<Resultaat 244 van 1419

>

Houwe,
Ik zal met G[eorges Dwelshauvers] spreken voor de voordrachten en ik geloof wel dat hij zal aannemen.[1] Een vraag: wordt zijn reis betaald (in tweede klas)? Antwoord zoo spoedig mogelijk.
Ik ga nu Coremans opzoeken,[2] en zal hem voorstellen met den Volksvijand te beginnen (Ik geloof zelf dat hij dat de eerste voorstelde). Ik geloof dat die keus goed is, want de kleingeestige politiekerij is ook hier te lande een "Lokalverhältniß".
Ge hebt me niet geantwoord over de reis naar Gent, correspondentie, enz. enz.
Nu van ons groote reis gesproken: Indien ik mijn salons van de Crespelstraat kan opplakken aan een makker vertrekken we in het begin van Aug[ustus] Anders maar op 't einde der maand.
Ik dacht ook naar den Rijn te vliegen in de plaats van literatuurmannekens te gaan bezoeken in 't mistige Noorden, en ik ging u daarover schrijven als ik uw kaart ontving. Het leven kost te duur in Holland. Het is onmogelijk daar op éen dag minder uit te geven dan 4 guldentjes!!
Sedert gisteren lig ik dus met den neus in een Bädeker, in de linker den officieelen reisgids houdend, en in de rechter een passer waarmêe ik een breede landkaart afmeet. En ik combineer, ik combineer! ... Eén enkel hinderpaal: die 80 fr. waarvan ge spreekt. Kunt ge verdoemd geen beestigen en zeer rijken Engelschman of Jood "wammen", om wat meer te bezitten, 100 of 120 fr. b.v. Antwoord spoedig. Ge moogt honger [2] lijden het heel jaar door, maar voor Aug[ustus] moét ge 120 fr. hebben.
Ziehier drie voorstellen. Ik reken eten, drinken, slapen, enz. enz. op 5 M[arken] per dag. Dat is zeer weinig. Ik geloof dat we veel spekslagerij zullen mogen eten, en maar éens per dag in een Restaùration binnentreden.
  • I — Reis van 120 fr. — 15 dagen: we nemen den trein (langs Luik) tot Gouvy of Trois-Vierges. We bezoeken te voet, natuurl[ijk] het Oosten van Holl[andsch Luxemburg][3] (zeer schoon), en komen (langs Diekirch en Vianden) te Trier. Dan volgen we heel de Moezel (Brauneberger, Trarbach, Pisporter, Zeltinger-Schlossberg, Grünhäùser, hoe evocatief! En óf we zullen dorst hebben!!), bezoeken Koblenz, volgen den Rijn langs St Goar, Assmanshausen, Bingen, Rüdesheim (Niederwald), Johannisberg, tot Mainz en Wiesbaden (indien we tijd hebben, tot Frankfùrt). We komen weêr per trein van Mainz tot Bingen (éen uur), we snijden den Hunsrück door tot Alf (op de Moezel), en door den Eifel en den Schneifel (Daun, Gerolstein, Prüm) trekken we terug naar Gouvy.
  • II. Reis van 10 dagen, naar den Schwarzwald: 100 fr.
    We nemen den trein tot Straatsburg, en loopen heel den Schw[arzwald] door. Dat 's maar een plan. Ik heb het niet grondig onderzocht.
  • III. Reis van 100 fr. 12 dagen. Trein tot Trier. Reis nr I, maar zonder Lux[emburg] en Eifel, en eenige andere kleine veranderingen.
  • IV. Reis van 8 dagen, 80 fr. Trein tot Bingerbruck, den 15 Augustus. Gaan tot Mentz, en komen weer langs Koblenz, Rolandseck, Bonn, Keulen, Aken. De kaarten zijn maar geldig voor 8 dagen. Dan zien we niets van de Moezel, en liggen een heelen dag in een pleizier(?)trein.
Schrijf me spoedig, veel, en goed, en vertel me "die neùe Geschichte mit Cl[ara]"
Ik heb een kolossaale lust om uwen smoel wêer te zien.
[[In plaats van een handtekening van Vermeylen staat er een varkentje getekend.]]

