<Resultaat 65 van 1419

>

Eindelijk, vriend, hier ben ik![1]
Eerst van het wichtje gesproken dat ik sedert twee maanden in mijn' buik voel woelen: het Vrije Kunstje.
Nemen we maar 200 bladz[ijden] per jaar. Maar wordt dan 5 fr[ank] niet wat duur? Dat kunnen we enkel doen betalen indien ons tijdschrift een prachtuitgave is: schoon dik papier, geelachtig of lichtblauw getint, zeer zuiver letter, en formaat van de "Jeune Belgique". Aan de schoonheid van 't omslag hou ik zoo veel niet.
Ik vrees dat de kosten hooger zouden oploopen dan 375 fr[ank] In alle geval, 75 abonnenten zullen we gemakkelijk vinden, hoop ik.
Maar, leveren we alleen 16 bl[ad]z[ijden] aan het publiek — het "aftakelzuchtige"! — dan moet de tekst een echt "mirakel" wezen. Streng zullen we zijn, zeer streng, — en bovenal, zullen we niet plat liggen voor degenen die wat propaganda maken. Die zijn de ergsten!
De opvatting die uw geniaal brein baarde omtrent de zoogez[egde] beschermers van ons blad is colossaal goed. Pol de Mont, H[élèn]e Swarth, Jan Adriaensen, R. Stijns..... gij hebt ze heel goed gekozen; maar waarom Van Droogenbroeck ook niet.? ik ken het adres niet van de Hollanders. Dat zullen we wel vinden.
Ons tijdschrift mag geen afkooksel van de "N[ieuwe] Gids" zijn, en 't en zal! De "afvalligen"[2] zitten in een impasse, en daarin willen wij hen niet volgen. Die mannen zijn geen eerbiedigers der vrije Kunst. Zij vermurwen zich in den ijzeren halsband der stelsels en theorieën. Algemeen grondbeginsel: ons aan geene formule verslaven!
Laten we Franck maar zakken: hij zal gemeenteraadslid worden.
Bosiers ken ik niet. Hij kan redactielid worden, — waarom niet? Ik vertrouw mij op u daarvoor. Met Raf Verhulst heb ik nog niet gesproken. Hij wordt onzichtbaar. Morgen keer ik terug naar "het laatste Nieuws".[3] Wien nog gevraagd daarna, buiten Van Langendonck.... misschien!
Een dubbel n[umme]r om te beginnen: allerbest. Ziehier den gedroomden inhoud:
  • "Vrije Kunst", openings–ghazel
  • (misschien:) "Genesis" (de geboorte van het tijdschrift, in epische ïamben) Kees Droes.
  • Verzen van Piet Van Assche (een cyklus, als 't kan zijn).
  • Van Gust: De Bekoring van Sint–Antonius[4] (in vrijen versvorm, gelijk de Nordsee van Heine) Drie fragmenten:
    • Avondschemering (misschien).
    • Slampampen.
    • Van de Levenslust.
    Motto: Niet voor gelubden zing ik, maar voor mannen....
    Ik roeme luid het heil der aerdsche lusten.[5] (Dat zal niet gereed zijn voor donderdag).
  • Van Em[manuel Karel] de Bom: Danse du Ventre[6] snijd er den staart van af, en geeft daaraan een turkschen titel: P[ol de Mont] zal u dat wel kunnen geven!)
  • Van C[yriel] Buysse: een prozastuk met klooten aan.
  • Van Bosiers: een kroniek (schrijft hij over letteren alleen, of ook over kunst (in den engen zin) en muziek? Dat mag niet vergeten worden in ons blad).
Zouden we daarbij nog "Kruimeltjes" voegen, waaraan iedereen zou meêwerken?
Wat denkt ge over dit alles?
Donderdag neem ik dan den trein om 8.15 en om 9.11 val ik in uwe armen. Hartroerend, hé? Ik hoop dat ge heel het eerbiedwaardige pompierenkorps van Antwerpen bijeengeroepen hebt, om mij triomfantelijk te ontvangen! Is reeds de burgemeester verwittigd, alsook de gemeente– en de provincieraad?
Zaterdag 's avonds zal ik wel moeten wegtrekken. Ik zal u uitleggen waarom. — Daarenboven, ik heb u al een reden gegeven: ik bezit nog 49 fr[ank]! Morgen zal ik nog misschien 40 fr[ank] hebben: daarmeê kan ik geen 5 dagen in Antwerpen blijven. (Mijn' moeder had me wel zaterdag, voor mijn examen, 50 fr[ank] gegeven. Maar op twee dagen (en één nacht!) heb ik er 40 opgedaan — met verstand.) Ik dacht u dit alles te vertellen, — ik had vier groote bl[ad]z[ijden] genomen , en die wilde ik volschrijven — maar daar valt me juist een type op den rug, en ik moet uitscheiden te babbelen.
"Ons Tooneel" vergeet ik niet, podorrie![7] Maar ik weet nog niet wat u te geven voor 't eerste nummer. Mijn Keukenboek zou in eens moeten verschijnen,[8] en dat is te lang.
Ik had u nog een hoop dingen te zeggen, maar de type laat me niet los, en zit rechtover mij te zeeveren. Niente da fare![*] Ik zal u zoo veel te meer in Antwerpen te vertellen hebben.
Druk u handen en voeten met innigheid en ongeduld
Uw Gust

