Facsimile's
Register
Naam - persoon
Aken, Leo Van (° Antwerpen, 1857-11-30 - ✝ Antwerpen, 1904-01-11)
Schilder.
Portretten en volkstaferelen in naturalistische trant. Ook binnenhuistaferelen met een duidelijke invloed van A. Struys. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, bij P. Beaufaux. Een der medeoprichters van De Dertien (Antwerpen 1891). In 1891 ook lid van Arte et Labore. Wilde met zijn kunst een sociale boodschap overbrengen. Goede vriend van E. de Bom. Zie ook Th.-B. en Bénézit.
Coremans, Edouard Charles François Marie (° Elsene, 1863-10-21 - ✝ Etterbeek, 1926-07-24)
Toneelcriticus en bediende bij het Ministerie.
Neef van de gelijknamige Antwerpse meetingist. Fijnzinnige, aristocratische figuur, die o.m. actief was in het Brusselse kunstgenootschap De Distel. Bewonderaar van E.A.Poe. Maakte jammer genoeg niet gepubliceerde vertalingen van Ibsens toneelstukken. Schreef op last van de Belgische regering een overzicht van de Vlaamse letterkunde bestemd voor de Engelstalige bezoekers van de Wereldtentoonstelling te Saint Louis (1904). Was in 1910 secretaris van de afdeling letterkunde van de Wereldtentoonstelling te Brussel. Tijdens WO I werd hij opgenomen in het departement Kunsten en Wetenschappen van het door toedoen van de bezetters gesplitste ministerie, wat hem een veroordeling wegens activisme kostte. Stierf in armoede ondanks de door E.Picard opgezette campagne om hem geldelijk bij te staan.
Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)
Filosoof.
Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.
Dwelshauvers, (Jean) Jacques (° Brussel, 1872-07-09 - ✝ Montmaur-en-Diois (Drôme), 1940-11-14)
Kunsthistoricus en militant anarchist.
Broer van Georges Dwelshauvers en gezel van Clara Köttlitz, met wie hij in 1897 een vrij huwelijk aanging. Deed beloftevolle studies aan het Koninklijk Atheneum Brussel (afd. Latijn-Grieks), waar hij A.Vermeylen leerde kennen. Studeerde 1890-92 natuurwetenschappen aan de ULB (diploma van kandidaat in juli 1892). Met een beurs van de Jacobsstichting vatte hij in oktober 1892 studies in de medicijnen aan te Bologna, samen met de latere geneesheren Herman Köttlitz en Alfred Walravens. Hij verliet Bologna in 1897, zonder de hele cyclus te hebben beëindigd.
In hetzelfde jaar begonnen de eerste strubbelingen met Gust Vermeylen, i.v.m. diens huwelijk met Gaby Brouhon en de strekking en inhoud van Van Nu en Straks. Het jaar daarop maakte hij een nieuwe reis naar Bologna en Bergamo. In het voorjaar van 1899 trok hij met Clara naar Firenze, waar hij zich voortaan geheel aan kunsthistorisch onderzoek wijdde, geboeid door de figuur van Botticelli en de kuituur van het Quattrocento. Hij zou in Firenze ook nog de toelating hebben gevraagd zich voor de eindexamens geneeskunde aan te bieden, maar legde die nooit af. Zijn verblijf in en om Firenze (afwisselend te Calamecca en te Castello), dat tot 1906 duurde, werd regelmatig onderbroken voor reizen naar het thuisland, en naar Parijs.
In 1899 werd te Antwerpen trouwens zijn zoon Lorenzo (Jean-Jacques Erasme Laurent) geboren (op de akte tekende o.m. Emmanuel de Bom als getuige), en het gezin was er officieel ingeschreven aan de Montebellostraat 3 tot 1906. In dat jaar, verhuisden zij naar Colombes bij Parijs (Boulevard Gambetta 46, niet-geregistreerde verblijfplaats). Dwelshauvers, die zich intussen Mesnil noemde (naar twee dorpjes bij Dinant, de geboortestad van zijn vaders familie), onderhield er nauwe contacten met de anarchistische en internationalistische beweging. Hij verdiende de kost met het schrijven van reisgidsen, eerst bij Hachette (o.a. de Guide Joanne - na W.O.I Guide Bleu - over Noord-Italië), nadien bij Baedeker.
Tussen 1910 en 1914 vestigde het gezin Mesnil zich te Alfort bij Parijs, waar - gezien zijn moeilijkheden met de geheime politie - evenmin een officiële inschrijving werd genoteerd. Jacques Mesnil stierf in niet opgehelderde omstandigheden te Montmaur, waar zijn zoon toen zou hebben gewoond; hij leed toen al enkele jaren aan een hart- en nierziekte waarvoor hij o.m. door dokter Schamelhout werd behandeld. Behalve aan Van Nu en Straks werkte hij nog mee aan Mercure de France, La société nouvelle, Ontwaking, Onze kunst, Revista d'Arte, Gazette des beaux arts, Burlington Magazine, de Parijse krant L'Humanité en het Italiaanse Avanti. Een bibliografie kan men terugvinden in de geciteerde bronnen.
