) uit het Frans vertaald voor Van Nu en Straks. Meestal gebeurde dat door Vermeylen, maar soms ook door De Bom, Schamelhout of Hegenscheidt. In 1898 ging Mesnil een vrij huwelijk aan met Clara Koettlitz. Hij verbleef afwisselend in Antwerpen, Italië en Frankrijk, schreef reisgidsen, en werkte mee aan tal van kranten en tijdschriften.
Verriest, Hugo (° 1840 - ✝ 1922)
Priester en letterkundige. In 1895 werd hij pastoor van Streuvels' parochie Ingooigem, waar hij tot zijn pensioen in 1912 in dienst bleef. Hij was een graag geziene vriend en gastheer van veel Vlaamse (ook andersdenkende) schrijvers, die meewerkte aan de tweede reeks van Van Nu en Straks en De nieuwe tijd (1896 1901). Verriest heeft Streuvels altijd gesteund, ook toen die uit conservatieve hoek tegenkantingen ondervond vanwege zijn medewerking aan Van Nu en Straks.
Lateur (sr.), Kamiel (° 1841 - ✝ 1897)
Vader van Stijn Streuvels, die van beroep zelfstandig kleermaker was. Streuvels beschouwde hem als een afzijdige, introverte en enigszins inerte figuur. Echt negatief heeft Streuvels zich nooit over zijn vader uitgelaten, hooguit betreurde hij dat ze nooit echt veel of goed contact hebben gehad. In Avelghem (1946) noteerde Streuvels: 'Vader werd in alle eenvoud begraven, de 24ste juli 1897. [...] Hij had in 't gezin geen gewichtige plaats ingenomen, liet dus ook geen grote leemte na.'
Minne, George (° 1866 - ✝ 1941)
Beeldhouwer en tekenaar. Hij was lid van 'Les XX' en daarna van 'La libre esthétique', de twee door Octave Maus gestichte kunstkringen waar niet-academisch georiënteerde kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten. Minnes werk brak met de burgerlijke romantisch-realistische traditie die de Belgische plastische kunst op het einde van de vorige eeuw beheerste. Het onderscheidt zich door een sobere, zeer verinnerlijkte vormentaal die niet zozeer wilde refereren aan de empirische realiteit, maar de expressie betrachtte van symbolische waarden. Zijn drang tot stilte en afzondering voerde Minne in 1899 naar Sint-Martens-Latem, waar hij samen met o.a. Karel en Gustave van de Woestijne en Valerius de Sadeleer deel ging uitmaken van de eerste Latemse groep. Karel van de Woestijne schreef een van zijn vroegste kritische opstellen over Minne. Zie Karel van de Woestijne, 'George Minne en Jules de Praetere', in: De Vlaamsche school, nieuwe reeks, jg. 10, nr. 10 (oktober 1897), p. 291-297, gedateerd 16 aug. '97). Streuvels zou Minne pas in juli 1900 voor het eerst in levende lijve ontmoeten, tijdens een bezoek aan Latem.
de Meester, Jules (° 1857 - ✝ 1933)
Drukker en uitgever. Hij speelde een rol van betekenis voor de Vlaamse Beweging als uitgever van o.a. Albrecht Rodenbach, Pol de Mont, Hugo Verriest, Guido Gezelle (o.m. van diens Loquela). Tijdens W.O. I werd zijn drukkerij in Roeselare vernietigd. Nadien (in 1920) vestigde hij zich in Wetteren, waar hij zich toelegde op speciale uitgaven in het Grieks en Oosterse talen. Na zijn overlijden zetten twee van zijn zonen zijn uitgeverij en drukkerij voort onder de naam Scaldis.
Naam - uitgever
Titel - krant/tijdschrift
Indextermen
Naam - persoon
Baekelmans, LodeBom, Emmanuel de
Botticelli, Sandro
Dwelshauvers, Jacques
Gezelle, Guido
Hegenscheidt, Alfred
Hooft, Pieter Cornelisz
Lateur, Kamiel (sr.)
Meester, Jules de
Meyere, Victor de
Minderaa, Pieter
Minne, George
Ontrop, Lode
Praetere, Julius de
Rodenbach, Albrecht
Simons, Ludo
Streuvels, Stijn
Vermeylen, August
Verriest, Hugo
Verwey, Albert
Vondel, Joost van den
Woestijne, Karel van de
Naam - plaats
AntwerpenArnhem
Avelgem
Brugge
Brussel
Ingooigem
Roeselare
Tielt
Naam - uitgever
Buschmann, J.E.Lannoo
Loghum Slaterus, Van
Nederlandsche Boekhandel, De
Titel - artikel
Botticelli: Reisnota'sFervaal van Vincent d'Indy
Titel - boek
Geschiedenis van de uitgeverij in VlaanderenKarel van de Woestijne. Zijn leven en werken
Rijmsnoer
Tijdkrans
Wrakken
Zonnetij
Titel - gedicht
Aischylos' Prometheus in de boeienDagen
Kronos
Titel - krant/tijdschrift
Onze vlaggeTweemaandelijksch tijdschrift
Van Nu en Straks
Werk
Titel - toneelstuk
Gunlaug en HelgaOpkoper