Annotations

[1] In de Association pour l'Art. Zie brief 125, noot 9.
[2] Edouard Coremans was betrokken bij de plannen om te Antwerpen het Nederlandstalige toneel nieuw bloed in te pompen. Zie ook brief 50.
[3] Het gedeelte van Luxemburg dat na de Belgische omwenteling niet aan België werd toegewezen (1899), was tot 1890 in persoonlijke unie verenigd met Nederland. Toen na het overlijden van Willem III in 1890, het huis van Oranje-Nassau in mannelijke lijn uitstierf, werd Adolf van Nassau de eerste groothertog. Zie 'Luxemburg', Encyclopaedia Britannica, dl. XIV (1970).

Register

Naam - persoon

Coremans, Edouard Charles François Marie (° Elsene, 1863-10-21 - ✝ Etterbeek, 1926-07-24)

Toneelcriticus en bediende bij het Ministerie.

Neef van de gelijknamige Antwerpse meetingist. Fijnzinnige, aristocratische figuur, die o.m. actief was in het Brusselse kunstgenootschap De Distel. Bewonderaar van E.A.Poe. Maakte jammer genoeg niet gepubliceerde vertalingen van Ibsens toneelstukken. Schreef op last van de Belgische regering een overzicht van de Vlaamse letterkunde bestemd voor de Engelstalige bezoekers van de Wereldtentoonstelling te Saint Louis (1904). Was in 1910 secretaris van de afdeling letterkunde van de Wereldtentoonstelling te Brussel. Tijdens WO I werd hij opgenomen in het departement Kunsten en Wetenschappen van het door toedoen van de bezetters gesplitste ministerie, wat hem een veroordeling wegens activisme kostte. Stierf in armoede ondanks de door E.Picard opgezette campagne om hem geldelijk bij te staan.

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Gaesch, Clara Joanna Maria (° Königsberg (Pruisen; thans Kalingrad, USSR), 1866-02-23 - ✝ – Antwerpen, 1895-03-14)

Cafézangeres.

Was ongehuwd en werkte tot 1891 in The Music Hall aan het Falconplein. Op het ogenblik dat ze een relatie had met Emmanuel de Bom, verwachtteze een kind, dat in 1895 een tijdlang bij De Boms zuster Jeanne werd opgenomen. Een zuster van Clara, Augusta, werkte ook als zangeres in de Statiestraat en zou in 1895 in Kopenhagen hebben verbleven. Clara's laatste adres was Dambruggestraat 85, Antwerpen.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.

Naam - instituut/vereniging

Association Pour L'art, L' (° 1892 - ✝ 1893)

Antwerpse artistieke vereniging.

Trachtte in opvolging van L'Art Indépendant het streven van de Brusselse groep Les XX om de contemporaine kunstuitingen ingang te doen vinden, buiten de hoofdstad verder te zetten. Het inrichtend comité bestond uit Ch. Dumercy, M. Elskamp, G.Morren, G. Serigiers, H. van de Velde en, gedurende enkele maanden slechts, V. Compijn.

Er werden twee tentoonstellingen georganiseerd (één in 1892 en één in 1893), waar geheel in de geest van Les XX zowel kunst als kunstnijverheid (gleizen potten, tapijtontwerpen, plakkaten enz.) werd getoond. Tot de deelnemers aan de tentoonstellingen behoorden o.m. Th.van Rysselberghe, A. Bloch, G. Seurat, V. van Gogh, J. Toorop, W. Crane en H. van de Velde. Ook van de Japanner Hiroshighé werd werk geëxposeerd. Behalve tentoonstellingen richtte de Association, eens te meer zoals Les XX, ook voordrachten en concerten in.