Facsimile's
Register
Naam - persoon
Aken, Leo Van (° Antwerpen, 1857-11-30 - ✝ Antwerpen, 1904-01-11)
Schilder.
Portretten en volkstaferelen in naturalistische trant. Ook binnenhuistaferelen met een duidelijke invloed van A. Struys. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, bij P. Beaufaux. Een der medeoprichters van De Dertien (Antwerpen 1891). In 1891 ook lid van Arte et Labore. Wilde met zijn kunst een sociale boodschap overbrengen. Goede vriend van E. de Bom. Zie ook Th.-B. en Bénézit.
Fauconnier, Marguerite (° Gent, 1866-07-20 - ✝ Gent, 1934-09-26)
Actrice.
Dochter van de Gentse acteur en medegrondlegger van het nationaal toneel in Vlaanderen, Pieter J. Fauconnier. Was zeer populair. Als soubrette zong ze o.a. in stukken van H. van Peene en K. Miry. Ze speelde ook in heel wat kluchten en parodieën.
Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)
Cafézangeres.
Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.
Ruysbroeck, Bernard (° Rotterdam, 1855-08-21 - ✝ Borgerhout, 1933-05-17)
Acteur.
Speelde te Rotterdam, Gent en Antwerpen. Had een voorliefde voor de stukken van H.Heyermans. Was ook een begaafd tekenaar en schilder van genrestukken en portretten. Leerling van E.Pieters. Het AMVC bezit een portret van zijn vrouw, de actrice Maria Ruysbroeck-Tenvoorden.
Titel - krant/tijdschrift
Nederlandsch Tooneel, Het. Weekblad Voor Tooneelbelangen
Informatief weekblad dat los van elke politieke strekking theaterinformatie bracht, en te Antwerpen verscheen in de jaren 1888-1889 en 1891-1892.
De redactie berustte bij L. Krinkels die er o.m. zijn Brieven van Ad. Totter in publiceerde. De publikatie werd een jaar onderbroken, tijdens hetwelk L. Krinkels (hoofdredacteur) en E. de Bom en A. Vermeylen (redacteurs) Ons tooneel uitgaven. Het jaar daarop verscheen opnieuw een Het Nederlandsch tooneel (ditmaal Orgaan voor tooneelbelangen), waarvan de redactie niet bekend is maar dat qua inhoud en presentatie sterk bij de vorige toneelbladen aanleunt (1891-1892).
Vrije Kunst
Tijdschrift dat in 1890 werd gepland doch nooit werd uitgegeven. Initiatiefnemer daartoe was P.van Assche. De redactie zou bestaan uit P.van Assche, E.de Bom en A.Vermeylen. De opname van P.de Mont werd in beraad gehouden. Ook C.Buysse en H.Langerock werden uitgenodigd om aan de redactie deel te nemen. Buysse aanvaardde en Langerock weigerde. Als leuzen werden voorgesteld: "Hoogmoedighlic!" en "Volg de vrije bane waarop de vrije geest U leidt!" (Poesjkin). Voor het drukken en uitgeven werd aan X.Havermans (later uitgever van Van Nu en Straks, 1ste reeks), A.Hoste en S.Warendorf (Ned.) gedacht. Het eerste nummer was gepland als dubbelnummer waarin bijdragen zouden voorkomen van A.Vermeylen, P.van Assche, E.de Bom, C.Buysse en H.Bossiers die eveneens deel zou uitmaken van de redactie. Het plan in bovenstaande vorm viel definitief in duigen, toen bleek dat P.van Assche tijdens de onderhandelingen i.v.m. Vrije kunst, zonder de medewerkers hierin te kennen, De vrije vlucht op touw had gezet. A.Vermeylen en E.de Bom werkten nochtans in stilte verder aan Vrije-kunst-plannen: einde 1890 stelden Vermeylen en De Bom een nieuw project op voor de wedergeboorte van Vrije kunst. Hieruit bleek hoe het geplande tijdschrift, hoewel grootser en ruimer opgevat, in het verlengde zou liggen van Jong Vlaanderen en reeds anticipeerde op het latere Van Nu en Straks.