Halle, Oscar (° Barwalde, 1857 - °)
Grents-, portret- en landschapschilder.
Van 1885 tot 1887 leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Vriend van E.de Bom. Trad in september 1891 samen met V.Hageman toe tot de kunstkring Als Ik Kan. Was in 1900 ook lid van Arte et Labore. Verbleef toen te Oostende, waar echter, door brandschade aan de archieven, zijn spoor dood loopt.
Mortelmans, Frans (° Antwerpen, 1865-05-01 - ✝ Antwerpen, 1936-04-11)
Schilder van stillevens, portretten en figuren. Lithograaf. Leerling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Broer van Lodewijk Mortelmans. Lid van Arte et Labore. Had in de jaren negentig een bijzondere faam als bloemschilder.
Sarolea, Charles (° Tongeren, 1870-10-25 - ✝ Edinburgh, 1953-03-12)
Hoogleraar, consul en publicist. Doctor in letteren en wijsbegeerte aan de UEL.
Studeerde er gedurende een jaar ook natuurwetenschappen. Werd in 1893 speciaal doctor in de wijsbegeerte aan de universiteit van Brussel met een controversieel proefschrift over vrijheid en determinisme m.b.t. de evolutieleer. Verkreeg studiebeurzen voor Palermo, Napels en Parijs. Had een zeer veelzijdige belangstelling. Werkte mee aan dagbladen en tijdschriften en schreef behalve zijn baanbrekende monografie over H. Ibsen nog tal van filosofische en politieke werken.
Naam - uitgever
Deman, Edmond Georges Joseph (° Brussel, 1857-08-26 - ✝ Le Lavandou (Var), 1918-02-09)
Uitgever-boekhandelaar te Brussel.
Stamde uit een Franse familie. Werd erg bewonderd door Stéphane Mallarmé die omwille van Demans verzorgde vormgeving verscheidene Parijse uitgevers liet vallen om vanaf 1876 (met de verschijning van Prélude à l'après-midi d'un faune) in Brussel te publiceren; de voorpagina's van deze uitgaven waren het werk van Manet, Whistler, Renoir en Redon; Théo van Rysselberghe maakte versieringen (zie bv. Stéphane Mallarmé, Pages. Avec eau-forte de Renoir. Deman, Bruxelles, 1890). In 1888 gaf Deman Les Soirs van Verhaeren uit, en in 1889 Les Chimières van Jules Destrée, waarvan de typografie vergelijkbaar is met die van Henry van de Velde voor Van Nu en Straks. Vermelden we tenslotte dat de overlijdensakte van Deman in Le Lavandou door o.m. Théo van Rysselberghe als getuige werd ondertekend.
Titel - gedicht
Titel - krant/tijdschrift
Libre Critique, La. Revue D'art Et De Litterature (° 1891 - ✝ 1905)
Brussels geïllustreerd weekblad onder redactie van Eugène Georges. Eclectisch van opzet (cf. het motto: Eligere non judicare). Hoofdzakelijk gevuld met bijdragen van Eug.Georges en Coralie Castelein, die bestonden uit eigen creatief werk, recensies en boekaankondigingen. Het tijdschrift volgde ook de kunsttentoonstellingen en, in artikels van Ernest Closson, de meest recente ontwikkelingen in de muziek.
Strijd, De (° 1889 - ✝ 1894)
Gents strijdend progressistisch-liberaal dagblad, met uitgesproken Vlaamse, anti-klerikale en sociaal-vooruitstrevende strekking. Gesticht door de Liberale Progressistenkring en gevestigd in de Korte Dagsteeg. Voerde een heftige polemiek met het doctrinair-liberale Volksbelang.
Tijdschrift dat bestond uit "oorspronkelijke bijdragen van hedendaagsche dichters, verzameld door Pol de Mont" en dat verscheen in 1891 - 1892 (4 nummers) en 1895 - 1896 (eveneens 4 nummers). Het tijdschrift waarin o.a. bijdragen van A. Peaux, J. Winkler Prins, J. Adriaensen, P. Anri, J. de Geyter, H. Swarth, P. van Langendonck, A. Vermeylen, L. Buyst, C. Buysse, E. de Bom, L. Opdebeek verschenen, werd gedrukt te Hasselt bij drukkerij Winand Klock.
