<Resultaat 72 van 1419

>

Ik schrijf u op een "smerelapperig" papier, o Mane, maar ik bezit geen ander. Capitale rede!
Oplossing der schoenenzaak: zend die trap–, trip–, stap– en looptuigen naar Brussel met heel den boel, wanneer ge wilt. Ik dacht ze mêe te nemen naar deze verre streken, maar nu is 't te laat. Laat ze maar niet beschimmelen, dat 's alles wat ik vraag.
Welk verke heeft dien smerigen stront langs de kolommen van 't Rechtneêrgelegd? Arnauts?[1]
Warendorf zullen we platstampen, potverblomme![2]
Ik zal hier eens een artikel schrijven voor Ons Tooneel. Titel: Mijnheer het Publiek! Eene aframmeling der ploerten in 't algemeen en der schouwburgphilisters in 't bezonder. Goed?[3]
Heb niets ontvangen van Blockhuys papa.
Alida is met mij niet. Spreek van haar niet meer op uw' kaarten.
Hoe gaat uw' lever??
Ik steek hier in een eenzaam dorpje, een waren drekput. We schrijven gedrieën[4] op een lavabo (?), onder het geflikker van een' kaarsvlam. Een der vrienden moet zitten op de nachttafel. We rooken fel, en de pispot dient als aschbakje. Die groep is waarlik schilderachtig.
Prins von Habernix von Sigmaringen–Gombernach.[5]
Hebt ge mij iets te schrijven, zend dan den brief naar Herbeumont, hôtel Vasseur. Ik zal er blijven tot dinsdag 's morg[ens].
Zal u over mijne reis binnen éen of twee dagen schrijven. Heb u lief.

Annotations

[1] 'Verke' varken. Deze passage verwijst naar de aanval van Eduard Poffé in Het Recht van 17 augustus 1890 tegen De Boms fragment uit de Roman van den Does. De Bom werd in deze zaak voorzichtig verdedigd in De Vrije Vlucht, jrg. I, nr. 3 (september 1890). Dat tijdschrift, hoewel orgaan der jongeren, beschouwde het fragment niettemin toch ook als "té gezocht naturalistisch".
[2] Wat er precies is voorgevallen tussen Simon Warendorf en het duo De BomVermeylen is niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een 'centenkwestie' omtrent Vrije Kunst (zie brief 71).
[3] Zie brief 49, noot 2 en brief 75. Het artikel verscheen uiteindelijk in Ons Tooneel, nr. 3 (28 september 1890) onder de titel Entr'acte ritornellen.
[4] Wie de twee gezellen van Vermeylen waren, valt niet met zekerheid uit te maken. Waarschijnlijk was René Robert Legros wel een van hen.
[5] Sigmaringen in Baden–Württenberg aan de Donau was tot 1850 de residentie van de vorsten van Hohenzollern. Zie Georg Westermann, Lexicon der Geographie, Band S–Z (Braunschweig, Westermann Verlag, 1970), p. 249.
Gomberbach bestaat echter niet, Gomaringen wel. Het is eveneens gelegen in Baden–Württenberg. Zie Fr. Müllers grosses deutsches Ortsbuch (Wuppertal, Post– und Ortsbuchverlag Friedrich Müller, 1956), p. 300.

Register

Naam - persoon

Arnauts, ? (°)

Journalist.

Niets over teruggevonden.

Een Norbert Arnauts, over wie verder geen informatie kon gevonden worden, was medewerker aan Het katholiek onderwijs (1879 - 1914) van 1896 tot 1898 en aan Ons woord (1894 - 1961) in 1902.

Blockhuys, Jozef (° Vorselaar, 1825-05-03 - ✝ Antwerpen, 1907-01-25)

Onderwijzer, journalist, bibliothecaris en schrijver. Werd in de wandeling "vader Blockhuys" genoemd. Genoot zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool te Lier. Was eerst hoofdonderwijzer te Schaarbeek, waar hij zich inzette voor de inrichting van het beroepsonderwijs, daarna (1863 - 1865) hoofdredacteur van het pas opgerichte Antwerpse liberale dagblad De Koophandel van Antwerpen en van 1877 af beambte aan de Antwerpse Stadsbibliotheek, waar hij het tot onderbibliothecaris bracht. Stichtte in 1857 met H.Bauduin, J.Dautzenberg, Pr.van Duysse, J.F.J.Heremans, B.Rigaux en J.F.Jacobs het tijdschrift voor onderwijzers De toekomst. Schreef liederen en gedichten met moraliserende inslag, kindertoneel, schoolboeken (o.m. met Karel Weyler) en een bekroond werk over kunstnijverheid. Behoorde tot de pioniers van het Taalverbond, waarvan hij tijdens het eerste bestaansjaar penningmeester was. Was ook een der stichters van de Algemeene Belgische Onderwijzersbond (1857), in het kader waarvan hij zich een vinnig voorvechter toonde van het officieel onderwijs.

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Legros, René Robert (° Barvaux, 1872-11-05 - ✝ Barvaux, 1933-07-29)

Geneesheer.

Liep school op het Athénée Royal van Luik en, van de vierde Latijnse tot de retorica, op het Brusselse Atheneum, waar hij bevriend raakte met o.m. A.Vermeylen, J.Dwelshauvers en L.de Raet. Studeerde nadien geneeskunde aan de UEL (1890-1897). Publiceerde verzen in de Almanach des étudiants. Almanach de l'Université libre de Bruxelles (1891).

Poffe, Eduard (° Tienen, 1862-10-11 - ✝ Antwerpen, 1920-12-26)

Historicus, folklorist en schrijver.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Warendorf, Simon (° Amsterdam, 1861-01-09 - ✝ Amsterdam, 1918-07-24)

Uitgever.

Trad vanaf 1887, na de dood van Tj.van Holkema, op als procuratiehouder van diens weduwe. Sinds 1891 heette de firma Van Holkema en Warendorf.

Titel - krant/tijdschrift

Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)

Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.

Recht, Het. Weekblad Voor Vlaamsche Belangen (° 1874 - ✝ –, 1893)

Antwerps blad.

Vrije Kunst

Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.

Vrije Vlucht, De

1890

Orgaan der jongeren met als motto "Jonc ende stout". Het eerste nummer zou volgens een potloodaantekening op de kaft ervan (bezit SBA) van 10 juli 1890 zijn; het prospectus verscheen in juni 1890. Het tijdschrift kende slechts drie nummers waarvan het laatste nà Boekwezendag (augustus 1890) verscheen. Als redactie wordt vernoemd: P.van Assche en een aantal pseudoniemen als C.Erberus, Djef Haks, Max van Saksen, Siebel (zie ook de medewerkers aan Onze kunst). Werkten verder nog mee: L.Scharpé, B.van Burght, C.Vermeiren, J.M.Verachtert, M.Sabbe en E.Schiltz. Worden nog vernoemd de pseudoniemen Joris, Bacchus en E.Rosa.