<Resultaat 251 van 1419

>

Houwe!
Eerlijk gedacht, ge zijt toch een brave kerel, en ik ben boos op mezelven omdat ik u dien brief van eergisteren geschreven heb. Ben ik wat brutaal geweest, 't is maar om de zaak in éens af te maken. Geloof me, ik begrijp uw Sehnen zoo goed: we zijn toch allemaal menschen.
Met ons reiskaarten voor den pleiziertrein (Trier, Bingerbrück, Keulen, Aken, Bruss[el]) moesten we per trein reizen. Ik ben het gaan vragen in de statie.
Dinsdag zal Georg Dw[elshauvers], die het Rijndal langs alle zijden doorliep en den zomer doorbracht in Heidelberg, met mij over die reis kouten en ik hoop dat zijn ervaring ons zal profiteeren.
Het einde van uwen brief "vind ik beest", nà! Ge vreest dat uw armoê me zou vervelen! Omdat ik 20 fr. meer dan gij zal bezitten????? Vlak af gesproken: ik wil alleen met u op reis. Ge kunt niet gelooven met welk ongeduld ik naar den 16 Aug[ustus] wacht. Voor 't oogenblik haak ik naar u. Ge weet dat ik geen zeven maal mijn tong in mijnen smoel draai als ik een waarheid wil zeggen. En daarmêe uit.
Handdruk en -schok!
[[In plaats van een handtekening van Vermeylen staat een varkentje getekend, met een erg walmende pijp.]]

Register

Naam - persoon

Dwelshauvers, Georges (° Brussel, 1866-09-06 - ✝ Parijs ?/?/, 1937)

Filosoof.

Broer van Jacques Dwelshauvers. Studeerde aan de ULB. Verbleef lange tijd in Duitsland waar hij leerling was van W. Wundt (deed o.m. filosofie aan de universiteit van Heidelberg van april 1891 tot het eind van het zomersemester). Werd in 1892 te Brussel speciaal doctor in de wijsbegeerte met zijn thesis Les principes de l'idéalisme scientifique, nadat een eerste proefschrift Psychologie de l'apperception et recherches expérimentales sur l'attention. Essai de psychologie physiologique. gebaseerd op zijn onderzoekingen in het laboratorium voor experimentele psychologie van W. Wundt, op principiële gronden was geweigerd. Was achtereenvolgens hoogleraar aan de ULB (1893-1918), aan de Catalaanse Universiteit te Barcelona (1918-?) en aan het Institut Catholique te Parijs (vanaf 1925). Publiceerde studies over J. Lagneau, H. Bergson en F. Nietzsche. Interesseerde zich ook voor het toneel wat zich uitte in studies over H. Ibsen, een vertaling van Goethes Iphigenies (1903) en een bewerking van Lessings Nathan der Weise (opgevoerd in het Théâtre du Parc te Brussel, 1904); schreef zelf ook een drama Ino (1913), geïnspireerd op Oedipus koning van Sophocles.

Vermeylen, August. (° Brussel, 1872-05-12 - ✝ Ukkel, 1945-01-10)

Hoogleraar, kunsthistoricus en schrijver. Medeoprichter van Van Nu en Straks. Gehuwd met Gabrielle Josephine Pauline Brouhon op 21/09/1897.