<Resultaat 208 van 1419

>

BRUXELLES 5 2 JUIN 1891 12-M
ANVERS 2 JUIN 1891 4-S
Den heere Mane de Bom
Olijftakstraat, 10
Antwerpen
 
Beste!
Het is al zeer lang dat ge me niet meer geschreven hebt da dù unbedingt...... enz. 'k Verwacht een brief voor morgen of overmorgen.
Ik kan u niet veel vertellen, want, ge weet het, ik moet binnen éen maand (!) twee examina afleggen. Dus! ...
De "canalisatie" laat overigens niets te wenschen.
Zend eens aan Edw. Coremans, 80, Clovislaan, St Joost-ten-Noode, de drie of vier laatste nrs van het Maandblad Taalverbond. Niet vergeten, hein?[1]
[[In plaats van een handtekening staat er een varkenssnuit getekend, met daarbij de woorden "Ik ben Gust!", en een varkensstaartje.]]
Ik zal u schrijven over Strindberg, en onze Tooneel-zaak.[2]

Annotations

[1] Edward Coremans was lid van de Brusselse tak van het Taalverbond.
[2] Zie brief 50 en brief 52. Voor de bekendheid die Strindberg in 1891 in onze gewesten genoot, zie het referaat van V. Claes, Die Strindberg-Rezeption im nederländischen Sprachraum 'Tübingen, 28 oktober 1977. Uit haar onderzoek blijkt dat Ons tooneel (onder redactie van Lodewijk Krinkels, Emmanuel de Bom en August Vermeylen) als eerste in Vlaanderen aan het werk van Strindberg aandacht schonk.

Register

Naam - persoon

Bom, Emmanuel Karel De (° Antwerpen, 1868-11-09 - ✝ Kalmthout, 1953-04-14)

Bibliothecaris, journalist en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Nora Aulit op 24/08/1901 in Antwerpen.

Coremans, Edouard Charles François Marie (° Elsene, 1863-10-21 - ✝ Etterbeek, 1926-07-24)

Toneelcriticus en bediende bij het Ministerie.

Neef van de gelijknamige Antwerpse meetingist. Fijnzinnige, aristocratische figuur, die o.m. actief was in het Brusselse kunstgenootschap De Distel. Bewonderaar van E.A.Poe. Maakte jammer genoeg niet gepubliceerde vertalingen van Ibsens toneelstukken. Schreef op last van de Belgische regering een overzicht van de Vlaamse letterkunde bestemd voor de Engelstalige bezoekers van de Wereldtentoonstelling te Saint Louis (1904). Was in 1910 secretaris van de afdeling letterkunde van de Wereldtentoonstelling te Brussel. Tijdens WO I werd hij opgenomen in het departement Kunsten en Wetenschappen van het door toedoen van de bezetters gesplitste ministerie, wat hem een veroordeling wegens activisme kostte. Stierf in armoede ondanks de door E.Picard opgezette campagne om hem geldelijk bij te staan.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Titel - krant/tijdschrift

Maandblad Van Het Taalverbond (° 1890 - ✝ 1895)

Op voorstel van H. Langerock (secretaris van de Brusselse groep) werd het Jaarboek van het Taalverbond vervangen door een maandelijks bulletin, waarin gedetailleerd verslag werd uitgebracht over de vergaderingen die in de diverse groepen werden belegd. De administratie berustte bij Fr. van Cuyck. In tegenstelling tot de Jaarboeken bevatten de Maandbladen geen literair gedeelte meer. In plaats daarvan gaf het Taalverbond jaarlijks minstens één werk van een van zijn leden in eigen beheer uit (b.v. Uit het leven door L. Smits en Volksgeneeskunde in Vlaanderen door A. de Cock).

Ons Tooneel (° 1890 - ✝ 1891)

Antwerps weekblad onder redactie van L. Krinkels (hoofdopsteller), E. de Bom en A. Vermeylen. Bracht informatie over de toestand van het toneel in binnen- en buitenland. Naast de drie redacteurs leverden verder nog bijdragen: J. de Bom (onder pseudoniem Zors), J.T. Grein, Panurge (pseudoniem van A. Vermeylen?) en enkele onbekenden (misschien, de redacteurs zelf) die schreven onder de pseudoniemen Ariestark, R. Cavalier, Diecsar Sandor. Van het tijdschrift verschenen zeventien nummers.

Naam - instituut/vereniging

Taalverbond, Het (° 1887 - ✝ –, 1900)

Liberale vereniging.