Facsimile's
Register
Naam - persoon
Beer, Taco Hajo De (° Maarsseveen, 1838-11-18 - ✝ Den Haag, 1923-09-12)
Leraar en schrijver.
Doceerde vanaf 1877 aan de Amsterdamse HBS. Leidde vanaf 1902 een vertaalbureau in Den Haag. Schreef novellen, studies en kritieken. Was van 1877 tot 1878 redacteur van de Tooneelalmanak, van 1879 tot 1886 van Het Nederlandsch tooneel, orgaan van het Nederlandsen Tooneelverbond, en in 1882 van Het nieuwsblad voor Nederland. Stichtte en redigeerde zelf ook een groot aantal tijdschriften, o.m. het onderwijzersblad Noord en Zuid (1876 - 1906). Taalstudie (1878 - 1891), het letterkundig weekblad De portefeuille (1879 - 1894) en het aan dialectstudie gewijde Onze volkstaal (1881 - 1884).
Was in 1877 ook de oprichter van De nieuwe tijd en van De Amsterdammer. Weekblad voor Nederland (met M.G.L. van Loghem). Was een ijverig lid van de Nederlandse Taal- en Letterkundige Congressen en stond zo in nauw contact met Vlamingen als M. Rooses, P. de Mont en J.F.J. Heremans.
Ledelier, Valentine (° Antwerpen, 1846-05-05 - ✝ Edegem, 1912-02-21)
Zangeres.
Echtgenote van Degive, met wie zij op de Meir het Café du Grand Laboureur uitbaatte, dat zo een artistiek stamlokaal werd. Ze was een der voornaamste Vlaamse concertzangeressen uit de 19de eeuw. Trad ook op in Nederland en Duitsland. Oogstte samen met de zanger E.Blauwaert grote bijval bij de creatie en in de uitvoering van werk van P.Benoit, die voor haar op tekst van J.de Geyter Jonofrou Kateline componeerde. Gaf lyrische zang aan de meisjes van de Vlaamse Muziekschool van Antwerpen, waar ze collega was van H.Fontaine die hetzelfde vak onderwees aan de jongens.
Roersch, Ludovicus (° Maastricht, 1831-05-30 - ✝ Luik, 1891-10-28)
Classicus van Duitse afkomst.
Studeerde klassieke filologie aan de Leuvense universiteit. Lid van de vereniging Met Tijd en Vlijt. In 1872 hoogleraar aan de Luikse universiteit, waarvan hij van 1888 tot 1891 ook rector was. Lid van de Académie Royale de Belgique sinds 1882 en van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde sinds 1886. Was geïnteresseerd in de Vlaamse letterkunde. Schreef beknopte monografieën over J.F.J.Heremans en J.Nolet de Brauwere. Hield zich ook bezig met de Van Maerlantstudie. Lid van het bestuurscomité van de Biographie nationale, waarin hij tal van levensberichten van oude filologen en humanisten publiceerde. Schreef in Patria Belgica (1873 - 1875) een opmerkelijke 'Histoire de la philologie en Belgique'. Werkte behalve aan een aantal Franstalige vaktijdschriften in Vlaanderen nog mee aan De toekomst en Noord en Zuid.
Tannen, Karl (° Leer (Oostfriesland), 1827 - ✝ Bremen, 1904)
Boekhandelaar, folklorist en schrijver in het Platduits.
Was vanaf 1896 buitenlands erelid van de Koninklijke Vlaamsche Academie voor Taal- en Letterkunde. Schreef o.a. Reineke Voss (1861), Uut'n Flickenbüdel (1877) en He socht syn Swyn (1878).
Vleeshouwer, Albert De (° Antwerpen, 1863-06-08 - ✝ Antwerpen, 1913-06-19)
Componist.
Leerling van Jan Blockx. Leraar aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen. Schreef liederen, een 'opéra comique' (L'Ecole des pères 1892) en een aantal militaire marsen. Maakte met de baszanger H. Fontaine verscheidene kunstreizen doorheen Frankrijk. Stichtte in 1902 de Prijs Albert de Vleeshouwer.
Titel - krant/tijdschrift
Escaut, L'. Organe Du Commerce D'anvers (° 1863 - ✝ 1904)
Antwerps informatie- en opinieblad.