Naam - instituut/vereniging
Essor, L' (° 1876 - °)
Brusselse kunstenaarskring, vooral van schilders en beeldhouwers. Opgericht met het doel de jonge elementen te groeperen, die zich verzetten tegen het academische in de kunst, en eigen tentoonstellingen, de zogenaamde jaarlijkse salons, in te richten. De groep heette oorspronkelijk Cercle des Elèves et des Anciens Elèves des Académies des Beaux-Arts, maar werd na de succesvolle eerste tentoonstelling (december 1876 - januari 1877) herdoopt tot L'Essor. Voorzitter en meer dan achttien jaar de spil van de vereniging was Juliaan Dillens. Tot de allereerste leden behoorden L.Herbo, A.Lynen, A.Hamesse en E.Hoeterickx. Later traden nog L.Frédéric, Eug.van Gelder en figuren als J.Toorop, G.Lemmen, F.Khnopff, A. Baertsoen, J.Ensor, L.Hoyoux, Th.van Rijsselberghe en J.Smits toe. Wanneer de kring precies ophield te bestaan kan niet precies achterhaald worden. Waarschijnlijk viel hij op het einde van de jaren negentig langzaam uiteen, nadat reeds in 1884 een aantal leden (aanhangers van de nieuwe schildersprocédés van Signac en Cézanne) waren overgelopen naar Les XX en enkel jaren later (1892) nog andere kunstenaars zich afscheidden en Pour l'Art stichtten, waarvan enkele idealisten o.l.v. A.Levêque en J.Delville gedurende twee jaar een nevenafdeling van La Rose + Croix Esthétique van Le Sâr J.Péladan vormden.
Vlaamsche Muziekschool (° 1867 - ✝ 1898)
In 1842 werd, op initiatief van F.Aerts, C.Schermers en J.Bessems, te Antwerpen een private school voor muziekonderwijs opgericht, onder de benaming: Ecole de Musique de la Ville d'Anvers. In 1859 tot een stadsinstelling geworden, werd de school in 1866 totaal gereorganiseerd. Deze instelling kwam in 1867 onder de leiding van P. Benoit, die haar vervlaamste en omvormde tot: Antwerpsche Vlaamsche Muziekschool. Na herhaalde inspanningen van Benoit werd deze muziekschool uiteindelijk als conservatorium door de Staat erkend en in 1898 bevorderd tot Koninklijk Vlaamsch Muziekconservatorium met Benoit als directeur. Het Conservatorium bestaat heden nog.
Indextermen
Naam - instituut/vereniging
Essor, L'Grand Théâtre des Variétés Van Lier
Koninklijke Vlaamsche Academie van België
Muziekacademie Leuven
Poesje Antwerpen
Vlaamsche Muziekschool Antwerpen
Naam - persoon
Aken, Leo vanBenoit, Peter
Boelens, Georges
Bom, Emmanuel de
Bom, Georgius Franciscus (Joris) de
Bouwmeester, Frits
Broeckx, Jan L.
Coremans, Edward Charles F.M.
Cuypers, Julia
Dwelshauvers, Georges
Dwelshauvers, Jacques
Eeden, Jan van den
Gevaert, François
Gilkin, Iwan
Gilson, Paul
Giraud, Albert
Halle, Oscar
Hauptmann, Gerhart
Hoste, Julius sr.
Ibsen, Henrik
Laroche, Hubert
Lebrun, Paul
Lekeu, Guillaume
Mathieu, Emile
Miry, Karel
Monet, August
Mortelmans, Frans
Mortelmans, Lodewijk
Radoux, Jean-Théodore
Rodenbach, Albrecht
Rooses, Max
Samuel, Adolphe
Sarolea, Charles
Smulders, Carl
Sudermann, Hermann
Velde, Henry van de
Verhaeren, Emile
Vermeylen, August
Voordeckers, E.
Waller, Max
Naam - plaats
AmsterdamAntwerpen
Bergen
Brussel
Gent
Leuven
Luik
Maastricht
Parijs
Rome
Verviers
Naam - uitgever
Deman, EdmondHoste, Ad.
Nauwelaerts, Beatrice
Nilsson
Standaard
Titel - artikel
Ballade d'ouvertureBrusselsche kroniek. De XIVde tentoonstelling van l'Essor
Flamandes, Les. Poésies, par Emile Verhaeren
Julia Cuypers
Julia Cuypers. Persoonlijke herinneringen
Ons muzikaal leven
Titel - boek
Bijdrage tot de geschiedenis van de Gentse pers. Repertorium (1667-1914)Damnation de l'Artiste, La
Henrik Ibsen. Etude sur sa vie et son oeuvre
Lodewijk Mortelmans. Een Van-Nu-en-Strakser der muziek
Max Havelaar
Verzameld werk
Titel - evenement
Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres (21ste)Prijs van Rome
Titel - gedicht
Ballade d'ouvertureMaanzieke rondeelkens
Mer rouge
Onze ballade. Openingsstuk voor dikke trommel
Stercoraires
Vermeylen, August
Vieux maîtres, Les
Titel - krant/tijdschrift
Jeune Belgique, LaJong Vlaanderen
Libre critique, La
Nieuwe gazet, De
Strijd, De
Vlaamsche School, De
Volksbelang, Het
Voorwacht, De
Zingende Vogels
Titel - muziek
AndromèdeGermania
Lady Macbeth
Salve Regina
Titel - toneelstuk
Kleine patriot, De. Vaderlandsch drama in 4 bedrijvenRosmersholm
Spoken
Vijand des volks, Een