Register
Naam - persoon
Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)
Kunsthistoricus en militant anarchist.
Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.
In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.
In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.
Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.
Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)
Cafézangeres.
Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.
Garnir, Georges Léopold Emile Joseph (° Mons, 1868-04-12 - ✝ Brussel, 1939-12-25)
Schrijver en journalist.
Promoveerde in de rechten aan de Brusselse universiteit. Was medewerker aan L'indépendance belge, Le petit bleu, L'étoile belge en La chronique. Stichtte in 1910 met L.Souguenet en L.Dumont-Wilden het weekblad Pourquoi Pas?. Schreef regionalistische romans (o.m. Les Charneux, 1891) die zich voornamelijk afspelen in de Condroz. Was ook een pittig uitbeelder van het Brusselse volksleven in de trant van L.Courouble. Schreef verder nog toneelstukken en, in samenwerking met L.Malpertuis, succesrijke revues, vol satire op de toenmalige actualiteiten.
Titel - krant/tijdschrift
Etoile Belge, L' 1850 - 1935
Brussels liberaal dagblad.
Werd in 1850 gesticht door een overigens onbekend journalist Faure, die zijn blad ver onder de gewone abonnementsprijs lanceerde, zodat het lange tijd smalend "le journal des concierges" genoemd werd. De krant kreeg haar allure onder het hoofdredacteurschap van G. Lemaire, die door zijn vele connecties elk Brussels nieuwtje wist op te sporen en door het toenemend succes van de krant degelijke medewerkers als Max en Maurice Sulzberger, Alb.Giraud, G.Eekhoud, Th.Hannon, V.Lagye, L.Solvay, Am.Lynen en G.Garnir rond zich wist te scharen. Tijdens WO I hield de krant op te verschijnen. Nadien slaagde ze er niet in haar vroeger élan te herwinnen. In 1935 versmolt ze met L'indépendance belge.
Societe Nouvelle, La (° 1884 - ✝ 1897 - ✝ ;, 1907 - ✝ 1915)
Internationaal tijdschrift voor sociologie, kunsten, wetenschappen en letteren dat te Brussel en Parijs verscheen.
Van 1897 tot 1907 verscheen het onder de titel l'Humanité nouvelle. Dit progressief tijdschrift dat gesticht en geleid werd door F.Brouez, fungeerde als gangmaker voor de opkomende sociologie in België en besteedde heel wat aandacht aan binnen- en buitenlandse anarchistische en socialistische stromingen. Had vele correspondenten. Voor België werkten o.a. mee G. en J.Dwelshauvers, G.Eekhoud en E.Picard.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Francesco CirioLeger des Heils
Muntschouwburg
Wereldbibliotheek (Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur)
XX, Les
Naam - persoon
Bom, Emmanuel deBooth, Miss
Booth, William
Clibborn, Majoor
Domela Nieuwenhuis, Ferdinand
Dwelshauvers, Jacques
Flaubert, Gustave
Gaesch, Clara
Garnir, George
Gounod, Charles
Herbo, Léon
Maus, Octave
Mistral, Frédéric
Mousseline, Miss
Ouderaa, Pieter Jan van der
Seurat, Georges
Sulzberger, Maurice
Sulzberger, Max
Vermeylen, August
Vriendt, Juliaan de
Wauters, Emile
Wibaut, W.F.
Naam - plaats
AntwerpenBagnères-de-Bigorre
Brussel
Parijs
Naam - uitgever
Oiseau Bleu, L'Presses de l'Expansion Belge
Titel - artikel
BoekbeoordeelingenGeneraal Booth van het heilsleger en zijn plan
XX te Brussel, De
Titel - boek
MirèioSalammbô
Souvenirs d'un revuiste
Trente années de lutte pour l'art 1884-1914
Titel - evenement
Achtste jaarlijkse salon Les XX Brussel 1891Driejaarlijkse Tentoonstelling van Beeldende Kunsten Brussel 1891
Titel - krant/tijdschrift
Etoile belge, L'Nieuwe Gids, De
Société Nouvelle, La
Vlaamsche School, De