Naam - instituut/vereniging
Cirkschouwburg 1891 - 1900 (° Antwerpse toneel- en feestzaal, gevestigd aan de Jezusstraat, die verhuurd werd voor dansavonden, circusvoorstellingen of toneel. Verscheidene malen werd te Antwerpen gepoogd naast de officiële Nederlandsche Schouwburg een tweede Schouwburg met een eigen groep op te richten. De eerste poging dateert van, - ✝ ', 0084 - ✝ , toen W. Lemmens in het Théâtre des Variétés erin slaagde, ondanks het uitblijven van geldelijke steun, een jaar lang een tweede Nederlandstalig gezelschap beroepsacteurs op de planken te houden. De volgende pogingen gingen door in de Cirkschouwburg, en wel in, 1886 - ✝ ', 0087 - ✝ o.l.v. Fr.Bouwmeester, die van de Cirk een familieschouwburg wilde maken, en in, 1888 - ✝ ', 0089 - ✝ o.l.v. H.van Kuyk. Beide pogingen mislukten door het gebrek aan comfort in de zaal, In, 1891 - ✝ werd de Cirkschouwburg herbouwd, nadat drie spelers van de Nederlandsche Schouwburg (nl. H.Laroche, Fr.Bouwmeester en B.Ruysbroeck) zich uit ongenoegen met de nieuwe directie uit dit gezelschap hadden teruggetrokken en een eigen privé-onderneming op het getouw wilden zetten. De nieuwe Cirkschouwburg, die opgesmukt werd door een aantal jonge Antwerpse schilders en beeldhouwers en het nieuwe gezelschap, waartoe behalve Ruysbroeck en Laroche (Fr.Bouwmeester had zich niet aan de plannen gehouden en zich in Nederland laten engageren) nog H.van Kuyk, Pr. de Wit en Julie Cuypers behoorden, wekten het enthoesiasme op van E.de Bom, die goed bevriend was met Laroche en die met A.Vermeylen, J.Mesnil en E.Coremans de initiatiefnemers wilden bewerken om van de Cirk een avant-garde-schouwburg te maken waar Ibsen, Maeterlinck, Sudermann, Tolstoj en Strindberg zouden gespeeld worden. Uiteindelijk werd alleen Ibsens Volksvijand (in de vertaling van E.de Bom) weerhouden, maar ook deze opvoering strandde jammerlijk omdat de acteurs na enkele repitities het stuk niet verder aandurfden. De Cirkschouwburg, o.l.v. H.Verstraeten, werd dus weer een gewone familieschouwburg waar naast "betere" stukken zoals Gringoire van Th.de Banville. en De maire van Antwerpen van Fr.Gittens meestal spektakelstukken en melodrama's gebracht werden, en eenmaal, in het voorjaar van, - ✝ , bij wijze van uitschieter, het gezelschap Junkermann te gast was, dat Hoog- en Nederduitse stukken opvoerde, o.m. van Frits Reuter. De ploeg van H.Verstraeten speelde maar één enkel toneelseizoen: einde, 1892 - ✝ keerden de meeste acteurs naar de voorheen zo versmade Nederlandsche Schouwburg terug. De Cirkschouwburg werd opnieuw voor de meest uiteenlopende activiteiten opengesteld: bals, goochelavonden, circusvoorstellingen en, in, - ✝ althans, voor opvoeringen van franstalige operetten. Het gebouw brandde af in,)
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
AMVC LetterenhuisCirkschouwburg
Naam - persoon
Aken, Leo vanBanville, Théodore de
Bom, Emmanuel de
Bom, Georgius Franciscus (Joris) de
Borch, M. von
Bouwmeester, Frits
Brink, Jan ten
Broeckx, Jan L.
Coppée, François
Dirks, Mej.
Fauconnier, Marguerite
Gaesch, Clara
Geest, A. de
Gilliams, Maurice
Hall, Jacob Nicolaas van
Hildebrand
Ibsen, Henrik
Laroche, Hubert
Luyten, Henry
Mertens, Charles
Mortelmans, Lodewijk
Netscher, Frans
Ruysbroeck, Bernard
Vermeylen, August
Verstraete, Henry
Wertheim, J.L.
Wit, Prosper de
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Brussel
Gent
Leipzig
Leuven
Parijs
Rome
Utrecht
Naam - uitgever
Beijers, J.L.Calmann-Lévy
Lemerre, Alphonse
Manteau
Reclams Universal-bibliothek
Standaard
Titel - artikel
Lodewijk MortelmansOns muzikaal leven
Titel - boek
Lodewijk Mortelmans. Een Van-Nu-en-Strakser der muziekWrakken
Titel - krant/tijdschrift
Jeune Belgique, LaKoophandel van Antwerpen, De
Nederlandsch Tooneel
Nederlandsche Spectator, De
Nieuwe Gids, De
Tooneel, Het
Tybaert de Kater
Van Nu en Straks
Vlaamsche School, De
Volksbelang, Het
Vrije Kunst
Titel - muziek
Salve ReginaTitel - plastisch werk
Mannen van Als Ik Kan, DeTitel - toneelstuk
GengangereGringoire
Hedda Gabler
Luthier de Crémone, Le
Viool van Cremona, De
Wilde eend, De