Facsimile's
Register
Naam - persoon
de Bom, Emmanuel (° 1868 - ✝ 1953)
Bibliothecaris in Antwerpen, prozaschrijver en journalist. Tussen hem en Streuvels ontspinde zich vanaf medio 1896 een hartelijke en levenslange vriendschap. De briefwisseling tussen hen beiden was vooral in de eerste jaren heel intensief, en werpt een belangrijk licht op Streuvels' evolutie als schrijver. Gebaseerd op deze correspondentie heeft Kathryn Smits een duiding van Streuvels' aanvangswerk gegeven in: Een nieuwe kijk op de jonge Streuvels (1993). Later verscheen dan nog Kathryn Smits, 'Een aardig bundeltje brieven'. De briefwisseling van de jaren 1900-1914 (Kapellen, Pelckmans, 2005).
De correspondentie tussen De Bom en Karel van de Woestijne, die ook erg goed bevriend waren, is eveneens uitgegeven. Zie Bert Van Raemdonck, Niks geniaal vandaag. De briefwisseling tussen Karel van de Woestijne en Emmanuel de Bom (Kapellen, Pelckmans, 2010).
Ontrop, Lode (° 1875 - ✝ 1941)
Componist, muziekpedagoog, criticus, essayist en dichter. Ontrop en De Bom hadden elkaar leren kennen via Karel van de Woestijne, die rond de eeuwisseling zeer goed met Ontrop bevriend was. Daarvan getuigt o.m. hun erg intense correspondentie, die werd uitgegeven als: Karel van de Woestijne, Brieven aan Lode Ontrop, uitgegeven met een inleiding en aantekeningen door Anne Marie Musschoot (Gent, KANTL, 1985). Later verwaterde de vriendschap enigszins en lijkt Emmanuel de Bom de rol van Ontrop als intieme boezemvriend van Van de Woestijne als het ware te hebben ingenomen. Er bleven echter contacten tussen Ontrop en Van de Woestijne bestaan.
de Meyere, Victor (° 1873 - ✝ 1938)
Dichter, romanschrijver en volkskundige. Hij debuteerde als dichter in Van Nu en Straks (reeks 1, nr. 2) en introduceerde in dat tijdschrift ook andere jonge auteurs, zoals Karel van de Woestijne. Zelf was hij 'ontdekt' door Emmanuel de Bom, die later met een schimpende opmerking over zijn poëzie ook weer de aanleiding zou zijn van zijn vertrek uit Van Nu en Straks. Uit zijn verhalen, novellen en romans blijkt zijn grote belangstelling voor volkskunde. De Meyere speelde een grote rol als geestelijke mentor van de generatie die na Van Nu en Straks aan het woord kwam.
(Jules) de Praetere, Julius (° 1879 - ✝ 1847)
Schilder en drukker uit Gent. Karel van de Woestijne, die een van zijn vroegste kritische opstellen aan hem had gewijd ('George Minne en Jules de Praetere', in: De Vlaamsche school, nieuwe reeks, jg. 10, nr. 10, oktober 1897, p. 291-297), had hem in 1897 bij Streuvels geïntroduceerd.
Het eerste boek dat De Praetere versierde en op handpers drukte, was Lenteleven (1899), het eerste werk van Stijn Streuvels dat in boekvorm werd uitgegeven. Later drukte hij nog Verzen van Herman Teirlinck (1900), Lucifer van Vondel (1902), Natuur van René de Clercq (1902), Kerkhofblommen van Guido Gezelle (1902) en Het vader-huis van Karel van de Woestijne (1903).
Door de bijzonder verzorgde druk, de keuze van het papier, het lettertype en de versiering, behoorden deze uitgaven tot het beste dat toen in Vlaanderen en Nederland verscheen. De Praetere, die in 1900 samen met Karel en Gustave van de Woestijne in Sint-Martens-Latem ging wonen, slaagde er echter niet in om van de opbrengst van zijn drukkerij te leven. In 1903 vertrok hij naar het buitenland om leeropdrachten in Duitsland en Zwitserland te vervullen. In 1915 werd hij directeur van de Hogere Kunstnijverheidsschool in Bazel.
