<Resultaat 59 van 1419

>

Beste!
De zaak P[ol de Mont] spruit enkel uit een misverstand. Ziehier wat er volgens mij te doen blijft: bij hem gaan, hem uitleggen waarom wij hem in 't blad wilden zien,[1] hem zeggen dat wij hem als beschermer willen tellen, en dat voor het lukken zelf van 't machien wijzelven moeten optreden en dus alle verantwoordel[ijkheid] op ons nemen, dat het hier de plaats is der allerjongsten, enz[ovoort enzovoort] Legt ge hem dat frank en rondborstig uit, dan zal hij u onmiddellijk gelijk geven.
Welken rol zullen de beschermers spelen? Zal hun naam op den omslag staan? Wij hebben in alle geval va[n] hen veel abonnenten te verkrijgen geloof ik. Ik hoop hier wel een twintigtal abonn[ees] te vinden.
De volledige lijst der medewerkers zou moeten op den omslag van 't eerste nummer vermeld worden. De secretaris mag dus al beginnen zijnen dienst te doen. Gij hebt mij nogal vri ende vroo hoofdopsteller gebombardeerd! Ik neem aan, alhoewel het woord mij slecht gekozen schijnt. Ziehier hoe ik het begrijp: ik zal de ingezonden stukken ontvangen, en de "archieven" van het tijdschrift bewaren. P[iet Van Assche] zal zich met al de stoffelijke zaken bezig houden, het drukken, het uitzenden, enz[ovoort] Hij zal de kas houden, en beiden zullen we, op elke zitting, een mondelingsch verslag geven. De wijze waarop de bestuurszittingen zullen ingericht [worden] is voor mij zeer goed.
Ik hou zeer veel aan Buysse. Hij zal wel deel willen maken der redactie, hein? (A propos, hebt ge in 't jongste nummer van "Nieuwe Gids", waarin de "Biezenstekker" verscheen,[2] de "Gitanas" van Eerens gelezen?[3] Dat is belangrijk voor den schrijver van een "Danse du Ventre".)[4]
Ik zal met Havermans spreken, hoewel hij zeer duur is, doorgaans. Een dik omslag schijnt me nutteloos. De "Jeune Belgiq[ue]" heeft dat veranderd, dit jaar, omdat het te veel kostte. Ik zou laten 200 exempl[aren] van 20 b[lad]z[ijden] drukken (voor de twee eerste maanden, 300 of 400).
Geen prospectus, goed. Het eerste nummer moet... een mirakel zijn! in 't eerste n[umme]r, een inschrijvingsbewijs onder den vorm eener postkaart[.]
Schrijf maar zoo gauw mogelijk aan al de medewerkers. Eene eerste zitting zal gehouden worden in 't begin van Aug[ustus] Ik zal den 7e, 8e en 9e komen,[5] en uw plan neem ik aan met geestdrift. Het zal misschien moeite wel kosten in mijn huis, (want over eenige dagen ben ik om 4 ure 's morgens thuis gekomen!), maar de prijs van 't Gouvernement (3n Aug[ustus])[6] zal zijn effect maken, en dan bekom ik alles wat ik wil. Daarover, nadere inlichtingen vóor eenige dagen.
Hier begint de kermis dezen avond.[7] Ik heb een' kaart van het inrichtend Comiteit. Ik rol met den Gemeenteraad al de barakken door, redevoeringen, Brabançonne, Champagne, een' koets om mijn persoontje te vervoeren, enz[ovoort enzovoort]
Totus tuus
Gust

Annotations

[1] Vermeylen bedoelt het tijdschrift Vrije Kunst.
[2] De biezenstekker, in: De nieuwe gids, jrg. V, afl. 5 (1 juni 1890), p. 186-212. Zie ook brief 17, noot 1 en brief 42, noot 1.
[3] François Eerens, Gitanas, De nieuwe gids, jrg. V, afl. 5 (1 juni 1890), p. 213-216.
[5] Ter gelegenheid van de Boekwezendag. Zie brief 28, noot 11.
[7] Naar aanleiding van de nationale feesten op 20 en 21 juli 1890. Zie brief 58, noot 1.

Register

Naam - persoon

Assche, Piet Van (° Burcht, 1867-12-16 - ✝ Antwerpen, 1950-02-05)

Schrijver en journalist.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Jeune Belgique, La (° 1881 - ✝ 1897)

Literair tijdschrift.

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.