<Resultaat 166 van 1419

>

Houwe!
Gered, gered! Ik zong' u 't lied op honderd tonen! had ik stem! Paul Buschmann — de eeuwigheden herhalen met dankbaarheid zijn naam — heeft me 75 fr. geleend — (niet zonder preek), maar 'k hèb ze, en da's 't bijzonderste.
Dank, Gust, voor wat gij deedt en poogdet: 'k vergeet het nooit.
't Is mij heden op alle mogelijke wijzen meêgevallen: we hebben pré getrokken[*] op 't stadhuis + een supplement voor bijzonder werk (gedeeltelijk slechts).
Dezen namiddag was ik bevracht en beladen als een muilezel. En in alle zakken goud, zilver, papier...
'k Heb aan Zors reeds zijn 5 fr. gegeven. Met hem is mijn geschiedenis thans tot "Einde" [1] geraakt.
Wat ga ik nu doen? Mijn hoofd draait. Zooveel chance is te veel! En toch ga ik deugdzaam, raisonnabel, wilt ge: philister worden.
Ik heb Haar reeds 75 fr. gegeven: ge kunt u niet verbeelden wat last dat geleden heeft: ze weende bijna, ze was woedend, ze wilde 't wegwerpen, ze zei: ["]ik gebruik het niet en ge kunt, als ge 't noodig hebt, het altijd terugbekomen". Ik heb haar dat toch uit 't hoofd gepraat met te zeggen dat ik niet voor een der "eigennützigen Flamländer" wilde doorgaan waarvan ze gedurig spreekt. "Dann bist du ein Engländer, na!" heeft ze gezegd. Je kunt dat alles sceptiek opnemen, indien je wilt, maar zij is een engel!
[2]
Vrijdag ben ik vrij.
Eer niet. — Schrijf me. Versta je dat?
Uw Mane
Hand voor Dwels[hauvers]
Mooie brief van Franck gehad.[2]

Annotations

[*] 'Pree trekken': werkloon ontvangen.
[1] Waarschijnlijk een allusie op het prozastuk Een einde, waarvan in het AMVC een handschrift bewaard bleef. Een publicatie ervan werd niet teruggevonden. De Bom zelf had op de kaft van het handschrift met inkt de titel 'een einde' en daaronder het woord 'plan' geschreven, maar boven dit alles stond eveneens in De Boms handschrift met potlood "De laatste — (van zijn geslacht)". Van blz. 1 tot en met blz. 5 volgen verder aanduidingen voor de vijf delen die de inhoud van het stuk zouden uitmaken. Alleen het vierde deel werd uitgewerkt. Die aantekeningen staan onder de titel 'nota's voor IV' op blz. 7 tot en met blz. 12. Daarna volgen notities i.v.m. de uitwerking van de andere delen, deels in inkt, deels in potlood. Deel IV werd gepubliceerd onder de titel 'De laatste' in: Zingende Vogels, II, 2de stuk (1891), p. 102-105. Voor het handschrift, zie De Bom, AMVC/B, 708/H.
[2] Niet teruggevonden.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Bom, Georgius Franciscus De (gen. Joris) (° Antwerpen, 1866-06-03 - ✝ Antwerpen, 1926-11-10)

Broer van Emmanuel. Onderwijzer, componist en dirigent.

Gehuwd met Louisa Theresia Joris op 11/08/1892.

Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)

Kunsthistoricus en militant anarchist.

Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.

In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.

In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.

Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.

Franck, Louis (° Antwerpen, 1868-11-28 - ✝ Wijnegem, 1937-12-31)

Advocaat en politicus.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Tijdschrift dat bestond uit "oorspronkelijke bijdragen van hedendaagsche dichters, verzameld door Pol de Mont" en dat verscheen in 1891 - 1892 (4 nummers) en 1895 - 1896 (eveneens 4 nummers). Het tijdschrift waarin o.a. bijdragen van A. Peaux, J. Winkler Prins, J. Adriaensen, P. Anri, J. de Geyter, H. Swarth, P. van Langendonck, A. Vermeylen, L. Buyst, C. Buysse, E. de Bom, L. Opdebeek verschenen, werd gedrukt te Hasselt bij drukkerij Winand Klock.