Buschmann (jr.), Paul (° 1877 - ✝ 1924)
Drukker en uitgever. Hij was een kleinzoon van Jozef-Ernest Buschmann, die de gelijknamige drukkerij in 1842 had opgericht. Vooral Paul Buschmann sr. had van de drukkerij een bloeiend bedrijf gemaakt. Bij Buschmann rolden o.m. van de pers: de tweede reeks van Van Nu en Straks, De Vlaamsche School en Onze kunst. Ook het eerste werk van Hendrik Conscience, Karel Lodewijk Ledeganck, Jan en Theodoor van Rijswijck verschenen er, net als werk van Pol de Mont, Anton (Tony) Bergmann, Ernest Claes en Felix Timmermans.
Minne, George (° 1866 - ✝ 1941)
Beeldhouwer en tekenaar. Hij was lid van 'Les XX' en daarna van 'La libre esthétique', de twee door Octave Maus gestichte kunstkringen waar niet-academisch georiënteerde kunstenaars van diverse pluimage elkaar ontmoetten. Minnes werk brak met de burgerlijke romantisch-realistische traditie die de Belgische plastische kunst op het einde van de vorige eeuw beheerste. Het onderscheidt zich door een sobere, zeer verinnerlijkte vormentaal die niet zozeer wilde refereren aan de empirische realiteit, maar de expressie betrachtte van symbolische waarden. Zijn drang tot stilte en afzondering voerde Minne in 1899 naar Sint-Martens-Latem, waar hij samen met o.a. Karel en Gustave van de Woestijne en Valerius de Sadeleer deel ging uitmaken van de eerste Latemse groep. Karel van de Woestijne schreef een van zijn vroegste kritische opstellen over Minne. Zie Karel van de Woestijne, 'George Minne en Jules de Praetere', in: De Vlaamsche school, nieuwe reeks, jg. 10, nr. 10 (oktober 1897), p. 291-297, gedateerd 16 aug. '97). Streuvels zou Minne pas in juli 1900 voor het eerst in levende lijve ontmoeten, tijdens een bezoek aan Latem.
(Lev) Nikolajevitsj Tolstoj, Leo (° 1828 - ✝ 1910)
Russische schrijver. Tot zijn bekendste romans behoren Oorlog en Vrede (1865 1869) en Anna Karenina (1875 1877). Van Tolstoj vertaalde Streuvels Vertellingen van Tolstoij (1902), Geluk in het huishouden (1903), Twee vertellingen (1908) en Vader en dochter. Tolstoijs briefwisseling met zijne dochter Marie (1928). Vanaf zijn eerste lectuur heeft de grote Russische auteur Streuvels steeds gefascineerd. Over hun relatie, zie o.m. de bijdragen van Heli Verstraete en Karel Vanhaesebrouck, in: Stijn Vanclooster en Marcel De Smedt (red.), Stijn Streuvels en de Europese literatuur, Jaarboek 15 van het Stijn Streuvelsgenootschap (Kortrijk, Stijn Streuvelsgenootschap, 2010).
Titel - krant/tijdschrift
Indextermen
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBuschmann, Paul
Gezelle, Guido
Groth, Klaus
Meyere, Victor de
Minne, George
Mont, Pol de
Ontrop, Lode
Praetere, Julius de
Spilbeeck, Désiré van
Streuvels, Stijn
Tolstoj, Leo
Woestijne, Karel van de
Naam - plaats
AntwerpenAvelgem
Naam - uitgever
Buschmann, J.E.Titel - boek
LentelevenOorlog en Vrede
Titel - krant/tijdschrift
Vlaamsche School, DeWerk