Annotations

[1] Met het schrijven, beloofd in de briefkaart van 2 augustus 1890 (zie brief 63). Deze brief kan bijgevolg gedateerd worden op 3 augustus 1890.
[2] Het is niet helemaal duidelijk wie hiermee worden bedoeld. Mogelijk gaat het om Albert Verwey en Lodewijk van Deyssel. Zie het Maandblad van het Taalverbond, jrg I, nr. 5 (1 september 1890), p. 55 en het Verzameld Werk van Karel van de Woestijne (deel VI), p. 630.
[3] Rafaël Verhulst werkte bij Het Laatste Nieuws.
[5] Citaat uit Pol de Monts 'Dichters en philistijnen. Boutade in vier geharnaste rondeelkens', in: Jaarboek van het Taalverbond, jrg. II (Gent, J. Vuylsteke, 1890), p. 48-50. Zie ook het Verzameld Werk van August Vermeylen (deel I), p. 461.
[6] Nooit verschenen. Zie brief 29, noot 11.
[7] Naast Vrije Kunst, dat nooit opgericht werd, spreken Emmanuel de Bom en August Vermeylen nog geregeld over hun "tooneeltijdschrift". Het is in deze brief de eerste keer dat daarvoor de titel Ons Tooneel wordt gebruikt.
[8] Met "mijn keukenboek" wordt bedoeld: Vermeylen, Uit Brussel, in: Ons Tooneel, jrg. I, nr. 4 (5 oktober 1890). Dat artikel begint met de woorden: "Kent ge 't Echt dramatisch keukenboek?...", en steekt de draak met de "nationale drama's" door er parodiërende recepten voor te geven.
[*] 'Niente da fare' (It.): niets (aan) te doen.

Register

Naam - persoon

Adriaensen, Jan (° Brussel, 1847-10-20 - ✝ Schaarbeek, 1931-01-20)

Onderwijsbeambte en schrijver.

Studeerde aan de Rijksnormaalschool in Lier (diploma 1867). Was achtereenvolgens onderwijzer - aan de Gemeenteschool te Leuven (1867) en aan de Rijksmiddelbare School te Antwerpen (1869) -, ambtenaar bij de vertaaldienst van het parlement, en (van 1879 tot 1896) inspecteur lager onderwijs voor het kanton Lier. Hij was in Antwerpen lid van de Nederlandse afdeling van het Verbond van Kunsten en Letteren, vertoefde er in vooruitstrevende liberale kringen, en wordt in 1876 vernoemd als hoofdredacteur van De kleine gazet; hij was mogelijk ook lid van de vrijmetselaarsloge La Persévérance.

Schreef hoofdzakelijk didactisch gericht toneel, ook voor kinderen, maar verwierf vooral bekendheid (onder zijn ps. Jan Jans) met satirische stukjes in dag- en weekbladen. Heeft naast schoolboekjes voor rekenen ook een aantal vulgariserende werken over het leven en de betekenis van schilders als P.P. Rubens, J. Jordaens, A. van Dijck, D. Teniers en A. Wiertz op zijn naam.

Assche, Piet Van (° Burcht, 1867-12-16 - ✝ Antwerpen, 1950-02-05)

Schrijver en journalist.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bosiers, Horatius (° Antwerpen, 1868-04-05 - ✝ Antwerpen, 1953-03-09)

Advocaat.

Zoon van Pieter Jozef Bosiers. Werd in 1890 lid van het Taalverbond. Geen verdere informatie.

Buysse, Cyrillus Gustave Emile (° Nevele, 1859-09-20 - ✝ Afsnee, 1932-07-25)

Schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks.

Gehuwd met de Nederlandse Nelly Dyserinck op 01/10/1896.

Droogenbroeck, Jan Van (° Sint-Amands, 1835-01-18 - ✝ Brussel, 1902-05-27)

Onderwijzer, ambtenaar en schrijver.

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Langendonck, Prosper Antoine Joseph Van (° Brussel, 1862-03-15 - ✝ Brussel, 1920-11-07)

Schrijver en ambtenaar. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Op 23/12/1899 gehuwd met Adèle Wouters.

Mont, Maria Polydoor Karel De (gen. Pol) (° Wambeek, 1857-04-15 - ✝ Berlijn, 1931-06-29)

Schrijver, kunsthistoricus en journalist.

Styns, Reimond (° Mullem, 1850-05-10 - ✝ St.-Jans-Molenbeek, 1905-12-12)

Leraar en schrijver.

Swarth, (stéphanie) Hélène (° Amsterdam, 1359-10-25 - ✝ Velp, 1941-06-20)

Schrijfster.

Verhulst, Rafaël (° Wommelgem, 1866-02-07 - ✝ Aken, 1941-03-24)

Ambtenaar, schrijver, lector en journalist.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Jaarboek Van Het Taalverbond

Verscheen in 1889 en 1890 bij J.Vuylsteke en bevatte verordeningen en verslagen, alsmede een van een korte bibliografie voorziene naamlijst van de leden. Het grootste deel van de jaarboeken werd voorbehouden aan creatieve bijdragen van de leden. Vanaf 1890 (april) werd het Jaarboek vervangen door het Maandblad van het Taalverbond.

Jeune Belgique, La (° 1881 - ✝ 1897)

Literair tijdschrift.

Laatste Nieuws, Het (° 1888 - °)

Brussels liberaal dagblad.

Maandblad Van Het Taalverbond (° 1890 - ✝ 1895)

Op voorstel van H. Langerock (secretaris van de Brusselse groep) werd het Jaarboek van het Taalverbond vervangen door een maandelijks bulletin, waarin gedetailleerd verslag werd uitgebracht over de vergaderingen die in de diverse groepen werden belegd. De administratie berustte bij Fr. van Cuyck. In tegenstelling tot de Jaarboeken bevatten de Maandbladen geen literair gedeelte meer. In plaats daarvan gaf het Taalverbond jaarlijks minstens één werk van een van zijn leden in eigen beheer uit (b.v. Uit het leven door L. Smits en Volksgeneeskunde in Vlaanderen door A. de Cock).

Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)

Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.

Titel - artikel

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.