<Resultaat 58 van 1419

>

BRUXELLES 5 18 JUIL 1890 4–S
ANVERS 18 JUIL 1890 7–S
Den Heere Em[manuel Karel] de Bom
Olijftakstraat, 10
Antwerpen
 
Beste!
Komt ge naar Brussel niet gedurende de feesten?[1] In dit geval, laat het mij dadelijk weten.
Hoe gaat het met de Vrije Kunst? Geen nieuws? Hoe ver staat de zaak P[ol de Mont]?[2]
Ik heb nog geen antwoord van Havermans.[3]
Met fermen handdruk
Gust V[ermeylen]

Annotations

[1] De feesten naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring van België en van de vijfentwintigste verjaardag van de troonsbestijging van Leopold II vonden plaats op 20 en 21 juli 1890.
[2] Aangezien we niet beschikken over de brieven van Emmanuel de Bom van 1890, kunnen we slechts gissingen maken. Waarschijnlijk waren er moeilijkheden omdat men Pol de Mont wel in het nieuwe tijdschrift (Vrije Kunst) wilde hebben, maar dan alleen zijn naam, niet als medewerker. Zie ook brief 59.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.