<Resultaat 70 van 1419

>

BRUXELLES 5 19 AOUT 1890 6–S
ANVERS 19 AOUT 1890 11–S
Den Heere Em[manuel Karel] de Bom
Olijftakstraat, 10
Antwerpen
 
Houwe trouwe kerel![1]
Ik hoor van u — en van "Vrije Kunst" — niet meer spreken.
? ? ?
Schrijf mij eens iets. Ziehier mijn adres:
Gust Vermeylen
chez Robert Legros[2]Barvaux.[3]
Morgen vroeg trek ik weg, en blijf in 't verwufte Zuiden... tot uitsterving van alle geldmiddelen.
Gust

Annotations

[1] We mogen veronderstellen dat Vermeylen zijn aanspreking ontleende aan Albrecht Rodenbach, Gudrun (Gent, Ad. Hoste, 1882), p. 44 en 263.
[2] Vermeylen verbleef bij Robert Legros, een vriend die hij reeds had leren kennen aan het Brusselse Atheneum. Vanaf de vierde Latijnse tot en met de retorica studeerde Vermeylen samen met Legros. Die schreef in de Almanach de l'Université Libre de Bruxelles van 1891 'Vers pour une maîtresse' (p. 117). In de archieven van de VUB werd evenwel geen inschrijving op naam van Robert Legros teruggevonden.
[3] Barvaux–lez–Durbuy.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Legros, René Robert (° Barvaux, 1872-11-05 - ✝ Barvaux, 1933-07-29)

Geneesheer.

Liep school op het Athénée Royal van Luik en, van de vierde Latijnse tot de retorica, op het Brusselse Atheneum, waar hij bevriend raakte met o.m. A.Vermeylen, J.Dwelshauvers en L.de Raet. Studeerde nadien geneeskunde aan de UEL (1890-1897). Publiceerde verzen in de Almanach des étudiants. Almanach de l'Université libre de Bruxelles (1891).

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Almanach Des Etudiants. Almanach De L'universite Libre De Bruxelles 1891

In Brussel uitgegeven door de Bureaux de la Revue belge illustrée. Geeft een overzicht van de in 1891 aan de ULB bestaande studentenkringen en hun leiders. Bevat naast een tweetal essayistische bijdragen (waaronder het aan A. Vermeylen toegeschreven verslag over het conflict aan de universiteit n.a.v. het door de studenten geeiste ontslag van rector M. Philippson) voornamelijk belletristisch proza en poëzie. Medewerkers waren o.a. J. en G. Dwelshauvers, G. le Roy, F. Severin, G. Garnir en (onder pseudoniem Fritz Darène en Karl-Christian-Friedrich Krause) ook A. Vermeylen. De strekking van deze almanak (waarschijnlijk alleen in 1891 verschenen) was progressief-liberaal.

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.