Was eerst Meetinggezind en liberaal, later katholiek en conservatief. Had begrip voor de Vlaamse grieven. Stichters waren o.a. Baron Osy en E.Gressin-Dumoulin; hoofdredacteurs E.Gressin-Dumoulin en A.Nure.t. De taak van L'Escaut werd verdergezet door Le courrier du soir (1904 - 1914).
Opinion, L' (° 1867 - ✝ 1902)
Antwerps liberaal vooruitstrevend informatie- en opinieblad. Werd gesticht als gevolg van onenigheid tussen liberalen en katholieken in de Meetingpartij. Het blad eiste scheiding van kerk en staat, vrijhandel, reorganisatie van het leger, bescherming van de rechten der Vlamingen, verplicht lager onderwijs en grotere toegankelijkheid voor het hoger onderwijs. Werd op die manier het blad van de liberaal-demokraten met als tegenhanger Le précurseur, orgaan van de doctrinaire liberalen. Hoofdredacteur van L'opinion was E.Gressin-Dumoulinj tot de medewerkers behoorde o.a. L.Jacobs.
Toekomst, De (° 1857 - ✝ 1898)
Maandschrift dat door J.M.Dautzenberg en J.F.Jacobs gesticht werd als "tijdschrift voor onderwijzers". Achtereenvolgens te Gent, Brussel, Antwerpen, Leuven en opnieuw te Gent uitgegeven, breidde het zijn interessesfeer uit tot het in 1894 "tijdschrift voor opvoeding en onderwijs, taal- en letterkunde, land- en volkenkunde, kunst en wetenschappen" werd, dat tweemaal per maand verscheen en een tijdlang elke maand in bijlage een exemplaar van Volkskunde van P.de Mont en A.de Cock bevatte. Het motto bleef doorheen de negen reeksen gelijk: "Onderwijs door de moedertaal". Vanaf 1879 propageerde het voornamelijk de liberale onderwijsopvattingen. Redacteurs waren o.a. A.Cornette, P.de Mont en A.de Cock.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
AMVC LetterenhuisBond der oudstudenten atheneum Brugge
Koninklijk Atheneum Brugge
Koninklijke Nederlandsche Schouwburg Antwerpen
Naam - persoon
Beer, Taco Hajo deBenoit, Peter
Bom, Emmanuel de
Coopman, Theophiel
Daems, Servaas
Degive-LeDelier, Valentine
Delecourt, Victor Hubert
Droogenbroeck, Jan van
Fontaine, Henry
Groth, Klaus
Hansen, Constant Jacob
Henot, A.
Heremans, Jacob Frans Johan
Magnussen, Harro
Mathot, Lodewijk
Mont, Pol de
Obrie, Julius
Prayon-Van Zuylen, Alfons
Roersch, Ludovicus
Segers, Gustaaf
Sermon, Hendrik
Simons, Ludo
Snieders, August
Tannen, Karl
Te Winkel, Lammert Allard
Vleeshouwer, Albert de
Vries, Matthias de
Westervoort, Floris van
Willems, Pieter
Naam - plaats
AngersAntwerpen
Brugge
Gent
Marseille
Tielt
Utrecht
Naam - uitgever
Kennes, H. en L.Lannoo
Siffer
Titel - artikel
In memoriam Floris van WestervoortNaklank op de Antwerpsche Klaus Groth-viering, Een
Titel - boek
Encyclopedie van de Vlaamse BewegingKlaus Groth in zijn leven en streven als dichter, taalkamper, mensch, met reisverhaal en terugblik op de Dietsche beweging
Leven en streven van Dr. C.J. Hansen
Titel - evenement
Klaus Groth vieringVijfjaarlijkse prijskamp der Nederlandsche letteren
Titel - gedicht
Mijn MoederspraakTitel - krant/tijdschrift
Angers-ArtisteBelgisch Staatsblad
Berliner National-Zeitung
Bremer Courier
Brugsche Beiaard, De
Escaut, L'
Gazette artistique de Nantes, La
Koophandel van Antwerpen, De
Nederlandsch Museum
Opinion, L'
Phare de la Loire, Le
Précurseur, Le
Soleil du Midi, Le
Toekomst, De
Union Bretonne, L'
Union de l'Ouest, L'
Verslagen en Mededelingen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Vlaamsche School, De
Volksbelang, Het
Zweep, De